Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Βούλευμα για την υπόθεση Λιγνάδη με ανατριχιαστικές αναφορές: «30 χρόνια εμμονικής τάσης με ανηλίκους» /ΒΙΝΤΕΟ

Εμμονική, εφηβοφιλική τάση διέκρινε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών επί δεκαετίες. Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόρριψη του αιτήματος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βούλευμα για την υπόθεση Λιγνάδη με ανατριχιαστικές αναφορές: «30 χρόνια εμμονικής τάσης με ανηλίκους» /ΒΙΝΤΕΟ EUROKINISSI

Σαν χάρτινος πύργος κατέρρευσαν τα επιχειρήματα του γνωστού ηθοποιού – σκηνοθέτη σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, που εξέτασε το αίτημα ακύρωσης της δίωξης εναντίον του.

Για «εμμονική» και «εφηβοφιλική και σεξουαλική τάση και προτίμηση» του Δημήτρη Λιγνάδη την οποία εκδήλωνε χωρίς «καμία συστολή ακόμη και σε δημόσιους χώρους» κάνει μεταξύ άλλων λόγο η εισαγγελική πρόταση που υιοθέτησε το Συμβούλιο.

Ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός βρίσκεται σε έναν χώρο στις φυλακές της Τρίπολης μαζί με άλλους τρεις κρατούμενους και εκεί θα μείνει για επτά ημέρες όπως επιτάσσει το υγειονομικό πρωτόκολλο των φυλακών για τον κορονοϊό.

Όσοι τον είδαν τον  περιγράφουν ως έναν άνθρωπο σοκαρισμένο και καταβεβλημένο.

Όπως λένε δεν μιλάει πολύ και είναι σε κατάσταση σοκ.

Λίγα 24ωρα πριν ωστόσο  τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών , υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση κατέληξαν πως ο κατηγορούμενος δεν έχει δικαίωμα από το νόμο να ασκήσει προσφυγή κατά του εντάλματος σύλληψης του, ότι ασκήθηκε σε βάρος του δίωξη από τη Δικαιοσύνη καθώς υπάρχουν στοιχεία για έκνομη δράση του από το 1985, όταν έγινε η πρώτη καταγγελία σε βάρος του για ασέλγεια σε ανήλικο και συνεχίστηκε επί δεκαετίες και παράλληλα τα άλλοθι που προσκόμισε ο Δ. Λιγνάδης για να αποδείξει ότι δεν τέλεσε τους βιασμούς στους τόπους και τους χρόνους που κατηγορείται ότι τέλεσε δεν είναι ισχυρά, καθώς παρουσιάζουν χρονικά κενά.

«Η μεθοδευμένη αυτή δράση του αιτούντος και η επανειλημμένη τέλεση υποδεικνύει σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη αυτού του είδους των εγκλημάτων, ως στοιχείο της προσωπικότητας του, στοιχείο το οποίο δεν θα μπορούσε να μεταβληθεί ούτε κατά το χρόνο που διενεργείτο η προκαταρκτική εξέταση και θα καλούνταν για έγγραφες εξηγήσεις ο κατηγορούμενος….» επισημαίνεται.

Από τις καταθέσεις των παθόντων, τις λοιπές ένορκες καταθέσεις προέκυψε ειδικότερα ότι «ο αιτών (σ.σ ο Δ.Λιγνάδης) επί σειρά ετών τουλάχιστον από το έτος 1984, οπότε χρονολογείται σήμανσή του για αδίκημα σχετιζόμενο με τη γενετήσια ελευθερία σε βάρος ανηλίκου, έως το έτος 2015, δηλαδή για διάστημα τουλάχιστον τριάντα ετών προσέγγιζε ανήλικους και εν γένει άτομα νεαρής ηλικίας, πέραν των κατονομαζομένων στη δικογραφία και πλήθος άλλων, τους οποίους εντόπιζε είτε με αφορμή τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες στο χώρο των θεάτρων που λειτουργούσε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, είτε ως διδάσκων θεατρική αγωγή σε σχολεία και εργαστήρια, είτε από φιλικούς κύκλους, ακόμη δε και τυχαία σε διάφορες περιοχές των Αθηνών, που σύχναζαν ανήλικοι και νέοι και υποσχόμενος να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει να σταδιοδρομήσουν στον καλλιτεχνικό χώρο, τελούσε σε βάρος τους αδικήματα σχετιζόμενα με τη γενετήσια ελευθερία τους, είτε με την άσκηση βίας, ακόμη και με την περιαγωγή τους σε κατάσταση αναισθησίας και ανικανότητας για αντίσταση με τη χρήση ουσιών, είτε και χωρίς βία, εκμεταλλευόμενος όμως ακριβώς την ανηλικότητα των θυμάτων καθώς και τις θέσεις που κατά καιρούς κατείχε αλλά και εν γένει το “status quo” του».

Οι καταθέσεις των μηνυτών

Συγκλονίζουν οι καταθέσεις των μαρτύρων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Ένας από τους μηνυτές κατά του Δ. Λιγνάδη επισημαίνει μάλιστα πως στο διάστημα που διέμενε στο σπίτι του, «κατά το διάστημα αυτό ερχόταν ένα ανήλικο αγόρι, το οποίο σιδέρωνε, έπλενε και γενικώς φρόντιζε για την καθαριότητα του σπιτιού του αιτούντα (σ.σ. του κατηγορούμενου σκηνοθέτη), ο οποίος του έδινε 5 -10 ευρώ για τις υπηρεσίες του. Μια μέρα μάλιστα που ο παθών μπήκε στο σπίτι, βρήκε το παιδί να καθαρίζει με έναν φίλο του ετεροφυλόφιλο, ηλικίας 15 – 16 ετών, να είναι αμφότεροι με τα εσώρουχά τους μέσα στο σαλόνι και να τρίβεται ο ένας πάνω στον άλλο βίαια, ο δε αιτών που κάθονταν δίπλα τους στον καναπέ με το εσώρουχό του αυνανίζονταν. Μετά το περιστατικό αυτό, ο αιτών είπε στον παθόντα για τον ετεροφυλόφιλο ανήλικο ότι «αυτός πρέπει να υποκύψει και θα υποκύψει και σε εσένα». Επίσης μια άλλη μέρα, παθών διαπίστωσε ότι το παιδί που καθάριζε είχε μπει στο δωμάτιο του αιτούνταν με έναν άλλο ανήλικο και τον ίδιο τον αιτούντα και όταν βγήκαν από το δωμάτιο ο άλλος ανήλικος ήταν φανερά στεναχωρημένος και δεν ήθελε να μιλήσει για αυτό που είχε συμβεί. Αυτό που είχε κάνει εντύπωση στον παθόντα κατά τη διάρκεια της σχέσης του με τον αιτούντα ήταν ότι του έλεγε ότι είχε τη φαντασίωση να είναι ο παθών μόνος του στο δωμάτιο, να μπαίνουν οι φίλοι του μέσα για να κάνουν σεξ μαζί του και εκείνος να φωνάζει «ο επόμενος»!

Τα άλλοθι που δεν στοιχειοθετούνται

Οι δικαστές σημειώνουν πως από τα στοιχεία που προσκομίζει δεν θεμελιώνει κανένα άλλοθι από αυτά που υποστηρίζει: Σχετικά με το βιασμό στις 9/8/2015 ο Δ. Λιγνάδης υποστηρίζει πως βρισκόταν στην Ιθάκη, ωστόσο οι φωτογραφίες  που προσκόμισε “σταματούν” στις 6 Αυγούστου και “ξεκινούν” ξανά στις 11 Αυγούστου 2015.

Τα έγγραφα, δηλαδή, που διαθέτει ο κατηγορούμενος δεν αποδεικνύουν τον ισχυρισμό. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, κάλεσε στη συνέχεια ως μάρτυρες την πρώην υφυπουργό Ελένη Κούρκουλα, τον σύζυγό της και τον αδερφό του, ώστε να καταθέσουν πως ήταν μαζί τους όλο τον Αύγουστο, στοιχείο που ωστόσο και πάλι δεν έπεισε τις δικαστικές αρχές.

Για τον βιασμό του 2010, οι δικαστές επισημαίνουν πως τα εισιτήρια από το ταξίδι στην Αίγυπτο που προσκομίζει από τις 3/9/2010 ως τις 9/9/2010, δεν αποδεικνύουν τίποτα, αφού ο καταγγέλλων δεν έχει αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία που τελέστηκε το αδίκημα, παρά μόνο ότι συνέβη τον Αύγουστο του 2010.

«Συγκεκριμένα κατά την ενώπιον του Δικαστικού Συμβουλίου διαδικασία προσκομίστηκαν έγγραφα μετά τα οποία ο αιτών θεωρεί ότι καταρρίπτεται η φυσική παρουσία του στους τόπους και κατά τους χρόνους των δυο πράξεων των βιασμών (…) του πρώτου τον Αύγουστο του 2010 στην Αθήνα και του δεύτερου στην Επίδαυρο την 9η Αυγούστου 2014… Σχετικώς εγχείρισε κατά την αυτοπρόσωπή παράσταση του ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου καταρχήν αντίγραφα εισιτηρίων και φορολογικών παραστατικών με τα φαίνεται ότι κατά το χρονικό διάστημα από 3/8/2010 έως 9/8/2010 βρισκόταν σε ταξίδι στην Αίγυπτο και κατά δεύτερον φωτογραφίες από τις οποίες προκύπτει ότι κατά τις ημερομηνίες 1η, 5η, 6η, 11η, 15η και 16η /8/2015 βρισκόταν διακοπές στην Ιθάκη με φιλικά του πρόσωπα.

Πλην όμως από τα πρώτα εκ των εγγράφων αυτών καλύπτεται μόνο ένα μικρό χρονικό διάστημα των ημερών του Αυγούστου του 2010 ενώ η πράξη για την οποία ασκήθηκε η δίωξη δεν έχει προσδιοριστεί κατά ακριβή ημερομηνία, ενώ από τα δεύτερα υπάρχει κενό ακριβώς κατά την επίμαχη ημερομηνία της 9ης Αυγούστου 2015…».

Πηγή ΒΙΝΤΕΟ : ALPHA TV

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ