Παρασκευή 03 Μαϊου 2024

Μητσοτάκης: “H Αθήνα δε συμφωνεί με χρηματοδότηση της Ουκρανίας αν δεν αυξηθούν οι πόροι για το μεταναστευτικό” – BINTEO

"Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μία λύση η οποία θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτε άλλο" τόνισε ο πρωθυπουργός.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μητσοτάκης: “H Αθήνα δε συμφωνεί με χρηματοδότηση της Ουκρανίας αν δεν αυξηθούν οι πόροι για το μεταναστευτικό” – BINTEO (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Με ηχηρό “όχι” απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ, ενόψει της μεταναστευτικής κρίσης που βρίσκεται προ των πυλών εξαιτίας του Μεσανατολικού.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στο Ισραήλ να δει την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας και να επιτρέψει στην ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στην περιοχή. Υπό τον φόβο της αύξηση των μεταναστευτικών ροών και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα υποδοχής και έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε μία «κόκκινη γραμμή» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι στην επόμενη Σύνοδο τον ερχόμενο Δεκέμβριο, η Αθήνα δεν θα συμφωνήσει για τη στήριξη της Ουκρανίας με 50 δισ. ευρώ εάν δεν αυξηθούν και τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη στήριξη των χωρών του νότου που δέχονται προσφυγικές ροές.

Αναφορικά με την ανησυχία που υπάρχει στην Αθήνα για τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ, ιδίως εάν γίνει τελικά η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει ταξίδι «αστραπή» στην Κίνα γιατί όπως είπε, θέλει να είναι γρήγορα πίσω στην Αθήνα.

Μητσοτάκης για χρηματοδότηση Ουκρανίας: Η δήλωση

«Η Ευρώπη λέει ότι εκτός από τα 50 δισ. ευρώ που θέλουμε και συμφωνούμε όλοι να δώσουμε στην Ουκρανία, χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους για το μεταναστευτικό για τη στήριξη γειτονικών χωρών με τις οποίες συνεργαζόμαστε για να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές. Κατέστησα απολύτως σαφή την ελληνική θέση. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μία λύση η οποία θα συμπεριλαμβάνει μόνο την Ουκρανία και τίποτε άλλο», σημείωσε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες.

Το σχόλιο για τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Χαμάς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Χαμάς, τόνισε πως «η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκφράζει τους Παλαιστίνιους».

Ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ερντογάν εκτός κλίματος, αν και όπως επεσήμανε, «το ότι διαφωνούμε σε αυτό το ζήτημα δεν σημαίνει ότι επηρεάζεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος». Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη θετική ατζέντα.

Ως προς τα συμπεράσματα της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «αναγνωρίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα εντός ορίων του διεθνούς δικαίου» αν και όπως είπε, οι ηγέτες των κρατών – μελών εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Επιπρόσθετα επεσήμανε πως «επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση η ανάγκη για τελική πολιτική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα, που δεν μπορεί να είναι άλλη από λύση 2 κρατών. Το πρόβλημα του Ισραήλ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με όρους ασφαλείας».

ΠΗΓΗ/ΒΙΝΤΕΟ: ΕΘΝΟΣ/ΟΡΕΝ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ