Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Στον Άρειο Πάγο η δολοφονία των δύο νεαρών αστυνομικών της ΔΙΑΣ που είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να γίνει εν μέρη δεκτή η αίτηση αναίρεσης του καταδικασθέντα σε δις ισόβια Ιωάννη Σαββίδη, ενός εκ των βασικών εμπλεκομένων στην δολοφονία των δύο νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στον Άρειο Πάγο η δολοφονία των δύο νεαρών αστυνομικών της ΔΙΑΣ που είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ στου Ρέντη, μετά από καταδίωξη με ομάδα κακοποιών που είχαν προηγουμένως διαπράξει ληστεία στον Άρειο Πάγο συζητήθηκε σήμερα η αίτηση αναίρεσης ενός εκ των τριών καταδικασθέντων ως βασικών δραστών της αιματηρής συμπλοκής ο οποίος συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι είναι αθώος. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε να γίνει εν μέρη δεκτή η αίτηση αναίρεσης του καταδικασθέντα σε δις ισόβια Ιωάννη Σαββίδη, ενός εκ των βασικών εμπλεκομένων στην δολοφονία των δύο νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ Γιάννη Ευαγγελινέλη και Γιώργου Σκυλογιάννη τον Μάρτιο του 2011 στην περιοχή του Ρέντη.

Η μοιραία καταδίωξη

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία τόσο σε πρώτο όσο και σε δεύτερο βαθμό, για την ληστεία του περιπτέρου στο Μενίδι συνεργάστηκαν 11 άτομα, τα τρία εκ των οποίων ενεπλάκησαν στην συνέχεια στη μοιραία καταδίωξη, όταν ο ιδιοκτήτης του περιπτέρου τηλεφώνησε αμέσως στην αστυνομία και ανέφερε τη μάρκα και τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου των δραστών. Τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, που επέβαιναν σε δύο μοτοσικλέτες, εντόπισαν λίγη ώρα αργότερα το αυτοκίνητο στη Λεωφόρο Κηφισού στο Περιστέρι και το ακολούθησαν, ενημερώνοντας παράλληλα το κέντρο της Άμεσης Δράσης, με αποτέλεσμα να σταλούν ενισχύσεις. Λίγο αργότερα, ο οδηγός του κλεμμένου αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν οι ληστές σταμάτησε απότομα και οι τρεις δράστες που επέβαιναν σε αυτό άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ εναντίον των αστυνομικών. Οι δύο νεαροί αστυνομικοί υπέκυψαν αμέσως στα τραύματα τους, ενώ από του χάρου τα δόντια γλίτωσαν δύο ακόμη αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που τραυματίστηκαν στο στομάχι και στο γόνατο. Η μανία των δραστών ήταν τέτοια που χτύπησαν και τους αστυνομικούς που ακολουθούσαν, με κάποιους να δέχονται σφαίρες στα κράνη τους και άλλους στα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους.

Δεν επέβαινε στο αυτοκίνητο της συμπλοκής

Ο εκ των καταδικασθέντων σε ισόβια Ιωάννης Σαββίδης, υποστηρίζει πως δεν ήταν στην καταδίωξη στου Ρέντη και δεν συμμετείχε στην συμπλοκή με τους αστυνομικούς, παραδέχεται ωστόσο ότι συμμετείχε στη ληστεία του περιπτέρου. «Όταν η αστυνομία προέβη σε νόμιμη άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδέσεων, που ενεργοποιήθηκαν τις συγκεκριμένες χρονικές στιγμές στα σημεία της ληστείας και της εμπλοκής των δραστών αυτής με τους αστυνομικούς της ομάδας Δίας, από τις 18.50 έως τις 19.29 την 1 Μαρτίου 2011, αυτός (σσ: Σαββίδης), με την μία από τις δύο τηλεφωνικές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, που είχε στην κατοχή του επικοινώνησε 22 φορές με τις τηλεφωνικές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, που είχαν στην κατοχή τους δύο κατηγορούμενοι, (σ.σ. Ανδρέας Ποφίδης και Βιτάλι Τσερτενίδης, ο δεύτερος διαφεύγει τη σύλληψη μέχρι σήμερα) που βρίσκονταν εντός του κλεμμένου αυτοκινήτου, πριν, κατά τον χρόνο και μετά, που έλαβε χώρα, η συμπλοκή με τους αστυνομικούς της ομάδας Δίας» υποστηρίζει. Σύμφωνα με τη σημερινή συζήτηση στον Άρειο Πάγο, η δικογραφία ως προς το σκέλος που αφορά τον συγκεκριμένο κατηγορούμενου, θα πρέπει να επιστρέψει στο Εφετείο για νέα κρίση. Και αυτό γιατί η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα επέφερε τροποποιήσεις και στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ως προς το πλαίσιο ποινής. Έτσι, οι εφέτες θα πρέπει εκ νέου να αποφανθούν επί της επιμέτρηση της ποινής του Ιω. Σαββίδη.

Κατά τη συνεδρίαση, ο συνήγορος Μαν. Παπαδάκης ανάπτυξε τους λόγους της αίτησης αναίρεσης, υποστηρίζοντας πως το σκεπτικό της πολυσέλιδης απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου είναι ελλιπές ως προς τον εντολέα του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ