Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Χριστοφόρος Σεβαστίδης: Η απόφαση για τις αμβλώσεις είναι τροχιοδείκτης ευρύτερων αλλαγών σε νομικοπολιτικό επίπεδο

Οι νομοθετικές αλλαγές και η μεταστροφή της νομολογίας των δικαστηρίων σε όλο τον κόσμο δεν αποτελούν φαινόμενα ξεκομμένα από τις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες αλλά είναι περισσότερο τα συμπτώματα αυτών των διεργασιών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χριστοφόρος Σεβαστίδης: Η απόφαση για τις αμβλώσεις είναι τροχιοδείκτης ευρύτερων αλλαγών σε νομικοπολιτικό επίπεδο dikastiko

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που απαγορεύει τις αμβλώσεις και την αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση που προηγήθηκε στην Πολωνία , μια βαθιά κοινωνική οπισθοδρόμηση σε επίπεδο νομικό και πολιτιστικό έχει ήδη συντελεστεί.

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι οι κατακτήσεις ατομικών ελευθεριών όπως και των πολιτικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων που αποτυπώνονται στα Συντάγματα, τους νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις δεν χαρίστηκαν, δεν είναι αυτονόητες και δεδομένες και δεν δόθηκαν αμετάκλητα από κάποια εξουσία. Αποτέλεσαν αντικείμενο σκληρών και αιματηρών πολλές φορές λαϊκών διεκδικήσεων, ακολουθούν τους συσχετισμούς δυνάμεων της κάθε εποχής και αίρονται εύκολα από την κρατική εξουσία όταν οι κοινωνικές αντιστάσεις υποχωρούν.

Το δικαίωμα στην άμβλωση, όπως και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τα δικαιώματα στην ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης, το δικαίωμα στην υγεία και στην προστασία του περιβάλλοντος, έχουν υποστεί σε παγκόσμιο επίπεδο μια τεράστια απομείωση ως συνέπεια της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αναγκών, της προστασίας της κρατικής αυθεντίας και του ιδεολογικού προτύπου που επιβάλλει, της απομάκρυνσης από τον ορθολογισμό και της επικράτησης ενός φανατισμού που δεν ανέχεται εύκολα τον διάλογο και την αμφισβήτηση.

Οι νομοθετικές αλλαγές και η μεταστροφή της νομολογίας των δικαστηρίων σε όλο τον κόσμο δεν αποτελούν φαινόμενα ξεκομμένα από τις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες αλλά είναι περισσότερο τα συμπτώματα αυτών των διεργασιών. Κάτω από αυτό το πρίσμα εύκολα ερμηνεύεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και ακόμα ευκολότερα γίνεται αντιληπτό ότι λειτουργεί ως τροχιοδεικτης ευρύτερων αλλαγών σε νομικοπολιτικό επίπεδο.

Χριστοφόρος Σεβαστίδης, ΔΝ Εφέτης, Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ