Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Αικατερίνη Ντόκα: Η διεθνής παρουσία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων 2020- 2022

Αναδεικνύουμε το θεσμικό της ρόλο, με έμφαση στις διεθνείς Ενώσεις Δικαστών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αικατερίνη Ντόκα: Η διεθνής παρουσία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων 2020- 2022

Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω για το γεγονός πως μου δώσατε την ευκαιρία να συμμετέχω στην κοινή προσπάθεια του Προεδρείου για μια πορεία αδέσμευτη, για μία Ένωση που αγωνίζεται, δεν συμβιβάζεται και δεν καταχράται την εμπιστοσύνη σας.

Στο διάστημα που διανύσαμε από τον Σεπτέμβριο του 2020 εργαστήκαμε για να αναδείξουμε την Ένωση, τον θεσμικό της ρόλο, τον επιστημονικό της χαρακτήρα. Διεκδικούμε όσα θεωρούμε δίκαια, συμμετέχουμε με αιτιολογημένες προτάσεις στη συζήτηση των νομοσχεδίων, αγωνιζόμαστε για την απόσυρση διατάξεων που προσβάλλουν τη δικαστική ανεξαρτησία, διοργανώνουμε συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Κύριο μέλημά μας είναι η Ένωση να έχει κύρος και δυναμική παρουσία σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τη δικαιοσύνη. Για το σκοπό αυτό δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της θέσης μας στις Διεθνείς Ενώσεις Δικαστών.

Μετέχουμε ενεργά στις Συνελεύσεις των Διεθνών Ενώσεων και παρουσιάζουμε τα ζητήματα που μας αφορούν, ενώ στη συνέχεια ενημερώνουμε τα μέλη μας για τα πεπραγμένα των Συνελεύσεων, καθώς βασική αρχή μας είναι να κινούμαστε πάντοτε με διαφάνεια και καθαρές θέσεις. Ανταποκριθήκαμε στα αιτήματα των Διεθνών Ενώσεων για στήριξη των Πολωνών δικαστών και των Αφγανών και Ουκρανών συναδέλφων μας που ήρθαν στην Ελλάδα. Μάλιστα, για τη στήριξή μας στις Αφγανές δικαστές, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών έκανε ειδική μνεία στην Ένωσή μας, καλώντας τις δικαστικές ενώσεις των υπόλοιπων κρατών να ακολουθήσουν το παράδειγμά τηςΈνωσής μας.

Αυτή η εξωστρέφεια απέδωσε καρπούς όταν χρειαστήκαμε τη στήριξη των ξένων συναδέλφων μας. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, κατόπιν αιτήματός μας, απέστειλε στον Υπουργό Δικαιοσύνης επιστολή τον Μάρτιο του 2021 προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι η συμμετοχή των δικαστικών ενώσεων στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ιδίως όταν αυτές επεξεργάζονται νομοσχέδια που επηρεάζουν την κατάσταση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, επιβάλλεται από τις αρχές του κράτους δικαίου και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ακολούθως, κατά την ετήσια Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, κατόπιν αιτήματός μας, υιοθετήθηκε ομόφωνο ψήφισμα με το ίδιο περιεχόμενο. Τον Νοέμβριο του 2021, αμέσως μόλις λάβαμε γνώση του νομοσχεδίου για την ΕΣΔι και της διάταξης που υποχρέωνε τους δικαστές να υπόκεινται σε γραπτή αξιολόγηση μετά από την παρακολούθηση υποχρεωτικών σεμιναρίων, απευθυνθήκαμε εκ νέου στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, στον οποίο εκθέσαμε τη θέση μας πως αντίκειται στον θεσμικό ρόλο ενός εν ενεργεία δικαστή να υπόκειται σε γραπτές εξετάσεις, πως η ερμηνεία νομικών διατάξεων δεν δύναται να αξιολογηθεί εκτός της δικαιοδοτικής λειτουργίας και πως η υποχρέωση των δικαστών να υιοθετήσουν τις απόψεις των διδασκόντων προκειμένου να επιτύχουν στις εξετάσεις αποτελεί προσβολή της δικαστικής ανεξαρτησίας.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών απέστειλε άμεσα επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης, υιοθετώντας πλήρως τις θέσεις μας και υπέμνησε πως το Συμβουλευτικό Συμβούλιο Ευρωπαίων Δικαστών έχει αποφανθεί σχετικά με το ζήτημα αυτό ότι «η συμμετοχή των δικαστών σε προγράμματα κατάρτισης δεν μπορεί να υπόκειται σε ποιοτική αξιολόγηση, μόνο δε το αντικειμενικό γεγονός της συμμετοχής τους μπορεί να ληφθεί υπόψη στην επαγγελματική αξιολόγηση των δικαστών».

Είναι η πρώτη φορά που η Ένωση μας έχει διεθνή παρουσία και χαίρει της εκτίμησης της Διεθνούς Ένωσης Δικαστών. Κι αυτό είναι μία σημαντική κατάκτηση, αφού, όποτε απαιτείται, απολαμβάνουμε τη στήριξη και τη συνδρομή της. Απότοκος του κύρους που αποκτήσαμε είναι και η ανάθεση στη δική μας Ένωση της διοργάνωσης της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών για το 2023.

Μόνη μας φιλοδοξία είναι μέσα από τη δράση μας η Ένωση να έχει καθαρή, αδέσμευτη και δυνατή φωνή. Αυτή είναι η κοινή συνισταμένη που ενώνει όλα τα μέλη της ομάδας μας, με μοναδικό γνώμονα τη διαφύλαξη των συμφερόντων όλων μας. Για τον σκοπό αυτό εργαστήκαμε μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση χωρίς καμία παρέκκλιση.

* Εφέτης, Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ