Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Ιερώνυμου για τα Θεοφάνεια – Πρωθυπουργός: “Η εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της” – ΦΩΤΟ

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία. "Ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας" δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τετ α τετ Μητσοτάκη-Ιερώνυμου για τα Θεοφάνεια – Πρωθυπουργός: “Η εκκλησία να αναλάβει τις ευθύνες της” – ΦΩΤΟ

Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα πάνω στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την ώρα της ορκωμοσίας των νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο με… δόσεις, rapid test και αντισηπτικά όπως έγραψε το dikastiko.gr 

O λόγος βέβαια ήταν προφανής καθώς όχι μόνο προηγήθηκε η χθεσινή ρήξη κυβέρνησης – εκκλησίας μετά την απόφαση της δεύτερης να ανοίξει τις εκκλησίες τα Θεοφάνεια και να φτάσει το θέμα στο ΣτΕ (όπως έχει γράφει το dikastiko.gr) αλλά και λόγω του “ιερού” θρίλερ που εκτυλίχθηκε νωρίτερα το πρωί για το αν θα παραστεί η όχι στην ορκωμοσία ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε κάθε περίπτωση μια πρώτη άτυπη επαφή είχαν οι δύο άνδρες καθώς τελικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τέλεσε τον πρώτο κύκλο ορκωμοσίας των νέων υπουργών και αναπληρωτών υπουργών της κυβέρνησης, ευχόμενος «συγχαρητήρια, καλή δύναμη και καλή συνεργασία».

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Τόνισε δε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα. 

“Ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας” δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη

«Ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας. Ελπίζουμε ότι η Εκκλησία θ’ αναθεωρήσει τη στάση της», τόνισε κατά τη συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Alpha η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αναφορικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τις λειτουργίες των Θεοφανίων παρουσία πιστών, παρά την αντίθετη απόφαση της κυβέρνησης στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό.

Αφού επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο περιθώριο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης, πρόσθεσε ότι «καθένας θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του κι αυτό ισχύει και για την Εκκλησία, η οποία πλήττεται και υπομένει τις συνέπειες της πανδημίας, όπως όλη η κοινωνία».

Η κυρία Πελώνη επισήμανε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία από την αρχή της πανδημίας και αναγνώρισε ότι η Εκκλησία, από την πλευρά της, έχει επιδείξει σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση. Εξήγησε δε ότι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή στο προϊσχύον καθεστώς περιορισμών βασίζεται στην ανάγκη να μην διακινδυνευτεί η επιδημιολογική εικόνα, εν όψει της προτεραιότητας που έχει δοθεί στο άνοιγμα των σχολείων και γι’ αυτό όλοι πρέπει να συνεργαστούν γι’ αυτό το σκοπό. Ανέφερε τέλος ότι ακόμη και σε περιπτώσεις διαδηλώσεων έγινε προσπάθεια για συνεννόηση αντί επεμβάσεων της Αστυνομίας.

Είχε προηγηθεί ο «ιερός πόλεμος» των Φώτων – Η κόντρα κυβέρνησης και Εκκλησίας φτάνει στο ΣτΕ

Όπως έγραφε νωρίτερα το dikastiko.gr σε ανοικτή σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας έχει μετατραπεί ο εορτασμός των Θεοφανείων, μετά την απόφαση λόγω κορονοϊού να μείνουν κλειστοί όλοι οι ναοί.

Όπως αναφέρει το orthodoxia.info.gr το σύνολο των 82 Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισαν να καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας και όπως επισημαίνεται για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών η Εκκλησία στο ανώτατο επίπεδό της προσφεύγει στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, ύστερα από πρόταση του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αποφασίστηκε να μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κάπου στο Μοσχάτο ή την Καλλιθέα, και να τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων, παρά τις κυβερνητικές απαγορεύσεις.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στην έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας κατέληξε πως δεν συναινεί με τα νέα κυβερνητικά μέτρα και θα προχωρήσει κανονικά σε λειτουργίες ανήμερα των Φώτων.

Όπως ανέφερε η ΔΙΣ, οι ναοί θα ανοίξουν κανονικά και θα ισχύσουν οι κανόνες της προηγούμενης κυβερνητικής απόφασης για τα μέτρα κατά του κορονοϊού, όπως αυτοί εφαρμόστηκαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Εμφανίζεται μάλιστα ενοχλημένη για την μονομερή απόφαση της κυβέρνησης και διαμηνύει πως δεν θα δεχθεί άλλη παρέμβαση στα τα οίκου της.

Δεν εφαρμόζεται κατά το δοκούν ο νόμος υπήρξε η δριμεία απάντηση της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως σε όλο το διάστημα της πανδημίας υπήρξε σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία, με σεβασμό στη δημόσια υγεία και την πίστη των πολιτών.

Ο νόμος εφαρμόζεται για όλους, λέει η κυβέρνηση

«Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί  όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας» υπογραμμίζεται.

ΔΙΣ: Η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας

Σκληρή γραμμή δείχνει, πάντως, να επιμένει να κρατήσει η πλευρά της Εκκλησίας, όπως καταγράφηκε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτη Ιλίου, Αθηναγόρα.

«Η αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας» απάντησε στο Mega σχετικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων. «Κάνω μία έκκληση σε όλους αυτούς τους ζηλωτές λαϊκούς, οι οποίοι ευκαίρως ακαίρως ζητούν πράγματα, να έρθουν και να αποδείξουν στην πράξη ότι είναι μάρτυρες της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας βοηθώντας σε αυτό το έργο» σημείωσε.

Ο μητροπολίτης Αθηναγόρας τόνισε το γεγονός πως «η Εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως στα μέτρα», επισημαίνοντας πως «έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τηρήσουμε πλήρως τους όρους που έθεσε η Κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα».

Υπογράμμισε όμως πως «όταν γίνεται μια συμφωνία από δύο μέρη και το ένα μέρος αποφασίζει να την αλλάξει, τότε πρέπει να ενημερώσει και το άλλο μέρος», αφήνοντας αιχμές στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της κατάστασης και σημειώνοντας πως «υπάρχει μια μικρή απογοήτευση στον τρόπο επικοινωνίας».

Την απόφαση της ΔΙΣ ακολούθησε και η Εκκλησία της Κρήτης που σε σύνοδό της τάχθηκε κατά της κυβερνητικής απόφασης για κλείσιμο των ναών τα Θεοφάνεια και δήλωσε πως θα πραγματοποιήσει κανονικά την λειτουργία σε αυτούς την Τετάρτη, σύμφωνα με τα μέτρα με τα οποία λειτούργησαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια

Στα διεθνή δικαστήρια ετοιμάζονται στο μεταξύ να προσφύγουν οι Παλαιοημερολογίτες, που ήταν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, αλλά λόγω των νέων μέτρων οι ναοί θα είναι κλειστοί.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας των Γνήσιων Ορθοδόξων Χριστιανών Ελλάδος, που πρόκειται για την πολυπληθέστερη εκκλησιαστική κοινότητα των ακολούθων του Ιουλιανού ημερολογίου στην Ελλάδα κάνει λόγο για παραβίαση της αναλογικότητας και της ίσης μεταχείρισης.

Ειδικότερα όπως αναφέρει σε επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος Καλλίνικος της Ιεράς Συνόδου των Παλαιοημερολογιτών, η κυβέρνηση απαγορεύει τον εορτασμό των Χριστουγέννων σε αυτούς ενώ επέτρεψε υπό όρους τη συμμετοχή πιστών στις λειτουργίες της 25ης Δεκεμβρίου οπότε και γιορτάστηκαν από την πλειοψηφία των υπολοίπων Ορθόδοξων στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ