Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Το Φθινόπωρο η εθελούσια έξοδος περίπου 80 δικαστικών λειτουργών – Γιατί “καθυστερεί” στην υλοποίησή του

Το σχέδιο είναι έτοιμο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και μάλιστα μετά από αλλεπάλληλα αιτήματα των ίδιων των δικαστών – Αναμένεται η έγκριση του κονδυλίου από το Υπουργείο Οικονομικών για να ξεκινήσει η διαδικασία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Το Φθινόπωρο η εθελούσια έξοδος περίπου 80 δικαστικών λειτουργών – Γιατί “καθυστερεί” στην υλοποίησή του (Dikastiko.gr/Eurokinissi)

Το ερχόμενο Φθινόπωρο, λίγο μετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου των δικαστικών λειτουργών της Ποινικής – Πολιτικής και Διοικητικής Δικαιοσύνης. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης περιλαμβάνει ένα πλήρες πρόγραμμα οικειοθελούς εξόδου από την υπηρεσία για δικαστές και εισαγγελείς που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και εξαιτίας των οποίων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Τα ιατρικά ζητήματα μάλιστα θα πιστοποιούνται από την υγειονομική υπηρεσία του στρατού, για μεγαλύτερη αξιοπιστία και περιλαμβάνει περί τους 80 δικαστικούς λειτουργούς. Είναι μόλις η τρίτη φορά στην ιστορία της Δικαιοσύνης που θα επιχειρηθεί τέτοια μαζική έξοδος, με τελευταία το 2008 επί κυβέρνησης Καραμανλή με υπουργό τον Σωτ. Χατζηγάκη, οπότε και αποχώρησαν και πάλι 80 δικαστές.

Οικονομικό πακέτο

Η απόφαση φέρεται να έχει ληφθεί από τον Γ. Φλωρίδη, και το Υπουργείο ήδη έχει καταρτίσει σχέδιο , βάσει του οποίου θα πριμοδοτηθεί ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου περιορισμένου και αυστηρά καθορισμένου αριθμού δικαστών και εισαγγελέων με ανυπέρβλητα προβλήματα υγείας . Το πρόγραμμα είναι έτοιμο προς άμεση ενεργοποίηση μετά την έγκριση των σχετικών κονδυλίων που απαιτούνται από το Υπουργείο Οικονομικών , αφού είναι ξεκάθαρα πως θα δοθούν κίνητρα προς τους δικαστικούς λειτουργούς (οικονομικά, συνταξιοδοτικά και αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης) για να αποχωρήσουν πρόωρα. Αυτό το οικονομικό πακέτο και η τελική έγκρισή του είναι που κρατά ακόμα στο συρτάρι την απόφαση άμεσης υλοποίησης. Είναι δε προφανές πως τον τελικό λόγο θα έχει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα πληροφορίες το πρόγραμμα θα αφορά :

-Περιορισμένο αριθμό δικαστικών λειτουργών (δεύτερου βαθμού κυρίως) που παρουσιάσει καταγεγραμμένα προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους εντείνοντας το ζήτημα των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης.

-Ο αριθμός αυτός θα είναι αυστηρά καθορισμένος και δε θα ξεπερνά τους 100, με πιθανότερο αριθμό κοντά στους 80.

-Θα δοθούν κίνητρα ανάλογα με αυτά που είχαν δοθεί κατά το παρελθόν, τις δυο φορές που είχε εφαρμοστεί αυτό το μέτρο. Προφανώς υπάρχει ως “μπούσουλας” το παλαιότερο σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή το 2008 (τα τελευταία χρόνια έχει γίνει δυο φορές εθελούσια έξοδος από το σώμα, την πρώτη είχαν αποχωρήσει 20 δικαστές ενώ το 2008 επί κυβέρνησης Καραμανλή περί τους 80 με την έξοδο να αφορά τότε και τη Διοικητική Δικαιοσύνη).

Άρα η πρόβλεψη θα αφορά π.χ ελάχιστο χρόνο προϋπηρεσίας (τότε είχε τεθεί όριο 12 ετών, σήμερα πιθανόν θα είναι μεγαλύτερο), προαγωγή στο επόμενο βαθμό δικαιοδοσίας, πλασμαικά χρόνια ασφάλισης και πιθανόν μπόνους αποχώρησης.

Αίτημα των δικαστών και εισαγγελέων

Παράλληλα οι δικαστές τάσσονται ξεκάθαρα υπέρ της θέσπισης προγράμματος όπως είχε αποκαλύψει dikastiko.gr, “Πρόβλεψη εθελουσίας εξόδου σε δικαστικούς λειτουργούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας”, είναι το αίτημα των δικαστών δια της μεγαλύτερης ένωσής τους (ΕνΔΕ). Ανάλογο αίτημα έχει διατυπώσει τόσο η Ένωση Εισαγγελέων όσο και οι Διοικητικοί Δικαστές που ζήτησαν από τον Υπουργό να περιλαμβάνει κι αυτούς.

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ