Αντώνης Ξυλουργίδης: Ο ωχαδερφισμός στην τσιμπίδα του Νόμου

Φαίνεται εκ πρώτης όψεως μονοσήμαντη σχέση, πλην όμως συχνά επαναλαμβάνεται το φαινόμενο, η κοινωνική αδιαφορία-οκνηρία να αποτελεί τροχοπέδη των μεγάλων ιστορικών γεγονότων στη μικρή μας “ανυπότακτη Γαλατία”,γνήσιο χαρακτηριστικό του Έλληνα. Η υπόσταση του ωχαδερφισμού δεν είναι στωική, παθητική αλλά ενεργητική με την έννοια ότι απωθεί ευθύνες. Δικαίως η κυβέρνηση έλαβε σοβαρά μέτρα για την προστασία […]

NEWSROOM
Αντώνης Ξυλουργίδης: Ο ωχαδερφισμός στην τσιμπίδα του Νόμου

Φαίνεται εκ πρώτης όψεως μονοσήμαντη σχέση, πλην όμως συχνά επαναλαμβάνεται το φαινόμενο, η κοινωνική αδιαφορία-οκνηρία να αποτελεί τροχοπέδη των μεγάλων ιστορικών γεγονότων στη μικρή μας “ανυπότακτη Γαλατία”,γνήσιο χαρακτηριστικό του Έλληνα. Η υπόσταση του ωχαδερφισμού δεν είναι στωική, παθητική αλλά ενεργητική με την έννοια ότι απωθεί ευθύνες.

Δικαίως η κυβέρνηση έλαβε σοβαρά μέτρα για την προστασία των πολιτών από την ταχύτατη εξάπλωση του Κορονοϊού 2019-nCoV, όπως είναι ευρέως γνωστός. Ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού υπήρχαν από την αρχή στην ελληνική κυβέρνηση και δικαίως καθώς είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που επιβάλλονται οριζόντια μέτρα τάξης στην ελληνική επικράτεια.Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο, 1.400.050.000 κατοίκους και έκταση 9.596.961 τ.χλμ.,κυβερνάται από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας με ότι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα των πολιτών και την αποτελεσματικότητα επιβολής της τάξης, μέσω βίαιων μέτρων που όλοι παρακολουθήσαμε στις οθόνες μας, κατάφερε παρά τις αντιξοότητες να περιορίσει τις δημόσιες συναθροίσεις των πολιτών οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην σοβαρότητα της κατάστασης με αποτέλεσμα ήδη από τις αρχές του Μάρτη να έχει περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Παρά την καθόλα νόμιμη λήψη μέτρων σε συνάρτηση πάντα με το κατεπείγον της διαμορφωθείσας κατάστασης στην χώρα μας, το αυτονόητο αποτελεί για ακόμα μια φορά ζητούμενο. Ήδη δεκάδες συμπολίτες μας ανά την επικράτεια έχουν συλληφθεί έως σήμερα, καθώς παραβίαζαν με την γνωστή ανευθυνότητα που διέπει πολλούς από εμάς τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τι δεν καταλάβαμε; Στο ίδιο έργο θεατές, Φλοίσβος, παραλίες Αττικής, Χανίων, Θεσσαλονίκης, συνωστισμός ακόμα και στα σούπερ μάρκετ. Απείθαρχοι και ασυμβίβαστοι ως αν τα μέτρα προστασίας να αποτελούν κατάργηση συνταγματικών μας δικαιωμάτων.

Πολλοί Έλληνες εμμένουν ανένδοτα στην παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού αποδεικνύοντας έτσι, ότι το πρόβλημα δεν είναι η εξάπλωση του ιού αλλά η ατομική ευθύνη. Δύο κρίσιμες λέξεις που υπαγορεύουν την επιτυχία ενός συλλογικού εγχειρήματος. Οι Έλληνες, χρόνια τώρα γαλουχηθήκαμε με την νοοτροπία, “στηρίζω το λάθος” και έπειτα κάνω κριτική,εύκολη κριτική, θεωρώντας ότι έχω το ανεύθυνο των επιλογών μου.Η ίδια νοοτροπία του «έλα μωρε δεν βαριέσαι», ευθύνεται για πολλά δεινά του τόπου μας.Από την οικονομία μέχρι την πολιτική. Η μικρο-παραβατικότητα είναι η δεύτερη φύση μας,είναι το ελκυστικό,το κρίσιμο για την επιβεβαίωση της αυταρέσκειας διάπραξης του απαγορευμένου και όμως αναλογικά επεκτείνεται και στα κρίσιμα θέματα που άπτονται δημόσιας υγείας.Αυτοί είμαστε,κατώτεροι των περιστάσεων.

Είμαστε σοβαρός λαός; Αντέχουμε στην πειθαρχία;Συμφωνούμε στα ελάχιστα για το δημόσιο συμφέρον; Ερχόμαστε αντιμέτωποι σε κρίσιμες στιγμές με το απαραβίαστο βιωματικό ταμπού της τυφλόμυγας, που κινείται στα τυφλά με αυταπάτες; Ας απαντήσει ο καθένας με διάθεση αυτοκριτικής στην δύσκολη συγκυρία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ