Σάββατο 01 Απριλίου 2023

Οι 3 στους 4 πατέρες βιώνουν διακρίσεις στην ισότιμη ανατροφή και επιμέλεια των παιδιών – Τι λέει η νέα έρευνα των «Ενεργών Μπαμπάδων»

Σε διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησαν οι «Ενεργοί μπαμπάδες, για τα Δικαιώματα του Παιδιού» ΑΜΚΕ και στην οποία συμμετείχαν 941 πατέρες ανήλικων παιδιών από όλη τη χώρα, προέκυψε πως το 75% βιώνουν τέτοιες διακρίσεις λόγω φύλου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι 3 στους 4 πατέρες βιώνουν διακρίσεις στην ισότιμη ανατροφή και επιμέλεια των παιδιών – Τι λέει η νέα έρευνα των «Ενεργών Μπαμπάδων»

Διακρίσεις λόγω φύλου καταγγέλλουν οι πατέρες στο πλαίσιο της γονικής ισότητας, που αφορά την πατρότητα και την ανατροφή των παιδιών τους. Σε διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησαν οι «Ενεργοί μπαμπάδες, για τα Δικαιώματα του Παιδιού» ΑΜΚΕ και στην οποία συμμετείχαν 941 πατέρες ανήλικων παιδιών από όλη τη χώρα, προέκυψε πως το 75% βιώνουν τέτοιες διακρίσεις λόγω φύλου.

Ειδικότερα, το 75% των πατέρων (29% των παντρεμένων και 86% των χωρισμένων) δήλωσαν ότι βιώνουν διακρίσεις λόγω φύλου, κυρίως με τη μορφή ψευδών κατηγοριών σε ποσοστό 57%, περιορισμένη ενημέρωση/πληροφορίες σχετικά με τα παιδιά (52%), τον ορισμό του ασκούντος την επιμέλεια του παιδιού από τα δικαστήρια (34%), άδεια ανατροφής (25%) κ.ά.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 59% των πατέρων ανέφεραν συμπεριφορές γονικής αποξένωσης (12% των παντρεμένων και 69% των χωρισμένων), που αποτελούν μορφή ενδοοικογενειακής βίας με σοβαρές συνέπειες για το παιδί. Το 41,4% δήλωσε ότι τέτοια φαινόμενα εντάθηκαν την περίοδο του κορονοϊου.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, θεωρούν ότι οι διακρίσεις αυτές έχουν πολύ σημαντικές ή καταστροφικές συνέπειες για τη σχέση τους με τα παιδιά, την ευεξία των ίδιων και των παιδιών, καθώς και την εκπαίδευσή τους. Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως 1 στους 5 πατέρες εμφανίζει αυτοκτονικές σκέψεις λόγω των διακρίσεων!

«Οι διακρίσεις με βάση το φύλο που βιώνουν οι πατέρες – και συνεπώς τα παιδιά – υπάρχουν και μέσα σε ένα γάμο αλλά εντείνονται μετά από ένα χωρισμό, με αποκορύφωμα τη γονική αποξένωση και τις διακρίσεις που υφίστανται στην απόδοση της επιμέλειας από τα δικαστήρια. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία οι γονείς περίπου 16.000 ανήλικων παιδιών χωρίζουν κάθε χρόνο και τα οποία εντάσσονται σε καθεστώς αποκλειστικής επιμέλειας, είναι προφανές ότι η ανατροφή χιλιάδων παιδιών στη χώρα μπορεί να είναι προβληματική λόγω ανύπαρκτης συμμετοχής του ενός γονέα σε αυτή» τονίζουν οι «Ενεργοί Μπαμπάδες.

Και υπογραμμίζουν: «Η πολιτεία οφείλει να θεσπίσει υποχρεωτική συνεπιμέλεια με ίσο χρόνο ανάμεσα στους γονείς, εξαλείφοντας κάθε φαινόμενο έμφυλης διάκρισης μεταξύ τους και να ενεργοποιήσει μηχανισμούς και πολιτικές κατά των συμπεριφορών γονικής αποξένωσης σχετικά με τα παιδιά τόσο χωρισμένων όσο και παντρεμένων γονέων».

Παραπέμπουν ενόψει και σε επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύονται όλο και συχνότερα και καταδεικνύουν την ιδιαίτερη συμβολή του πατέρα αλλά και κάθε γονέα ξεχωριστά στην ανατροφή και υγιή ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Για το λόγο αυτό εκτός από τη Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρία, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, και ο Συνήγορος του Πολίτη5 προτάσσουν την ισότιμη ανατροφή των παιδιών και από τους δύο γονείς με πλήρη νομική ισότητα μεταξύ τους.

Πηγή: https://www.energoimpampades.gr/diadiktiaki-erevna/

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ