Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Στα… πιο μαλακά τα αδικήματα φοροδιαφυγής – Τι προβλέπει νέα διάταξη

Η παραγραφή του αδικήματος δεν αναστέλλεται μέχρι την έκδοση της διοικητικής πράξης προσδιορισμού φόρου. Διαχωρίζονται πλημμελήματα και κακουργήματα φοροδιαφυγής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στα… πιο μαλακά τα αδικήματα φοροδιαφυγής – Τι προβλέπει νέα διάταξη

Ευνοϊκότερη διάταξη για την παραγραφή ποινικών αδικημάτων φοροδιαφυγής περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση και ψηφίζεται άμεσα και στην οποία ορίζεται και διαχωρισμός μεταξύ των πλημμελημάτων και των κακουργημάτων φοροδιαφυγής.

Στην πράξη, η παραγραφή του ποινικού αδικήματος της φοροδιαφυγής δεν θα αναστέλλεται μέχρι η υπόθεση να περαιωθεί διοικητικά, είτε με απόφαση της διεύθυνσης επίλυσης διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είτε με οριστική και αμετάκλητη απόφαση διοικητικού δικαστηρίου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται, η παραγραφή των εγκλημάτων της φοροδιαφυγής αρχίζει από το πέρας του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση μπορεί να εκδώσει πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου η διορθωτικού προσδιορισμού φόρου (πενταετία, δεκαετία ή δεκαπενταετία κατά περίπτωση), εκτός κι αν έχει ήδη εκδοθεί τέτοια πράξη, οπότε η παραγραφή των ως άνω εγκλημάτων αρχίζει από την έκδοση της πράξης αυτής.

Σύμφωνα με την διάταξη, η πενταετής περίοδος παραγραφής των πλημμελημάτων φοροδιαφυγής και η δεκαπενταετής περίοδος παραγραφής των κακουργημάτων φοροδιαφυγής θα αρχίζει πλέον να τρέχει από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου η διορθωτικού προσδιορισμού επιβολής φόρου από την αρμόδια φορολογική αρχή.

Τι προβλέπει το επίμαχο άρθρο 134 του πολυνομοσχεδίου

Στο άρθρο με τίτλο «Παραπομπή εγκλημάτων φοροδιαφυγής σε ποινική δίκη – Τροποποίηση του άρθρου 55A του ν. 4174/2013» αναφέρεται συγκεκριμένα πως:

Το άρθρο 55Α του ν. 4174/2013 (Α΄ 170) αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Εάν με βάση την οριστική πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή την πράξη επιβολής προστίμου συντρέχει περίπτωση τέλεσης ή απόπειρας τέλεσης εγκλήματος φοροδιαφυγής, όπως ορίζεται στο άρθρο 66, υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά από τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 68 του Κώδικα. Η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως.

2. Η παραγραφή των εγκλημάτων του παρόντος νόμου αρχίζει από το πέρας του χρονικού διαστήματος εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση μπορεί, σύμφωνα με το άρθρο 36, να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου, εκτός κι αν έχει ήδη εκδοθεί τέτοια πράξη, οπότε η παραγραφή των ως άνω εγκλημάτων αρχίζει από την έκδοση της πράξης αυτής».

Το άρθρο 55Α του ν. 4174/2013, όπως αντικαθίσταται με την παρ. 1 του παρόντος, εφαρμόζεται στα εγκλήματα που τελούνται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ