Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου 2023

Πρόστιμο σε δημοτική επιχείρηση και πειθαρχική έρευνα για παρενόχληση σε γυναίκα ΑμεΑ

Στον Συνήγορο του Πολίτη περιήλθε από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), καταγγελία εργατικής διαφοράς, την οποία υπέβαλε ΑμεΑ εργαζόμενη σε δημοτική επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Σύμφωνα με την καταγγελία της, η εργαζόμενη υπέστη παρενόχληση εν ώρα εργασίας (εξύβριση, με εκφράσεις σεξουαλικού περιεχομένου), από τον δήμαρχο και τότε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πρόστιμο σε δημοτική επιχείρηση και πειθαρχική έρευνα για παρενόχληση σε γυναίκα ΑμεΑ

Πειθαρχική έρευνα διατάχθηκε σε βάρος Δημάρχου και δημοτικού συμβούλου, ύστερα από καταγγελία ΑμεΑ εργαζόμενης στον Δήμο για παρενόχληση εν ώρα εργασίας, με εκφράσεις σεξουαλικού περιεχομένου, ενώ παράλληλα επιβλήθηκε και πρόστιμο ύψους 2000 ευρώ στη δημοτική επιχείρηση. Τις καταγγελίες της εργαζόμενης διερεύνησε ο Συνήγορος του Πολίτη ως φορέας παρακολούθησης τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, της εφαρμογής της αρχής ίσων ευκαιριών, ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, όπως και της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων ανεξαρτήτως αναπηρίας, κλπ. Στον Συνήγορο απευθύνθηκε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που έγινε αποδέκτης της καταγγελίας και κατόπιν πορίσματος του πρώτου, δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος παραπέμφθηκαν σε πειθαρχικό έλεγχο.

Ευθύνες βάσει εκτενούς πορίσματος

Αναλυτικότερα, στον Συνήγορο του Πολίτη περιήλθε από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), καταγγελία εργατικής διαφοράς, την οποία υπέβαλε ΑμεΑ εργαζόμενη σε δημοτική επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Σύμφωνα με την καταγγελία της, η εργαζόμενη υπέστη παρενόχληση εν ώρα εργασίας (εξύβριση, με εκφράσεις σεξουαλικού περιεχομένου), από τον δήμαρχο και τότε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης. Ο Συνήγορος εξέτασε την υπόθεση υπό το πλέγμα ειδικών του αρμοδιοτήτων, ως Φορέας παρακολούθησης και προώθησης της εφαρμογής, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά, μεταξύ άλλων, στους όρους και στις συνθήκες εργασίας, ως Φορέας παρακολούθησης και προώθησης της εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως, μεταξύ άλλων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης και ως Πλαίσιο για την προαγωγή εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ (νόμος 4488/2017).

Κατόπιν αναλυτικής έρευνας, ο Συνήγορος του Πολίτη εξέδωσε εκτενές πόρισμα, διαπιστώνοντας ευθύνες, τόσο του δημάρχου, όσο και του προέδρου του Δ.Σ. της επιχείρησης, που είναι και δημοτικός σύμβουλος. Για τον λόγο αυτόν, ο Συνήγορος εισηγήθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ, την επιβολή διοικητικών κυρώσεων εις βάρος της δημοτικής επιχείρησης (για παραβίαση της υποχρέωσης πρόνοιας του εργοδότη και έμμεση διάκριση της εργαζόμενης με αναπηρία / χρόνια πάθηση). Επίσης, εισηγήθηκε στον Συντονιστή της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης την παραπομπή σε πειθαρχικό έλεγχο, τόσο του προέδρου του Δ.Σ. της επιχείρησης και δημοτικού συμβούλου (για παραλείψεις του σε σχέση με την υπόθεση), όσο και του δημάρχου και τότε μέλους του Δ.Σ. της επιχείρησης (για υπέρβαση αρμοδιότητας). Στη συνέχεια, η αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ εξέδωσε πράξη επιβολής προστίμου κατά της επιχείρησης, ύψους 2.000 Ευρώ, και η αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση εκκίνησε πειθαρχικό έλεγχο, καλώντας τον δήμαρχο και τον πρόεδρο της επιχείρησης σε απολογία

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ