Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Υπόθεση «ψευτογιατρού»: Σοκάρουν τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων για τα θύματα (μεταξύ τους και παιδιά) – «Λιμοκτονούσαν» και είχαν θάνατο «βασανιστικό»

Ανατριχιαστική είναι και η διαπίστωση  ιατροδικαστού, που υποβλήθηκε πριν λίγες ημέρες στον ανακριτή, για μία ακόμη  περίπτωση που αφορά 72χρονο ασθενή, η  οικογένεια του οποίου έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση μέσω του γνωστού ποινικολόγου Αλέξη Κούγια.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπόθεση «ψευτογιατρού»: Σοκάρουν τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων για τα θύματα (μεταξύ τους και παιδιά) – «Λιμοκτονούσαν» και είχαν θάνατο «βασανιστικό»

Σοκ προκαλούν οι διαπιστώσεις της ιατρού-παθολογοανατόμου που διορίστηκε ως πραγματογνώμονας από τον ανακριτή που χειρίζεται την δικογραφία για τον αποκαλούμενο «ψευτογιατρό» . Όπως καταλήγει στο πόρισμά της, το οποίο αποκαλύπτει η Realnews, και στις 7 περιπτώσεις που έχουν μπει μέχρι στιγμής στο «μικροσκόπιο» του δικαστικού λειτουργού, μεταξύ αυτών και δύο παιδιών 14 και 16 ετών, οι ασθενείς όχι μόνο θα μπορούσαν να ζήσουν αν συνέχιζαν να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών περισσότερα χρόνια, αλλά  θα είχαν και καλύτερη ποιότητα ζωής. Και σε καμία περίπτωση, όπως σημειώνει, δεν θα κατέληγαν   με «βασανιστικό» και «επώδυνο» τρόπο, όπως και έγινε, λιμοκτονώντας και περνώντας τα πάνδεινα μέχρι να ξεψυχήσουν.

Ανατριχιαστική είναι και η διαπίστωση  ιατροδικαστού, που υποβλήθηκε πριν λίγες ημέρες στον ανακριτή, για μία ακόμη  περίπτωση που αφορά 72χρονο ασθενή, η  οικογένεια του οποίου έχει δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπόθεση μέσω του γνωστού ποινικολόγου Αλέξη Κούγια.

Ο θανών έπασχε από μία μορφή καρκίνου που κατά την επιστήμονα «… τείνει να γίνει μία ιάσιμη μορφή καρκίνου και από ανίατη ασθένεια να μετατραπεί σε χρόνια νόσο…». Επειδή ο συγκεκριμένος ασθενής, όπως σημειώνει, «εξαπατήθηκε  από την εγκληματική δράση του , πείστηκε ότι δεν χρειάζεται να προβεί σε χειρουργική επέμβαση και ότι με την θεραπεία που του πρότεινε…θα επέρχονταν η ίαση». Που όμως δεν επήλθε. Αντιθέτως ο καρκίνος έκανε μετάσταση, με τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατό του, τον οποίο η επιστήμονας χαρακτηρίζει «ανθρωποκτονία».

«Λιμοκτονούσαν»

Για τις 7 πρώτες περιπτώσεις, η παθολογοανατόμος-πραγματογνώμονας, καταλήγει και αυτή σε ανατριχιαστικά συμπεράσματα. Ειδικότερα, της ζητήθηκε από τον ανακριτή  να γνωμοδοτήσει στο εξής: «Αν η διακοπή της ακολουθούμενης έως τότε θεραπείας των ασθενών, βάσει των πρωτοκόλλων της ιατρικής επιστήμης και η ακολουθία της προτεινόμενης από τον κατηγορούμενο θεραπείας αποτελούμενης από χορήγηση σκευασμάτων κάνναβης, βοτάνων, έλαιων και λοιπών άγνωστης σύστασης σκευασμάτων, ενέσεις, αυστηρή διατροφή κλπ, συνετέλεσε αιτιωδώς στην πρόκληση του θανάτου τους ή στην επίσπευση του».  Και τα συμπεράσματά της σοκάρουν.

Για το 16χρονο αγόρι σημειώνει ότι  η πορεία της υγείας του μέχρι τον Αύγουστο του 2016, υπό την επίβλεψη των γιατρών, προχωρούσε ικανοποιητικά. «…Όμως, τον Σεπτέμβριο του 2016 έγινε διακοπή κάθε είδους θεραπείας υπό τις εντολές του … Από τότε, ακολούθησαν σχεδόν πέντε μήνες με αυστηρό διαιτολόγιο στα όρια της λιμοκτονίας με αποτέλεσμα ο οργανισμός του να καταρρεύσει, δίχως σωματικές και ψυχικές δυνάμεις και δίχως φυσικά την ορθή χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία οδηγούμενος μαρτυρικώς πια στον θάνατο τον Φεβρουάριο του 2017…Ο θανών με τις τότε θεραπευτικές αγωγές και πρωτόκολλα που εφαρμόζονταν θα μπορούσε να αρχίσει ανοσοθεραπεία η οποία με βάση την βιβλιογραφία θα είχε θεαματικά αποτελέσματα για τον εν λόγω τύπο νεοπλασίας αλλά δυστυχώς δεν του δόθηκε η ευκαιρία. Με βάση την βιβλιογραφία το προσδόκιμο ζωής των νεαρών ασθενών όπως ο θανών, και με βάση την άριστη ως τότε πορεία της νόσου, ανέρχεται τουλάχιστον σε έξι έτη και άνω διότι ανταποκρινόταν τέλεια στις θεραπείες που είχε υποβληθεί…»

Ανεκδιήγητη συμπεριφορά

Η επιστήμονας στο σημείο αυτό αναφέρει περίπτωση ασθενούς που έπασχε από την ίδια νόσο και επιβίωσε για 10 χρόνια. Και συνεχίζει: «η ανεκδιήγητη συμπεριφορά του απέναντι στον θανόντα φτάνει στα όρια του μένους. Η χωρίς κανέναν ενδοιασμό για διακοπή της σωστής θεραπείας από τα ογκολογικά ιδρύματα, με ενδεχόμενο δόλο, προέβλεπε σε νωρίτερο χρόνο το αποτέλεσμα του θανάτου, πλην όμως το αποδέχτηκε.»

Για  το 14χρονο κορίτσι που άφησε την τελευταία του πνοή τον Οκτώβριο του 2017 σημειώνει: «Η πορεία της μέχρι τον Αύγουστο του 2016 ήταν πολύ καλή. Όμως, τον Σεπτέμβριο του 2016 αναλαμβάνει την όποια θεραπεία της ο ….. και επιβάλλει την διακοπή της κάθε θεραπείας. Για τους επόμενους οχτώ μήνες η θανούσα ακολουθεί πολύ αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, με συνέπεια απώλεια βάρους, αγνώστου σύστασης σκευάσματα, ενέσεις, με βασανιστική πορεία. Η θανούσα αποδυναμώνεται σωματικά και ψυχολογικά. ..Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπέστη τέσσερα επεισόδια σηψαιμίας τα οποία ξεπέρασε γενναία όπως γενναία άντεξε αναρίθμητες στιγμές πόνου και λιμοκτονίας. Η χορήγηση άγνωστων σκευασμάτων – ενέσεων όπως και η αυστηρή διατροφή και η διακοπή της ενδεδειγμένης θεραπεία της συνετέλεσαν αιτιωδώς στην πρόκληση του θανάτου όπως και στην επίσπευση του. ..Οι συνολικά 13 μήνες ήταν μαρτυρικοί και ιδίως οι πέντε τελευταίοι της ζωής της κατά τη διάρκεια των οποίων πλήρως αδύναμη με μηδενική ποιότητα ζωής, κατέληξε τον Οκτώβριο του 2017…»

Στην περίπτωση  76χρονου που διαγνώστηκε με αδενοκαρκίνωμα παχέος εντέρου και χειρουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 με εξαίρετη μετεγχειρητική πορεία ακολουθώντας στη συνέχεια θεραπευτική αγωγή, αναφέρει: «Η πορεία του θανόντα βαίνει πολύ καλά ως τον Νοέμβριο του 2014 που σε υποκείμενο τυπικό έλεγχο ανευρίσκονται μεταστάσεις… Υποβάλλεται σε αλλαγή της χημειοθεραπείας με αισθητή καλυτέρευση. Η πορεία του ήταν πολύ καλή το Νοέμβριο του 2015 όπως και τον Ιανουάριο του 2016 υπάρχει σταθερή εικόνα. Το Σεπτέμβριο του 2016 ο …. άρχισε να του χορηγεί τα άγνωστης σύστασης σκευάσματα καθώς και να τον υποβάλει στην αυστηρή διατροφή. Ο θανών αρχίζει να καταρρέει αρχικά σωματικά. Δίχως την σωστή ιατρική θεραπεία και με απαράδεκτη διατροφή ο θανών χάνει σταδιακά τις δυνάμεις του και δυστυχώς η νόσος επεκτείνεται. Πλέον, αρχίζει και η ψυχολογική κατάρρευσή του. Ο …..παρόλαυτα διαβεβαίωνε για την πολύ καλή πορεία του θανόντα. Μετά από 6 απίστευτα δύσκολους και βασανιστικούς μήνες ο θανών καταλήγει τον Μάρτιο του 2017. Η γνωστή επιμονή του …..να ακολουθείται η ανεκδιήγητη διατροφή – λιμοκτονία καθώς και τα σκευάσματα που χορηγούσε οδήγησαν με άσχημο και βασανιστικό τρόπο στον θάνατο. Η νεοπλάσια με την οποία είχε διαγνωστεί προγνωστικώς έχει εξαίρετη πορεία. Με την ανάλογη θεραπεία το προσδόκιμο ζωής ανέρχεται άνω των 8 – 10 ετών τουλάχιστον. Οι τελευταίοι έξι μήνες όπως και σε άλλους θανόντες ήταν το ίδιο μαρτυρικοί λόγω χορήγησης αγνώστων σκευασμάτων…».

Αλλά και στις υπόλοιπες περιπτώσεις η επιστήμονας καταλήγει ότι οι ασθενείς θα μπορούσαν να ζήσουν έως και 10 χρόνια με σαφώς καλύτερη ποιότητα ζωής, κι όχι περνώντας τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους υπό συνθήκες βασανιστικές. Όπως, στην περίπτωση 35χρονης με καρκίνο του μαστού (ένας αντιμετωπίσιμος στις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνος) που κατέληξε όταν πέθανε να ζυγίζει 36 κιλά! Ή ενός 49χρονου που έπασχε από καρκίνο του όσχεου. Αν και  δεν βρέθηκε ο ιατρικός του φάκελος, η πραγματογνώμονας επισημαίνει ότι «το εν λόγω καρκίνωμα είναι από τα πιο αντιμετωπίσιμα και πλήρως ιάσιμα με άριστη ποιότητα ζωής.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ