Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Προσφυγή για την απέλαση Γάλλου πολίτη κατά την επέτειο Γρηγορόπουλου – Επικαλέστηκαν λόγους «πολιτικής ασφάλειας»

 Συνελήφθη για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας κατά την επέτειο Γρηγορόπουλου και στη συνέχεια απελάθηκε παρά τη μόνιμη διαμονή του στη χώρα για οκτώ χρόνια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προσφυγή για την απέλαση Γάλλου πολίτη κατά την επέτειο Γρηγορόπουλου – Επικαλέστηκαν λόγους «πολιτικής ασφάλειας»

Διέμενε επί έτη στη χώρα, αλλά την 6η Δεκεμβρίου του 2020 ο Γάλλος υπήκοος Ερόλ συνελήφθη μαζί με άλλους κατά την ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Όχι για κάποια επεισόδια, αλλά εξαιτίας παραβίασης των μέτρων κατά του κορονοϊού. Και στη συνέχεια, όπως καταγγέλλουν οι συνήγοροι του, απελάθηκε με συνοπτικές διαδικασίες.

Ο Ερόλ, γνωστός στην ΕΛΑΣ για την πολιτική του ταυτότητα ως αναρχικός, κατατάσσεται ανάμεσα στους 135 συλληφθέντες στην Αττική, εκείνης της ημέρας. «Εναντίον τους σχηματίζεται δικογραφία δήθεν για παράβαση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την πρόληψη ασθενειών και συγκεκριμένα της πανελλήνιας απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων» αναφέρουν οι συνήγοροι του, παρά το γεγονός όπως λένε ότι δεν υπήρχε σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας.

«Σε αντίθεση, όμως, με τους υπόλοιπους συγκρατούμενους του, οι οποίοι αφήνονται ελεύθεροι με εντολή εισαγγελέα, ο Errol, περί τις 23.30, ενημερώνεται ότι θα κρατηθεί διοικητικά και θα απελαθεί. Παρά το γεγονός, ότι ζητά άμεσα να λάβει γνώση της σχετικής απόφασης, κανένα έγγραφο δεν του κοινοποιείται και παρέμεινε κρατούμενος, χωρίς να ξέρει την αιτία. Θα περάσουν δύο ημέρες, διάστημα κατά το οποίο κρατείται πλέον στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, ώσπου να του κοινοποιηθεί η «απόφαση κράτησης και απέλασηςτης Υποδιευθύντριας» σημειώνουν οι συνήγοροι.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής κράτησής του, μάλιστα, όπως αναφέρεται ένας 18χρονος προσαχθείς χάνει τις αισθήσεις του, πέφτει στο δάπεδο και παύει να αναπνέει. Ενώ οι αστυνομικοί παρακολουθούν εμβρόντητοι, χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του Ερόλ, που του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, οι ζωτικές λειτουργίες του παιδιού επανέρχονται.

Στη συνέχεια οδηγείται στην Αμυγδαλέζα όπου από τις 10 Δεκεμβρίου κρατείται σε καθεστώς απόλυτης απομόνωσης, έγκλειστος 24 ώρες στο κελί, χωρίς καν προαυλισμό. Ο ίδιος ο Ερόλ σε κείμενό του μέσα από το κρατητήριο της Αμυγδαλέζας στις 16 Δεκεμβρίου έγραφε «βρίσκομαι όμηρος του κράτους έπειτα από μία απόφαση που εξέδωσε η κρατική ασφάλεια και ζητά την απέλασή μου και την απαγόρευση εισόδου μου στο ελληνικό έδαφος. Σε αυτό το χαρακτηρισμένο ως “απόρρητο” έγγραφο, η παραπάνω απόφαση αιτιολογείται ως απαραίτητη για λόγους “εθνικής και πολιτικής ασφάλειας”, χωρίς παραπάνω λεπτομέρειες. Είμαι, επίσημα, πολιτικός κρατούμενος».

Η απόφαση κράτησης του Errol θα κρινόταν για πρώτη φορά από κάποιον εκτός της ΕΛΑΣ, από αρμόδιες δικαστικές αρχές την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020. «Προκειμένου, όμως, η ΕΛ.ΑΣ. να αποφύγει την έκδοση δικαστικής απόφασης που θα αποκάλυπτε τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της, σπεύδει να εκτελέσει την όλως παράνομη απόφαση της. Το πρωί του Σαββάτου 19.12.2020, λίγες ώρες πριν την ακρόαση στο Δικαστήριο, με μια διαδικασία που θυμίζει απαγωγή και με πρόσχημα τη μεταφορά του στο νοσοκομείο για την υποβολή σε τεστ Covid-19, οδηγούν τον Errol στο αεροδρόμιο» λένε οι συνήγοροι.

Εκτός νομοθετικού πλαισίου η απόφαση

Οι συνήγοροι αναφέρουν πως η εν λόγω απόφαση κείται πασιφανώς εκτός νομοθετικού πλαίσιου, καθώς βρίθει σοβαρότατων παρατυπιών, μεταξύ των οποίων αναφέρουμε ενδεικτικά ότι:

  • Παρά την ύπαρξη σαφών – ευνοϊκότερων- νομοθετικών διατάξεων, με αυξημένες δικλείδες προστασίας για τους πολίτες της Ε.Ε., αυτές παρανόμως δεν εφαρμόστηκαν στην υπόθεση τουErrol, αλλά αντίθετα εφαρμόστηκαν οι διατάξεις που αφορούν τους πολίτες τρίτων χωρών.
  • Η Υποδιευθύντρια έφτασε στο σημείο να θεωρεί τονErrolεπικίνδυνο για την δημόσια τάξη (δ.τ.), επειδή δήθεν, όπως αναφέρεται στην απόφαση απέλασης και κράτησης, έχει παραβιάσει (sic) την παρ. 2 του άρθρου 40 Ν. 3907/2011, η οποία όμως αφορά διαδικαστικές υποχρεώσεις της Αστυνομίας!
  • ΟErrolχαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνος για την δ.τ., επειδή έχει «σημανθεί» στο παρελθόν, χωρίς όμως να εκκρεμεί καμία εις βάρος του καταδίκη, δηλαδή κρίθηκε επικίνδυνος για λόγους γενικής πρόληψης αν και αυτό ρητά απαγορεύεται (παρ. 2 άρθρου 21 π.δ. 106/2007).
  • ΟErrolκρίθηκε επικίνδυνος για την δ.τ., επειδή η Δ/νση Κρατικής Ασφάλειας τον ενέγραψε το βράδυ της σύλληψής του στον κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών για λόγους εθνικής ασφάλειας. Παρά το επίμονο αίτημα μας να λάβουμε άμεσα γνώση της σχετικής απόφασης, ώστε να προβάλουμε τους ισχυρισμούς μας και να κριθεί η απόφαση αυτή στο αρμόδιο Δικαστήριο, έως και σήμερα, η ΕΛ.ΑΣ. μας αρνείται την πρόσβαση, επικαλούμενη ότι αποτελεί «διαβαθμισμένο» έγγραφο!

Προσθέτουν πως «ο αρμόδιος Ταξίαρχος, με ένα νομικό και λογικό άλμα, αντί να κάνει δεκτή ως βάσιμη την προσφυγή, την απέρριψε κρίνοντας την απόφαση απέλασης ως ορθή. Παρά ταύτα απέφυγε να επαναλάβει τις νομικές διατάξεις της απόφασης, επιβεβαιώνοντας έμμεσα ότι ήταν εσφαλμένες! Το γεγονός ότι δύο (2) ανώτεροι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, αποφασίζουν κατά τέτοιο τρόπο, ενώ παράλληλα η Κρατική Ασφάλεια – που βρίσκεται λίγα μέτρα από το γραφείο του υπουργού- μας αποκρύπτει πληροφορίες που αφορούν τον εντολέα μας, γεννά σοβαρά ερωτήματα για τον εν γένει τρόπο λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. Μεταξύ άλλων, σαφώς, διερωτόμαστε για την νομική προστασία των κρατούμενων».

Και οι συνήγοροι στην ανακοίνωσή τους καταλήγουν: «Η χρησιμοποίηση του Διοικητικού δικαίου, ως μέτρου καταστολής του «εσωτερικού εχθρού» είναι μια γνωστή μέθοδος σε όλα τα καθεστώτα. Θυμίζουμε ότι και στον ελλαδικό χώρο στο παρελθόν επιβλήθηκαν διοικητικές απαγορεύσεις κάθε είδους, έως και στέρηση ιθαγένειας. Εμείς από την πλευρά μας, θα προσφύγουμε κατά των εκδικητικών και αυθαίρετων αποφάσεων της ΕΛΑΣ, στις οποίες δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα νομιμότητας, ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ