Πέμπτη 04 Μαρτίου 2021

Ηχογράφηση του συνόλου των δικαστικών διαδικασιών ζητούν οι δικηγόροι

Με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης εξαιρούνται σημαντικά τμήματα της διαδικασίας της δίκης από την έναρξή της αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ηχογράφηση του συνόλου των δικαστικών διαδικασιών ζητούν οι δικηγόροι

Τη διαφωνία στη νέα τροποποίηση του συστήματος ηχογράφησης και απομαγνητοφώνησης των διαδικασιών στις δίκες, που θεσμοθέτησε το υπουργείο Δικαιοσύνης εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Παρά το γεγονός πως χαρακτηρίζει βήμα εκσυγχρονισμού την απόφαση της ηχογράφησης των δικών, επισημαίνει πως η νέα διάταξη που περιορίζει την τήρηση πρακτικών μόνο στις καταθέσεις μαρτύρων, πραγματογνωμόνων και στην απολογία των κατηγορουμένων, στερεί την «αρχή της ενότητας της ποινικής δίκης και της σπουδαιότητας της «ζωντανής» διαδικασίας ενώπιον ενός ποινικού ακροατηρίου, αρχές που ισχύουν για όλους τους παράγοντες της δίκης».

Και υποστηρίζει πως «οι ανωτέρω θεμελιώδεις αρχές έχουν μεγάλη σημασία στο ουσιαστικό κομμάτι της αποδεικτικής διαδικασίας, αλλά και πολύ έντονο ενωσιακό, συνταγματικό και ποινικοδικονομικό έρεισμα και αποτελούν ισχυρούς πυλώνες για τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης».

Για το λόγο αυτό επισημαίνει ότι «από τη συμμετοχή και ακριβή καταγραφή όλων των δρωμένων στην ποινική δίκη εξαρτώνται και δύνανται να γεννηθούν (και πράγματι γεννώνται) δικαιώματα αφορώντα σε όλους τους παράγοντες της δίκης (υπεράσπιση, υποστήριξη της κατηγορίας κλπ). Γίνεται λοιπόν κατανοητή η αναγκαιότητα της πλήρους ηχογράφησης και αποηχογράφησης όλης της αποδεικτικής διαδικασίας (όπως προβλεπόταν στην αρχική ρύθμιση), που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε στις 20.2.2021, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Με την υπ’ αρ. 45304/15-1-2021 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης (ΦΕΚ Β 136/19-1-2021) εισήχθη στα ποινικά δικαστήρια η υποχρέωση εφαρμογής συστήματος τήρησης των πρακτικών της συζήτησης με φωνοληψία, με την ηχογράφηση και αποηχογράφηση της διαδικασίας από την έναρξη της δίκης μέχρι το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας. Λίγες μόλις ημέρες αργότερα, με την υπ’ αρ. 6916/5-2-2021 (ΦΕΚ Β 490/9-2-2021) απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης τροποποιήθηκε η άνω απόφαση, περιορίζοντας την τήρηση των πρακτικών στην ηχογράφηση και αποηχογράφηση μόνο της αποδεικτικής διαδικασίας και, εξειδικεύοντάς την, των καταθέσεων των μαρτύρων, των πραγματογνωμόνων και της απολογίας των κατηγορουμένων.

Εξαιρέθηκαν δηλαδή σημαντικά τμήματα της διαδικασίας της δίκης από την έναρξή της. Είναι γνωστή, πρωτίστως στους λειτουργούς και συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, η αρχή της ενότητας της ποινικής δίκης και της σπουδαιότητας της «ζωντανής» διαδικασίας ενώπιον ενός ποινικού ακροατηρίου, αρχές που ισχύουν για όλους τους παράγοντες της δίκης.

Οι ανωτέρω θεμελιώδεις αρχές έχουν μεγάλη σημασία στο ουσιαστικό κομμάτι της αποδεικτικής διαδικασίας, αλλά και πολύ έντονο ενωσιακό, συνταγματικό και ποινικοδικονομικό έρεισμα και αποτελούν ισχυρούς πυλώνες για τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης.

Για τους λόγους αυτούς, από τη συμμετοχή και ακριβή καταγραφή όλων των δρωμένων στην ποινική δίκη εξαρτώνται και δύνανται να γεννηθούν (και πράγματι γεννώνται) δικαιώματα αφορώντα σε όλους τους παράγοντες της δίκης (υπεράσπιση, υποστήριξη της κατηγορίας κλπ).

Γίνεται λοιπόν κατανοητή η αναγκαιότητα της πλήρους ηχογράφησης και αποηχογράφησης όλης της αποδεικτικής διαδικασίας (όπως προβλεπόταν στην αρχική ρύθμιση), που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης.

Η τροποποίηση της άνω απόφασης, αφενός δεν συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, αφετέρου βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο σύσσωμο το Δικηγορικό Σώμα, που ζητά επιτακτικά το αυτονόητο: εφόσον ήρθε, επιτέλους, η ώρα του εκσυγχρονισμού με την ηχογράφηση-αποηχογράφηση της ποινικής διαδικασίας, να περιλαμβάνεται-ηχογραφείται το σύνολο της αποδεικτικής διαδικασίας, ώστε η επιχειρούμενη τομή να έχει την αποτελεσματικότητα για την οποία θεσπίστηκε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ