Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Μεγαλύτερες ποινές για το “διευθυντήριο” ζητεί ο αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες στο σκεπτικό της έφεσης του, ο εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει για τους διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση ότι: "Οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία πάνω σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα, αφού είχαν συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μεγαλύτερες ποινές για το “διευθυντήριο” ζητεί ο αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή

Της Μαρίας Δήμα

Μία εβδομάδα μετά την έκδοση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών που έστειλε στην φυλακή την συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορουμένων στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, έφεση άσκησε ο εισαγγελέας εφετών Στέλιος Κωσταρέλος, για το ύψος των ποινών που επιβλήθηκαν στους καταδικασθέντες ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση, κρίνοντας ότι έπρεπε να επιβληθούν μεγαλύτερες ποινές. Η έφεση που άσκησε ο εισαγγελικός λειτουργός ο οποίος ήταν ο αναπληρωτής εισαγγελέας της έδρας και γνωρίζει καλά την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, αφορά και τους καταδικασθέντες για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αυγύπτιου αλλιεργάτη Αμπουσίντ Εμπάρακ, για την οποία φέρεται να αποφαίνεται ότι το δικαστήριο “δεν στάθμισε ορθά το βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών, ο οποίος ήταν ανθρωποκτόνος”.

Έδιναν εντολές

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες στο σκεπτικό της έφεσης του, ο εισαγγελικός λειτουργός σημειώνει για τους διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση (δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο) ότι: “Οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία πάνω σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα ( ανθρωποκτονία Φύσσα, επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών κλπ)αφού είχαν συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα. Οι καταδικασθέντες δε χρειαζόταν να γνωρίζουν τον «εκτελεστή» ούτε να δώσουν ρητά την εντολή αφού τα εκτελεστικά όργανα ήταν «αντικαταστά».

Είχαν ανθρωποκτόνο σκοπό

Για την υπόθεση του αιγύπτιου αλλιεργάτη αναφέρει ότι: Το δικαστήριο δεν στάθμισε ορθά το βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών αφού: α)τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκαν ήταν ταπεινά, υποταγμένοι απόλυτα στην βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης της χρυσής Αυγής, β)προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή και γ) ο σκοπός τους ήταν ανθρωποκτόνος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα σημειώνεται ότι η επίθεση είχε προαναγγελθεί δημόσια από τον Ιωάννη λαγό.

Μετά την έφεση που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα για τους συγκεκριμένους καταδικασθέντες το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν δεσμεύεται από το άρθρο 470 του ΚΠΔ που προβλέπει ότι το Εφετείο δεν μπορεί να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή σε έναν κατηγορούμενο από αυτήν που επέβαλλε το πρωτόδικο δικαστήριο. Συνεπώς στην περίπτωση της Δ/νσης εγκληματικής Οργάνωσης οι ποινή των 13 ετών μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια όπως και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Δεν δικαιολογείται έφεση

Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες δεν ασκήθηκε εφεση στην υπόθεση των συνεργών της δολοφονίας Φύσσα αλλά και της επίθεσης σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ επειδή στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν μπορούσε βάση των στοιχείων να δικαιολογηθεί η έφεση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ