Τετάρτη 08 Μαϊου 2024

Κυριάκος Μητσοτάκης από Γαύδο: “Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα” – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Κατά την επίσκεψή του στο ακριτικό νησί, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με πολίτες και άκουσε τα προβλήματά τους. Επίσης, επισκέφτηκε και το στρατιωτικό φυλάκιο που λειτουργεί στο νησί.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κυριάκος Μητσοτάκης από Γαύδο: “Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα” – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ neakriti

Στη Γαύδο ακριτική Γαύδο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον εορτασμό των Θεοφανείων, επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό, ενόψει της κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Ο πρωθυπουργός, στέλνει από τη Γαύδο διπλό μήνυμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια όσο και για τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη νότια της Κρήτης.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έστειλε και το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης:

«Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα…Δυτικά της Γαύδου έχουν αρχίσει έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Καλώ τα γειτονικά κράτη να προσέλθουν σε γόνιμη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη», ανέφερε, σύμφωνα με OPEN.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως στηρίζει τις ακριτικές περιοχές της χώρας και τόνισε την ανάγκη χάραξης μιας στρατηγικής προστασίας του περιβάλλοντος και ήπιας ανάπτυξης.

Μητσοτάκης στη Γαύδο

neakriti

Κατά την επίσκεψή του στο ακριτικό νησί, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε με πολίτες και άκουσε τα προβλήματά τους. Επίσης, επισκέφτηκε και το στρατιωτικό φυλάκιο που λειτουργεί στο νησί.

Όπως έγραψε και το dikastiko.gr, στη Γαύδο έχει να βρεθεί πρωθυπουργός από το 1996, με τον τελευταίο να είναι ο Κώστας Σημίτης, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είναι ο δεύτερος πρωθυπουργός ιστορικά που επισκέπτεται το νησί.

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Γαύδο

neakriti

Μητσοτάκης στη Γαύδο: Ηχηρό μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ακάρ

Κρίσιμο είναι ότι ο πρωθυπουργός απέστειλε ηχηρό μήνυμα από το ακριτικό νησί στην Τουρκία, λίγη ώρα αφότου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ προκλητικά δήλωσε πως «έχουμε σοβαρά προβλήματα με την Ελλάδα».

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Ακάρ «Εργαζόμαστε πραγματικά σκληρά για να τα επιλύσουμε μέσω διαλόγου. Δυστυχώς δεν λάβαμε θετική απάντηση από τη γειτονική Ελλάδα. Όπως δεν ήρθαν, προσπαθούν να μας κατηγορήσουν με κάποιες δικές τους έννοιες. Από την Ελλάδα, που όπλισε τα νησιά και διέλυσε το status quo. Μόλις χθες πυροβόλησαν τους ψαράδες μας».

Στη δήκωση ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προσθέτει: «Προκλητική η Ελλάδα μέρα νύχτα. Κάνουν τα πάντα, τα κάνουν για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους», ενώ τόνισε πως «δεν αφήνουμε καμία παρενόχληση που μας γίνεται αναπάντητη. Λέμε ότι πριν πέσει το χιόνι στα βουνά που εμπιστεύεσαι, βάλε το μυαλό σου σωστά και τα πόδια σου στη γη. Τους προειδοποιήσαμε και συνεχίζουμε να τους προειδοποιούμε»., καταλήγοντας “Αφήστε την προκλητική σας στάση. Θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα ειρηνικά. Ας μιλήσουμε, λέμε. Δυστυχώς, βλέπουμε ένα πρόβλημα από την άλλη πλευρά ως προς αυτό. Το κάνατε αυτό στην ιστορία, οι συνέπειες είναι γνωστές».

ΠΗΓΗ/ΒΙΝΤΕΟ/ΦΩΤΟ: ΕΘΝΟΣ/ΟΡΕΝ/NEA KRITI

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ