Πέμπτη 04 Μαρτίου 2021

Μειώθηκαν κατά 38,5% το 2020 οι εκκρεμείς υποθέσεις στο ΕΔΔΑ – Τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας στη Βουλή

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πλήρη επίγνωση για την ανάγκη συμμόρφωσης της χώρας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Να μείνει εκτός η πολιτική αντιπαράθεση από την εναρμόνιση με υπερεθνικές επιταγές.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μειώθηκαν κατά 38,5% το 2020 οι εκκρεμείς υποθέσεις στο ΕΔΔΑ – Τα στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας στη Βουλή

Στην πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς τη συμμόρφωση της Ελλάδας στις αποφάσεις του ΕΔΔΑ αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, τονίζοντας πως υπήρξε μείωση κατά 38,5% των εκκρεμών υποθέσεων.

«Την 01-01-2021 ο αριθμός των ανεκτέλεστων αποφάσεων σε βάρος της Ελλάδας ανερχόταν σε 120 έναντι 195 την αντίστοιχη ημερομηνία του 2020, 238 την αντίστοιχη ημερομηνία του 2019 και 305 το 2018!» αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία, γεγονός που όπως υπογράμμισε ο κ. Κώτσηρας «πέραν πάσης αμφιβολίας καταδεικνύει την σταθερή μείωση του αριθμού των ανεκτέλεστων αποφάσεων επί ελληνικών υποθέσεων».

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης έκανε ειδική αναφορά στα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα σημείωσε αξιόλογη πρόοδο το 2020 στην εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ επί ελληνικών υποθέσεων, καθόσον οι εκκρεμείς υποθέσεις μειώθηκαν κατά 38,5%, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό για την εικόνα της χώρας στον Οργανισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλου, ο υφυπουργός σημείωσε πως «η εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με υπερεθνικές πηγές πρέπει να τεθεί εκτός του πεδίου της πολιτικής αντιπαράθεσης» και πρόσθεσε ότι «τα λαμβανόμενα ατομικά και γενικά μέτρα εκτέλεσης και η σχετική πρόοδος παρουσιάζονται με πληρότητα στα σχέδια δράσης και τις σχετικές εκθέσεις αποτίμησης δράσης (actionplans, actionreports) που ετοιμάζει το ΝΣΚ, τα οποία σταθερά και αποτελεσματικά υποστηρίζει η Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία τόσο στις Συνόδους «Δικαιώματα του Ανθρώπου» της Επιτροπής Υπουργών όσο και στην τακτική επικοινωνία μας με την Υπηρεσία εκτέλεσης της Γραμματείας της Επιτροπής Υπουργών».

Παράλληλα, ο κ. Κώτσηρας υπογράμμισε ότι «σε ότι αφορά στις διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, συνεχίζεται η νομοπαρασκευαστική διαδικασία, προκειμένου να ενταχθούν σε προσεχή νομοθετήματα».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ