Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Kοινή ανακοίνωση ΕΛΑΣ – Πυροσβεστικής για τη φωτιά στο βυτιοφόρο – “Δεν κινδύνευσε κανείς – Προτεραιότητα η ασφάλεια του κόσμου” – ΒΙΝΤΕΟ

Πολύωρη ταλαιπωρία με χιλιάδες εγκλωβισμένα οχήματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Kοινή ανακοίνωση ΕΛΑΣ – Πυροσβεστικής για τη φωτιά στο βυτιοφόρο – “Δεν κινδύνευσε κανείς – Προτεραιότητα η ασφάλεια του κόσμου” – ΒΙΝΤΕΟ Eurokinissi

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν ΕΛΑΣ και Πυροσβεστική το βράδυ της Πέμπτης 17/8 σχετικά με τη φωτιά σε βυτιοφόρο στην Αθηνών – Κορίνθου και την πολύωρη ταλαιπωρία των επιβατών που ακολούθησε, όταν έκλεισαν και τα δυο ρεύματα του αυτοκινητόδρομου.

Η ταλαιπωρία, ο εκνευρισμός και η αγανάκτηση των εγκλωβισμένων οδηγών είναι απολύτως κατανοητή και σεβαστή“, τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ΕΛ.ΑΣ. και Πυροσβεστική.

“Με δεδομένη την τραγική εμπειρία σε παρόμοια περιστατικά του παρελθόντος, κρίθηκε επιβεβλημένη, ως μοναδικός οδοδείκτης, η απαρέγκλιτη τήρηση των πρωτοκόλλων για τις ενέργειες απομάκρυνσης του επικίνδυνου υλικού (υγροποιημένο αέριο), μιας διαδικασίας χρονοβόρας αλλά κυρίως εξαιρετικά απαιτητικής, όσον αφορά στην ευαισθησία και την επικινδυνότητά της“, τονίζεται επιπλέον.

Ολόκληρη η ανακοίνωση ΕΛΑΣ – Πυροσβεστικής

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε στις 12:20, εχθές Πέμπτη 17 Αυγούστου, για πυρκαγιά σε βυτιοφόρο όχημα στο 46 χλμ της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο και στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, στην περιοχή των Μεγάρων.

Άμεσα μετέβησαν στο σημείο της πυρκαγιάς 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα και πραγματοποίησαν την κατάσβεσή της. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε διαρροή του φορτίου, το οποίο αποτελούνταν από 7,2 τόνους υγραερίου, μείγματος κίνησης για οχήματα. Εξαιτίας της επικινδυνότητας της κατάστασης, εφαρμόστηκε το Πρωτόκολλο Ενεργειών, με την παρουσία τεχνικού ασφαλείας για την απομάκρυνση του επικίνδυνου φορτίου, ενώ με τη χρήση θερμικής κάμερας πραγματοποιούνταν διαρκώς έλεγχος της θερμοκρασίας.

Καθόλη τη διαδικασία της επιχείρησης απομάκρυνσης του επικίνδυνου φορτίου, το Πυροσβεστικό Σώμα διέθεσε εναέρια επιτήρηση με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος και συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Η ΕΛ.ΑΣ. ενήργησε με μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο γνώμονα την ασφάλεια οδηγών και επιβαινόντων σε οχήματα μετά την πυρκαγιά στο βυτιοφόρο. Με δεδομένη τη τραγική εμπειρία σε παρόμοια περιστατικά του παρελθόντος, κρίθηκε επιβεβλημένη, ως μοναδικός οδοδείκτης, η απαρέγκλιτη τήρηση των πρωτοκόλλων για τις ενέργειες απομάκρυνσης του επικίνδυνου υλικού (υγροποιημένο αέριο), μιας διαδικασίας χρονοβόρας αλλά κυρίως εξαιρετικά απαιτητικής, όσον αφορά στην ευαισθησία και την επικινδυνότητά της.

Ανακοίνωση ΕΛΑΣ - Πυροσβεστικής σχετικά με το βυτιοφόρο

Eurokinissi

Ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες ενέργειες εύρεσης εναλλακτικών οδών (Λουτράκι-Περαχώρα-Πίσια-Σχίνο -Αλεποχώρι-Μέγαρα-Αθήνα και αντίστροφο δρομολόγιο για όσους κινούνταν από Αθήνα προς Κόρινθο) για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την επίτευξη της αποφόρτισης. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι ενέργειες και οι παρεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ευθέως συνδεδεμένες με την εξέλιξη της διαδικασίας απομάκρυνσης του επικίνδυνου υλικού, μιας δυναμικής διαδικασίας εξαιτίας της πολυπλοκότητας και της επικινδυνότητάς της.

Όσο διαδοχικά προέκυπτε ότι θα καθυστερούσε η επιχείρηση -παρά τις κατά περιόδους εκτιμήσεις των ειδικών- η ΕΛ.ΑΣ. προχωρούσε και σε επιπλέον μέτρα, προκειμένου να υπάρχει ο ασφαλέστερος και καλύτερος δυνατός απεγκλωβισμός. Ταυτόχρονα, το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ., καθόλη τη διάρκεια εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων κυκλοφορίας, μερίμνησε ώστε να τροφοδοτούνται με νερό οι οδηγοί και οι επιβαίνοντες σε σημαντικό κομμάτι των εγκλωβισμένων αυτοκινήτων, τα οποία είχαν ακινητοποιηθεί για λόγους ασφαλείας.

Από την πρώτη στιγμή για τις παρεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. υπήρχε ενημέρωση των οδηγών που κινούνταν κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού, της Αττικής Οδού, του Μορέα, και της Γέφυρας, μέσω μηνυμάτων που προβλήθηκαν στις ηλεκτρονικές πινακίδες, ώστε να ενημερώνονται συνεχώς. Επιπλέον, οι οδηγοί ενημερώνονταν προσωπικά από τους υπαλλήλους των σταθμών διοδίων, από τα οποία διήλθαν. Καθόλη τη διάρκεια της ακινητοποίησης των οχημάτων το ΕΚΑΒ διέθεσε τέσσερις (4) μηχανές που κινούνταν διαρκώς, από δύο (2) σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας καθώς και τέσσερα (4) ασθενοφόρα, από δύο (2) σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας, σε σταθερά σημεία. Σημειώνεται επίσης ότι ανακριτικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος συνέλαβαν τον οδηγό του βυτιοφόρου οχήματος.

Η ταλαιπωρία, ο εκνευρισμός και η αγανάκτηση των εγκλωβισμένων οδηγών είναι απολύτως κατανοητή και σεβαστή. Θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι οι αρμόδιες Αρχές κλήθηκαν να διαχειριστούν ένα περίπλοκο και επικίνδυνο περιστατικό σε συνθήκες πολύ αυξημένης κυκλοφορίας από την πρώτη στιγμή, με την κρίσιμη διαδικασία απομάκρυνσης του εύφλεκτου υλικού να έχει δυναμικό χαρακτήρα και με την πραγματοποίησή της να μετατοπίζεται χρονικά αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της μέρας από τη στιγμή που συνέβη το ατύχημα και μετά. Το βυτιοφόρο όχημα έχει μεταφερθεί συνοδεία του Πυροσβεστικού Σώματος στα Ίσθμια Κορίνθου, σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης ιδιοκτησίας της εταιρείας του βυτιοφόρου οχήματος.

Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής: “Τηρήσαμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Δεν γλιτώσαμε την ταλαιπωρία του κόσμου”

“Τηρήσαμε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Δεν γλιτώσαμε την ταλαιπωρία του κόσμου”, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής θέλοντας με αυτό τον τρόπο να περιγράψει την πολύωρη καθυστέρηση των οδηγών μετά την εκδήλωση φωτιάς σε βυτιοφόρο που μετέφερε αέριο.

“Το βυτιοφόρο μετέφερε 7,2 τόνους υγραέριο και συγκεκριμένα μείγμα κίνησης για οχήματα, δηλαδή μετέφερε επικίνδυνο φορτίο. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς ήταν άμεση, διαπιστώθηκε όμως διαφυγή του μίγματος του επικίνδυνου υλικού, γι αυτό και κρίθηκε απαραίτητη απαραίτητη η απομάκρυνση του φορτίου” ανέφερε.

Όπως είπε στο σημείο όπου συνέβη το επικίνδυνο συμβάν ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται από το πρωτόκολλο ενεργειών προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και όλα έγιναν με την παρουσία τεχνικού ασφαλείας.

“Χρησιμοποιήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα θερμική κάμερα για τον τακτικό έλεγχο της θερμοκρασίας. Διατέθηκε ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος και σύστημα μη επανδρωμένου αεροσκάφου για την επιτήρηση της διαδικασίας από αέρος, αλλά και για τη λήψη εικόνας από απόσταση προς το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας τηρήθηκαν όλες οι απαραίτητες αποστάσεις. Είχε προηγηθεί γείωση και χρησιμοποιήθηκαν ειδικά εργαλεία”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής.

Έπρεπε να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες

“Είναι αυτονόητο ότι ταλαιπωρήθηκαν όσοι είχαν ακινητοποιηθεί. Έπρεπε όμως να ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και θα πρέπει να κρατήσουμε το γεγονός ότι όλα έγιναν χωρίς να παρουσιαστεί η παραμικρή αστοχία”, τόνισε.

Ο κ. Βαθρακογιάννης αναφέρθηκε στο θλιβερό περιστατικό που συνέβη το 1999 και τις απώλειες των ανθρώπων που βρίσκονταν σε απόσταση 200 μέτρων όταν μετά από πρόσκρουση αυτοκινήτου σε βυτιοφόρο με προπάνιο, το βυτιοφόρο τυλίχθηκε στις φλόγες και η τρομακτική έκρηξη σκόρπισε το θάνατο.

Ερωτηθείς τι μπορούσε να προκαλέσει μια πιθανή έκρηξη στο βυτιοφόρο κατά τη διάρκεια της πολύωρης διαδικασίας μετάγγισης του φορτίου τόνισε ότι “τα πρώτα θύματα θα ήταν όσοι βρισκόντουσαν πλησίον του οχήματος όπου γινόταν η όλη διαδικασία και στη συνέχεια σίγουρα τα τμήματα, τα μεταλλικά αντικείμενα, οι λαμαρίνες του οχήματος, με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, ενδεχομένως να εκτινάσσονται σε αποστάσεις που θα ξεπερνούσαν τα 300 μέτρα. Ας κρατήσουμε το γεγονός ότι όλα πήγαν καλά”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ