Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Δημήτρης Αναστασόπουλος: Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω

"Η άποψή μας είναι ότι δεν νοείται υγιές Δικηγορικό Σώμα όταν κάποιες και κάποιοι περιθωριοποιούνται, καθίστανται αόρατοι, χωρίς εκπροσώπηση, χωρίς δικαιώματα".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Αναστασόπουλος: Να μην αφήσουμε κανέναν πίσω dikastiko

Στις 5 και 6 του Δεκέμβρη, καλούμαστε να εκλέξουμε Πρόεδρο στον Δ.Σ.Α. στον β’ γύρο των Δικηγορικών Εκλογών. Ο α’ γύρος ανέδειξε ένα ηλικιακό χάσμα στους Δικηγόρους, όπου οι προτιμήσεις των παλαιότερων Συναδέλφων διαφοροποιούνται από αυτές των νεότερων. Ίσως κάποιοι να θεωρούν ότι ορισμένοι προσπαθούν να διαφυλάξουν τα προνόμιά τους ενώ άλλοι ανησυχούν για το μέλλον τους.

Η παράταξή μας, Με το Δικηγόρο, και εγώ προσωπικά, δεν συμμεριζόμαστε ούτε υιοθετούμε αυτές τις διαχωριστικές γραμμές. Η άποψή μας είναι ότι δεν νοείται υγιές Δικηγορικό Σώμα όταν κάποιες και κάποιοι περιθωριοποιούνται, καθίστανται αόρατοι, χωρίς εκπροσώπηση, χωρίς δικαιώματα κα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικότερες συνθήκες στις οποίες καλούνται να ασκήσουν το λειτούργημά τους και να βιοποριστούν.

Σε συνθήκες άλλωστε τεκτονικών πλην ταχύτατων αλλαγών, έντονης ανασφάλειας και στρεβλού ανταγωνισμού, η ασφάλεια που ενδεχομένως νιώθουν ορισμένοι εμποδίζοντας κάθε αλλαγή, ισοδυναμεί με αυταπάτη.

Καθήκον του νέου Προέδρου του ΔΣΑ δεν είναι να οξύνει το ηλιακό χάσμα με βάση φαντασιακές διαιρετικές τομές. Καθήκον και συνάμα υποχρέωσή του είναι να παρέχει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν σε όλες και όλους τους συναδέλφους να ασκήσουν το λειτούργημα και επάγγελμα που επέλεξαν και αγωνίστηκαν σκληρά για να το καταφέρουν, με αξιοπρέπεια χωρίς κάποιος να τους κρίνει για το φύλο, την ηλικία του ή όποιο άλλο ταυτοτικό χαρακτηριστικό.

Για τις γυναίκες Δικηγόρους, κατήλθαμε στις εκλογές με ένα πλήρως διαμορφωμένο πρόγραμμα κατόπιν ενδελεχούς έρευνας με συμμετοχή 1200 γυναικών Συναδέλφων, για την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και την έμφυλη βία, την αντιμετώπιση έμφυλων διακρίσεων και την προστασία της μητρότητας.

Για τους νέους Συναδέλφους,  έχουμε ολοκληρωμένο πλέγμα προτάσεων που θα συμβάλλει στην ευκολότερη είσοδό τους στον επαγγελματικό στίβο και την κατοχύρωση, επιτέλους, των αμοιβών τους. Είναι αδιανόητο να ανεχόμαστε την διατήρηση δικηγορικών «κατέργων», όπου νέες και νέοι Συνάδελφοι εργάζονται υπό απαράδεκτες συνθήκες, με ατελείωτα ωράρια και εξευτελιστικές αμοιβές. Το φαινόμενο αυτό εκθέτει τους Δικηγόρους στην κοινωνία, καταστρέφει καριέρες στο ξεκίνημά τους, μας υποβαθμίζει όλους.

Στον β’ γύρο των εκλογών του Δ.Σ.Α. για την εκλογή Προέδρου, δίλημμα υπάρχει αλλά δεν έχει να κάνει με ηλικίες, φύλο και άλλους τεχνητούς διαχωρισμούς, τουλάχιστον για εμάς. Το δίλλημα συνίσταται στο αν θέλουμε να αλλάξει όντως κάτι στον Σύλλογο, να γίνει πιο συμπεριληπτικός, πιο κοινωνικά ευαίσθητος, πιο δίκαιος ή απλά να καλύπτουμε τα προβλήματα κάτω από ένα χαλάκι απραξίας, μικροεξυπηρετήσεων και συντήρησης της κατάστασης.

Προφανώς έχουμε όλοι τις απόψεις μας, κοινωνικά και ιδεολογικά, και δεν συμφωνούμε σε όλα. Αυτό όμως είναι το οξυγόνο της δημοκρατίας και η υγιής αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων είναι η μήτρα της προόδου. Υπάρχουν όμως πράγματα που συμφωνούμε όλοι και ένα από αυτά είναι ότι η υπάρχουσα κατάσταση στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών δεν είναι βιώσιμη και δεν εξυπηρετεί το σύνολο των δικηγόρων και αυτό γίνεται όλο και πιο εμφανές σε κάθε αναμέτρηση.

Σε έναν κόσμο, μια κοινωνία μία οικονομία που εξελίσσονται ταχύτατα και ενίοτε χαοτικά δεν υπάρχουν σταθερές, στεγανά και εξασφαλίσεις. Σε έναν τέτοιο νέο, γενναίο κόσμο, είμαστε όλες και  όλοι νέες και νέοι.

Στις 5 και 6 του Δεκέμβρη, οφείλουμε στους εαυτούς μας να αλλάξουμε σελίδα, από τους δικηγόρους, για τους δικηγόρους, Με το Δικηγόρο. Και να μην αφήσουμε κανέναν πίσω.

Δημήτρης Αναστασόπουλος, Υποψήφιος πρόεδρος ΔΣΑ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ