Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Δημήτρης Χ. Παξινός: Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο! Ζούγκλα!

"Οι ισχυροί της γης άρχισαν να φοβούνται. Κι αυτό είναι μια επιτυχία του πολιτισμένου κόσμου. Κι ενός ΔΠΔ ανεξαρτήτου κι απροκατάληπτου στην διάθεση των Εθνών και Λαών".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Χ. Παξινός: Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο! Ζούγκλα! eurokinissi

Ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν, ζήτησε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα Πολέμου και εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας εναντίον κ.κ. Νετανιάχου, Γκάλαντ και εναντίον ηγετών της Χαμάς. Είχαν προηγηθεί διαδικασίες ενώπιον του ΔΠΔ, μετά προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά Ισραήλ για λήψη ασφαλιστικών μέτρων, στις οποίες είχε εκπροσωπηθεί και το Ισραήλ. Σημειωτέον ότι δεν έχουν αναγνωρίσει το ΔΠΔ. ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα. Οι μεγάλες δηλαδή δυνάμεις που πρωτοστατούσαν στην ίδρυσή ενός Διεθνούς Δικαστηρίου ούτως ώστε κανείς διαπράττων αυτά τα εγκλήματα να μπορεί να διαφύγει της δικαιοδοσίας και τιμωρίας. Παγκόσμια Δικαιοσύνη, όπως την ονειρεύονται εκατομμύρια πολιτών και δεκάδες εθνών. Ναι μεν αλλά…. Αυτοεξαιρούνται οι χώρες που φέρουν την μεγάλη ευθύνη για το αιματοκύλισμα του κόσμου.

Μετά την απόφαση του Εισαγγελέως αρχίζει ένας τρελός γύρος. Νετανιάχου καλεί τις πολιτισμένες χώρες και ιδίως τις ΗΠΑ, να αντιδράσουν σ αυτήν την κατάφωρη αδικία, ενώ έχει δηλώσει προκαταβολικά ότι αρνείται την δικαιοδοσία του κι επί πλέον ότι δεν έχει καμία αξία τυχόν ενέργεια του ΔΠΔ. Η Χαμάς αρνείται κι αυτή τις ενέργειες του Εισαγγελέως διότι εξισώνουν το θύμα με τον θύτη. Κάποιες χώρες της ΕΕ, μέσω του Υπ. Εξωτερικών, συμπαρίστανται στο Ισραήλ και άλλες στον Εισαγγελέα! Να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος Εισαγγελέας Αργεντίνος Μορένο Οκαμπο, φρόντισε στην πολυετή θητεία του να μην ασχοληθεί καθόλου με τις σοβαρές υποθέσεις στις οποίες εμπλεκόμενοι ήταν οι μεγάλες δυνάμεις, όπως στον πόλεμο κατά του Ιράκ κι έτσι, αβρόχοις ποσί, έγινε συνέταιρος σε μεγάλη δικηγορική εταιρεία των ΗΠΑ. Εξαργύρωσε την πρέπουσα, ανέφελη κι ανέμελη θητεία κι ανταμείφθηκε καταλλήλως.

Μ αυτόν τον τρόπο, που δεν συνάδει με τις παγκόσμιες αρχές κι αξίες, καλούνται οι χώρες να λάβουν θέση, χωρίς να έχουν μελετήσει τα στοιχεία με βάση τα οποία παραπέμπονται για τα παραπάνω εγκλήματα και τα οποία έχουν συλλέξει όλους αυτούς τους μήνες κι οι ενδείξεις έχουν γίνει αποδείξεις των διαπραττόμενων εγκλημάτων. Ο πρόεδρος Μπάιντεν σπεύδει να δηλώσει αλληλέγγυος με Νετανιαχου κι έτσι ουσιαστικά καταργεί το ΔΠΔ το οποίο ούτως ή άλλως δεν έχει αναγνωρίσει, όπως και το Ισραήλ. Το ίδιο καλούνται να πράξουν και τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ. Ζούγκλα. Δημιουργείται μέτωπο ισχυρό αμφισβήτησης θεσμού στο οποίο όλοι προσέβλεπαν για Παγκόσμια Δικαιοσύνη, μετά πολύχρονη διαδικασία. Όλοι το χαιρέτισαν ως μια σημαντική προσπάθεια βελτίωσης της παγκόσμιας ειρήνης και ευημερίας των λαών, αλλά να που αναιρείται όλη αυτή η κίνηση ως τι άραγε. Μήπως έλθει κι η σειρά των ισχυρών της γης, όπως έγινε με τον Πούτιν που δύσκολα μετακινείται πλέον εκτός Ρωσίας; Αυτό είναι το διακύβευμα αυτής της ενέργειας του Εισαγγελέως. Ουδείς να μένει ατιμώρητος εφ’ όσον διαπράττει τόσα ειδεχθή εγκλήματα. Αυτός ήταν κι ο προορισμός του νεοιδρυθέντος ΔΠΔ μετά πολύμοχθους αγώνες. Αυτή ήταν κι η ελπίδα των κατατρεγμένων λαών, που υπέστησαν σφαγές και λεηλασίες επί πολλά έτη. Κι αυτή είναι η ετυμηγορία τους για όσους εξακολουθούν και εγκληματούν σε βάρος της ανθρωπότητας: Ένοχοι. Κι ας γίνει μια παγκόσμια κοινωνία δικαιότερη και πιο ειρηνική. Προς όφελος όλης της κοινότητας. Οι ισχυροί της γης άρχισαν να φοβούνται. Κι αυτό είναι μια επιτυχία του πολιτισμένου κόσμου. Κι ενός ΔΠΔ ανεξαρτήτου κι απροκατάληπτου στην διάθεση των Εθνών και Λαών.

*Δημήτρης Χ. Παξινός, Πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ