Πέμπτη 13 Μαϊου 2021

Π. Αλεξανδρής: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης διαδραματίζει κομβικό ρόλο για την ανάπτυξη της χώρας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Π. Αλεξανδρής: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης διαδραματίζει κομβικό ρόλο για την ανάπτυξη της χώρας

Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για ένα «σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης» συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής.

«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης διαδραματίζει κομβικό ρόλο για την ανάπτυξη της χώρας, καθώς συνδέεται αφενός με την εύρυθμη λειτουργία του Κράτους, αφετέρου αποτελεί μοχλό για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας και την προάσπιση της ασφάλειας. Για την επίτευξη όλων των ανωτέρω είναι πλέον πραγματικότητα το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών στόχος του οποίου είναι η βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών χωρίς αποκλεισμούς και η υποστήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, μέσα από την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και την απελευθέρωση των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας από γραφειοκρατικές διαδικασίες» σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, περιέγραψε τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης από κοινού με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με στόχο την ψηφιοποίηση, απλούστευση, τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

“Στο επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι οι δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι θα μπορουν να αφιερωθούν στο δικαιοδοτικο τους έργο απερίσπαστοι απο γραφειοκρατικές διαδικασίες» είπε χαρακτηριστικά ενώ υποστήριξε πως τα οφέλη διαχέονται τελικά και στους δικαστικούς υπαλλήλους και τον δικηγορικό κόσμο, με τελικό αποδέκτη τον κάθε Έλληνα πολίτη» υποστήριξε, ενώ στον απολογισμό των μέχρι σήμερα προσπαθειών ανέφερε πως «Κατορθώσαμε να εκδίδονται πλέον οι Αποφάσεις των Δικαστηρίων διαδικτυακά χωρίς ταλαιπωρία για τους δικηγόρους και πάλι χωρίς την υποχρέωση επικόλλησης μεγαροσήμου, σεβόμενοι την εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε. Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί ηλεκτρονικά περίπου 18.000 Αποφάσεις. Πολύ σύντομα ευελπιστούμε ότι θα έχουν την δυνατότητα Αντίγραφα Ποινικών Αποσπασμάτων και Αποφάσεων με απώτερο σκοπό την Δημιουργία Τράπεζας Νομικού Περιεχομένου Δικαστικών Αποφάσεων με Ανωνυμοποιημένο Περιεχόμενο προς χρήση των δικηγόρων ώστε να έχουν άμεση και εύκολη πρόσβαση στην ελληνική νομολογία.

Για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, ο Πάνος Αλεξανδρής υποστήριξε πως «Οι φυσικοί φάκελοι δεν θα πρέπει να είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση» προαναγγέλλοντας, έτσι, τον ηλεκτρονικό φάκελο για τα πολιτικά δικαστήρια. Τέλος, ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αφερεγγυότητας και τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Ποινικού Μητρώου. Ολα αυτα που γίνονται σήμερα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία επανάσταση που όφειλε να γίνει, οφείλαμε εμείς να το προκαλέσουμε ως αυτονόητο” υποστήριξε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ