Δευτέρα 09 Σεπτεμβρίου 2024

“Πράσινο φως” από το ΣτΕ για τη δημιουργία ελληνικού τμήματος στα πρότυπα FBI στην ΕΛΑΣ

Έκρινε νόμιμο το Π.Δ. Χρυσοχοϊδη για την καταπολέμηση της Greek Mafia και της διαφθοράς στους κόλπους των αστυνομικών δυνάμεων. Οι νέες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την 1η Σεπτεμβρίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Πράσινο φως” από το ΣτΕ για τη δημιουργία ελληνικού τμήματος στα πρότυπα FBI στην ΕΛΑΣ EUROKINISSI

Το δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο παίρνει το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη δημιουργία ελληνικού τμήματος στα πρότυπα FBI στην ΕΛΑΣ.

Ειδικότερα, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε διαβιβάσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) σχέδιο Π.Δ. σύμφωνα με το οποίο προβλεπόταν η τροποποίηση του Οργανισμού της ΕΛΑΣ και η σύσταση Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ).

Πρόκειται για το αποκαλούμενο «ελληνικό FBI», το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην καταστολή του οργανωμένου διεθνούς και εγχώριου εγκλήματος (Greek Mafia) και των πολυεπίπεδων εγκληματικών οργανώσεων.

Με τη γνωμοδότηση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος η Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγητής ο πάρεδρος Διονύσιος Μπουγάτσος), το Π.Δ. Χρυσοχοΐδη κρίθηκε νόμιμο. Απλά, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν ορισμένες μόνο νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις.

Ήδη, η γνωμοδότηση του ΣτΕ, διαβιβάστηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και εν συνεχεία θα σταλεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή και μετά στο Εθνικό Τυπογραφείο, με τις σχετικές ρυθμίσεις να τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου.

Το Π.Δ. για το «ελληνικό FBI»: Τι προβλέπει

Το «ελληνικό FBI» που προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το περιεχόμενο του οποίου αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ» και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσιμπούκης, αναφέρεται η σύσταση νέας διεύθυνσης στην ΕΛΑΣ, η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) η οποία θα συντονίζεται, κατευθύνεται και ελέγχεται απευθείας από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, με σκοπό την ευελιξία, την αμεσότητα και την βέλτιστη της αποτελεσματικότητα της νέας αυτής πολυεπίπεδης υπηρεσίας. Οι αρμοδιότητες της ΔΑΟΕ, η οποία έχει 7 υποδιευθύνσεις, εκτείνονται σε όλη την επικράτεια.

Όπως αναφέρεται και κατά την προηγούμενη θητεία του, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε παραδώσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου φάκελο με δικογραφίες και ονόματα μελών της επονομαζόμενης Greek Mafia και του οργανωμένου εγκλήματος, επιδιώκοντας τη διεξαγωγή εισαγγελικής έρευνας, η οποία όμως δεν επέφερε καρπούς.

Πλέον, όμως, τονίζεται το ανεξέλεγκτο του οργανωμένου εγκλήματος το οποίο έχει λάβει διεθνείς προεκτάσεις, ενώ έχει αυξηθεί υπέρμετρα η δράση της Greek Mafia, με ένα πρωτοφανή κύκλος αίματος που άνοιξε το 2017 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Κύκλος ο οποίος περιλαμβάνει δολοφονίες δημοσιογράφων, ανθρώπων της νύκτας, μπράβων κέντρων διασκέδασης και οίκων ανοχής, πρατηριούχων καυσίμων και διακίνησης νοθευμένων καυσίμων και τσιγάρων.

Έτσι, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά την επιστροφή του τον περασμένο Ιανουάριο για 5η φορά στη λεωφόρο Κατεχάκη άρχισε να επεξεργάζεται το σχέδιο για τη δημιουργία του «Ελληνικού FBI». Τώρα έφτασε η ώρα της υλοποίησης, η οποία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου 2024.

Υπό την ομπρέλα της πολύ καλά δομημένης νέας υπηρεσίας εντάσσονται οι αρμοδιότητες των υποδιευθύνσεων Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, Δίωξης Ναρκωτικών και Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, οι οποίες, ταυτόχρονα καταργούνται από την οργανωτική δομή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Να εξασφαλισθεί η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διευκρινίζει πως προχώρησε στην σύσταση του «Ελληνικού FBI» προκειμένου «να εξασφαλισθεί η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο αποτελεί σημαντική απειλή για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους κρατικούς θεσμούς και την οικονομία της χώρας, δεδομένου ότι οι εγκληματικές ομάδες εμφανίζουν πλέον διεθνικά χαρακτηριστικά και άμεση προσαρμοστικότητα προς τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, γεγονός που αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας της αντιμετώπισής τους από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, τα δε εγκληματικά δίκτυα αναπτύσσονται σε υψηλό «επαγγελματικό» επίπεδο»

Για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά και την ΕΛΑΣ «η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί βασική προτεραιότητα και στρατηγικής σημασίας στόχο, η επίτευξη του οποίου προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, σαφή κατανόηση της μεθοδολογίας και των τεχνικών που χρησιμοποιούνται από τις εγκληματικές ομάδες».

Οι αρμοδιότητες του “ελληνικού FBI”

Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται, η νέα υπηρεσία, μπορεί κατόπιν έγκρισης ή διαταγής του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., να επιληφθεί υποθέσεων που αφορούν κάθε μορφής «σοβαρά εγκλήματα» και ιδίως της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Τα σοβαρά εγκλήματα, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο κατατέθηκε στο ΣτΕ, χαρακτηρίζονται εκείνα, τα οποία «λόγω της βαρύτητας, του τρόπου, των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσής τους, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία ή εξειδικευμένη γνώση για την αποκάλυψη των δραστών και τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη».

Την ίδια στιγμή θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία της νέας υπηρεσίας και η εμπειρία του προσωπικού της και «στα εγκλήματα τα οποία, καίτοι δεν έχουν τη δομή του οργανωμένου εγκλήματος, έχουν ανάλογο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών και υπονομεύουν το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης προς την Ελληνική Αστυνομία».

Η τακτική του “Follow the money”

Επίσης, η ΔΑΟΕ αφομοιώνει ακόμη τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας (δηλαδή καταργείται ως αυτοτελής κεντρική υπηρεσία), καθώς πρόθεσή της ΕΛ.ΑΣ. είναι να τηρήσει το δόγμα «ακολουθήστε τα χρήματα» («follow the money») στις έρευνες για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Την πράξη η νέα διεύθυνση, επιλαμβάνεται υποθέσεων που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα. Δηλαδή τα πρόσωπα που συγκροτούν ή εντάσσονται ως μέλη σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, η οποία συγκροτείται από τρία ή περισσότερα πρόσωπα (οργάνωση) που επιδιώκει τη διάπραξη κακουργημάτων πράξεων-αδικημάτων.

Σύμφωνα με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα και το Προεδρικό Διάταγμα για την οργάνωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. (178/2014), στα κακουργηματικά αυτά αδικήματα εντάσσονται: Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εμπρησμός και εμπρησμός δάσους, έκρηξη, πρόκληση ναυαγίου, διατάραξη της ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών, διευκόλυνσης της παράνομης εισόδου -εξόδου ή της παράνομης μεταφορά λαθρομεταναστών, δηλητηρίασης πηγών και τροφίμων, ληστείες, υπεξαιρέσεις, σωματεμπορία, πλαστογραφίας, παραχάραξης, ανθρωποκτονίας με πρόθεση, βαριάς σωματικής βλάβης, αρπαγής, αναγκαστικής εξαφάνισης προσώπου, εμπορίας ανθρώπων, αρπαγής ανηλίκων, αποπλάνησης παιδιών, πορνογραφίας ανηλίκων, ασέλγειας με ανήλικο, απαγωγή, βιασμός, κατάχρηση σε ασέλγεια, εκβίασης, τοκογλυφίας, εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και εκρηκτικών υλών, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, απάτης μέσω υπολογιστή, προστασίας αρχαιοτήτων κ.λπ.

Το κεφάλαιο αθλητικής βίας: Ο ρόλος της υποδιεύθυνσης αντιμετώπισης

Στο Διάταγμα Χρυσοχοΐδη ένα μεγάλο κεφάλαιο αναφέρεται στην οργανωμένη αθλητική βία, μετά μάλιστα και το θάνατο Λυγγερίδη στο Ρέντη. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, η υποδιεύθυνση αντιμετώπισης οργανωμένης αθλητικής βίας είναι αρμόδια αφενός για την έρευνα, εξάρθρωση και δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος που διαπράττει εγκλήματα, κατά τις αθλητικές εκδηλώσεις και αφετέρου την καταπολέμηση της αθλητικής βίας.

Οι αρμοδιότητες της διεύθυνσης αυτής, μεταξύ των άλλων, είναι:

1) η αναζήτηση, συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών με σκοπό την αντιμετώπιση της οργανωμένης αθλητικής βίας, 2) η εκτίμηση του βαθμού επικινδυνότητας των διεθνών και εθνικών επαγγελματικών, αθλητικών οργανώσεων, 3) ο εντοπισμός ατόμων τα οποία προκαλούν ή συμμετέχουν σε σοβαρά επεισόδια ή προετοιμάζουν ή διαπράττουν άλλες αξιόποινες πράξεις που αφορούν οργανωμένη αθλητική βία,4) η παροχή συνδρομής σε άλλες αστυνομικές υπηρεσίες που διερευνούν αξιόποινες πράξεις εγκληματικών ομάδων, 5) ο συντονισμός και η καθοδήγηση αξιωματικών, αθλητικών συνδέσμων, 6) η συνεργασία με εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς-φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης,7) η ανάλυση και αξιολόγηση των σοβαρών υποθέσεων αθλητικής βίας με την παράλληλη εισήγηση λήψης μέτρων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της.

Τέλος, στην διεύθυνση αυτή, συνιστάται τμήμα προστασίας αθλητικών αποστολών, το οποίο είναι αρμόδιο για τη συνοδεία εκτός έδρας των αποστολών αθλητικών ομάδων, τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδος.

Οι αλλαγές για τη δίωξη ναρκωτικών

Μια δεύτερη καινοτομία του διατάγματος είναι το «σπάσιμο» της Δίωξης Ναρκωτικών – κατά τα πρότυπα της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Europol – σε τμήματα ανάλογα με το είδος των ναρκωτικών ουσιών που διακινούνται παράνομα, καθώς μάλιστα η Ελλάδα είναι κέντρο διεθνών μεταφορών από στεριά και θάλασσα. Ενδεικτικό είναι ότι πριν από λίγα 24ωρα στο λιμάνι του Πειραιά, εντοπίστηκαν 210 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με γαρίδες, προερχόμενα από τον αναμά και συνελήφθησαν δύο Αλβανοί και δύο Έλληνες.

Με άλλα λόγια, η Δίωξη Ναρκωτικών, διαρθρώνεται από τα τμήματα: 1) Γενικών υποθέσεων και διεθνών συνεργασιών, 2) Κοκαΐνης, 3) Ηρωίνης, 4) Κάνναβης και συνθετικών ναρκωτικών και 5) Δίωξης ναρκωτικών Αερολιμένα Αθηνών.

Σύμφωνα με το διάταγμα, οι αρμοδιότητες της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών είναι «ο χειρισμός όλων των σοβαρών υποθέσεων διακίνησης ναρκωτικών, ιδίως εκείνων που έχουν διεθνείς προεκτάσεις σε συνεργασία κατά περίπτωση με συναρμόδιες διωκτικές υπηρεσίες και με αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών, με στόχο την αποδιοργάνωση και εξάρθρωση επικίνδυνων ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που αφορούν τα ναρκωτικά οι οποίες δραστηριοποιούνται, προέρχονται ή στοχεύουν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε τρίτες χώρες».

Αναλυτικότερα, οι αρμοδιότητες των ανδρών και γυναικών της Δίωξης Ναρκωτικών είναι α) η καταπολέμηση παράνομων προσόδων από τη διακίνηση ναρκωτικών και β) η καταπολέμηση διακίνησης ναρκωτικών μέσω των νέων τεχνολογιών και ψηφιακών δίαυλων σε συνεργασία με άλλους συναρμόδιους φορείς, διωκτικές υπηρεσίες και αρχές άλλων χωρών.

Διευκρινίζεται ωστόσο πως τα τμήματα κοκαΐνης, ηρωίνης και κάνναβης και συνθετικών ναρκωτικών, είναι αρμόδια για:

* την παρακολούθηση υπόπτων εμπορίας ναρκωτικών ημεδαπών και αλλοδαπών με σκοπό την πρόληψη και καταστολή των σχετικών εγκλημάτων και τη διενέργεια ερευνών με στόχο την αποδιοργάνωση και εξάρθρωση επικίνδυνων ομάδων οργανωμένου εγκλήματος που αφορούν τη διακίνηση ναρκωτικών,

* τον έλεγχο της καλλιέργειας, παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, όπως και της διενέργειας προανακρίσεων,

* τον εντοπισμό, δέσμευση και δήμευση των προϊόντων του εγκλήματος και των μέσων που χρησιμοποιούν οι ομάδες που δραστηριοποιούνται στην παράνομη παραγωγική και διακίνηση ναρκωτικών,

* τον έλεγχο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, των διερχομένων από αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρομικούς σταθμούς και συνοριακούς σταθμούς αυτοκινήτων, υπόπτους διακίνησης ναρκωτικών,

* την παρακολούθηση των μεθόδων και μέσων δράσης των εμπόρων ναρκωτικών, την ανάλυση και αξιολόγηση των συμπερασμάτων και την εισήγηση και τη λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητα των ναρκωτικών ουσιών και

* την ύπαρξη δικτύου συλλογής πληροφοριών σχετικών με τις μεθόδους, τους τόπους, τους τρόπους, τα μέσα και τα πρόσωπα που χρησιμοποιούνται ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο εμπλέκονται σε διαδικασίες διακίνησης προώθησης, διάθεσης και χρήσης ναρκωτικών.

Το Τμήμα Πληροφοριών

Μια από τις καινοτομίες της ΔΑΟΕ είναι η σύσταση υποδιεύθυνσης «Πληροφοριών και Ειδικών Δράσεων», η οποία αποτελείται, μεταξύ των άλλων, από τα τμήματα διαχείρισης πληροφοριών και στρατηγικής οργανωμένου εγκλήματος, ανάλυσης πληροφοριών, προστασίας μαρτύρων, ειδικών ανακριτικών πράξεων, κ.λπ.

Η υποδιεύθυνση αυτή, είναι αρμόδια, μεταξύ των άλλων, για την συλλογή, αξιολόγηση, ταξινόμηση και ανάλυση επεξεργασμένων ή μη πληροφοριών για την αντιμετώπιση των σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων, εγχώριων ή διασυνοριακών και τη διάθεση αυτών στις καθ΄ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΑΟΕ, αλλά και την ανάπτυξη συνεργασίας σε θέματα συλλογής, ανάλυσης, τεκμηρίωσης και διαχείρισης πληροφοριών με εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς και υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ