Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Ευστάθιος Βεργώνης: Ποια ένωση θέλουμε

"Με δύο λέξεις η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έγινε και πάλι επαγγελματικό και επιστημονικό σωματείο, συνεργαζόμενο αρμονικά με τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις, χωρίς να προσπαθεί να καταλάβει αυτές".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευστάθιος Βεργώνης: Ποια ένωση θέλουμε dikastiko.gr

Η τελευταία διετία, κατά την οποία την διοίκηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, άσκησε η ομάδα της Προέδρου Μαργαρίτας Στενιώτη, Προέδρου Εφετών, στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω, υπήρξε καθοριστική για την μεταβολή της πορείας της Ένωσης, και την, εν τέλει, επάνοδό της στο θεσμικό της ρόλο. Με δύο λέξεις η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έγινε και πάλι επαγγελματικό και επιστημονικό σωματείο, συνεργαζόμενο αρμονικά με τις άλλες Δικαστικές Ενώσεις, χωρίς να προσπαθεί να καταλάβει αυτές.

Σταμάτησε να είναι η απόπειρα πολιτικού κόμματος, με την τοποθέτησής της πάνω σε ζητήματα έντονης, αν και ανούσιας πολιτικής αντιπαράθεσης.

Σταμάτησε να υποστηρίζει μονομερώς νομικές απόψεις, αφορίζοντας και αποδοκιμάζοντας τον πλούσιο επιστημονικό διάλογο.

Σταμάτησε να παίρνει θέση υπέρ ή κατά μιας δικαστικής κρίσης, πριν ακόμα εκδοθεί η απόφαση.

Σταμάτησε να απαξιώνει ηθικά και να μειώνει οποιονδήποτε συμμετέχοντα στον δημόσιο διάλογο συνάδελφο έχει διαφορετική άποψη και μάλιστα με αυτοεπαίνους.

Η Ένωση με την σημερινή διοίκησή της εντόπισε και ιεράρχησε τα προβλήματα, υπηρεσιακά, επαγγελματικά και επιστημονικά του κάθε συναδέλφου, οιουδήποτε βαθμού, πάλεψε και πέτυχε λύσεις, διαμορφώνοντας ένα ομαλό πεδίο διαλόγου, με την φυσική μας ηγεσία, την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία και τα πολιτικά κόμματα. Έγινε μάλιστα και δρώσα κοινωνική οντότητα με κοινωνικές και ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες, όπως η ενίσχυση πληγεισών περιοχών και η εθελοντική αιμοδοσία.

Διαπίστωσε τον σημαντικό περιορισμό του υπηρεσιακού δικαιώματος των Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων για προσφυγή κατά της μη προαγωγής τους, με την θέση υπερβολικά πιεστικών προϋποθέσεων, δηλαδή την προϋπόθεση σημαντικής μειοψηφίας, και εντός της θητείας του το παρόν προεδρείο, διεκδίκησε και έλυσε το πρόβλημα νομοθετικά με την κατάργηση της προϋπόθεσης μειοψηφίας, με αποτέλεσμα να μπορεί να προσφύγει ο συνάδελφος για ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα της υπηρεσιακής του ζωής.

Το παρόν προεδρείο στα μισθολογικά ζητήματα δεν αναλώθηκε σε ‘’συμμαχίες’’ με ανόμοιες επαγγελματικές ομάδες ούτε σε κούφιες κραυγές διεκδίκησης αδύναμων αιτημάτων, αλλά σε συνεργασία, ειλικρινή και παραγωγική, με τις άλλες δικαστικές Ενώσεις, πέτυχε την πρώτη μετά από δεκαετίες, σημαντική μισθολογική αύξηση, αποκλειστικά με διαπραγμάτευση, και όχι με τον χρονοβόρο τρόπο δικαστικής διεκδίκησης.

Στο μεγάλο ζήτημα του νέου δικαστικού χάρτη και της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, το προεδρείο δεν έμεινε οχυρωμένο πίσω από αμετακίνητο σχέδιο, αλλά αφού έκανε τις προτάσεις του, που τις έθεσε στην κρίση ΟΛΩΝ των συναδέλφων τόσο στην Γενική Συνέλευση όσο και με διαδικτυακό δημοψήφισμα, διαπραγματεύτηκε και πέτυχε μέχρι την τελευταία στιγμή ψήφισης του νόμου τις καλύτερες δυνατές λύσεις, υπερασπιζόμενο τη μισθολογική και υπηρεσιακή βελτίωση των εντασσόμενων Ειρηνοδικών, τη διαφύλαξη των κεκτημένων τους αλλά και τη διαφύλαξη της υπηρεσιακής κατάστασης όλων των Δικαστών της Γενικής επετηρίδας.

Μέσα από συνέδρια και σεμινάρια, ειδικού και γενικού χαρακτήρα, δημιούργησε πεδίο παραγωγικού επιστημονικού διαλόγου, χωρίς δογματική και μονομερή υποστήριξη επιστημονικών απόψεων, και συνέβαλε στην διαρκή εκπαίδευσή και βελτίωση των συναδέλφων.

Το Προεδρείο παράλληλα ασχολήθηκε με τα μικρά ζητήματα, όπως το κόστος μετάβασης και διαμονής τους, την μεταφορά των δικογραφιώνκαι άλλων τέτοιων ζητημάτων, που φαντάζουν μικρά, αλλά το πραγματικό μέγεθός τους είναι πολύ σημαντικό στην καθημερινή επαγγελματική ζωή των συναδέλφων.

Ακριβώς επειδή η ομάδα μας ασχολήθηκε με τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων, και όχι με την καλλιέργεια ναρκισσιστικού ανταγωνισμού προσωπικοτήτων, και πέτυχε λύσεις, που θα ήταν ακόμη καλύτερεςαν υπήρχε έστω και αποδοχή από την μειοψηφία της ατζέντας διαλόγου, ακόμη και με διαφορετικές απόψεις, δηλώνω και πάλι υποψηφιότητα στις αρχαιρεσίες της Ένωση, με φιλοδοξία να συνεχιστεί η παραγωγική πορεία της Ένωσης.

Αλλά και ακόμη μεγαλύτερη φιλοδοξία να πετύχουμε το πέρασμα της πορείας και της φιλοσοφίας αυτής στην νεότερηγενιά των συναδέλφων και την μη μετατροπή του ευγενούς συναγωνισμού σε ασκήσεις μισαλλοδοξίας.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, με βάση τις σκέψεις αυτές σας καλώ να ψηφίσετε την ομάδα μας, δηλαδή και τους οκτώ υποψηφίους, αποτελούμενη από τους:

Στενιώτη Μαργαρίτα, Πρόεδρο Εφετών

Βουλγαρίδη Κων/νο, Εφέτη

Βελία Νικήτα, Ειρηνοδίκη

Βεργώνη Ευστάθιο, Εισαγγελέα Εφετών

Καραναστάση Βασίλη, Πρόεδρο Πρωτοδικών

Σπυροπούλου Ελισσάβετ, Πρωτοδίκη

Φούκα Δημήτρη, Εφέτη

Φωτάκη Μάνο, Ειρηνοδίκη

καθώς και τους τρεις υποψηφίους για την Εξελεγκτική Επιτροπή:

Καραγιάννη Ωραιοζήλη, Πρωτοδίκη

Κοκαρίδα Αχιλλέα, Πταισματοδίκη

Ταβαντζή Γιώργο, Ειρηνοδίκη

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

*Ευστάθιος Βεργώνης, εισαγγελέας Εφετών Αθηνών και υποψήφιος στις εκλογές της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με την ομάδα της Μ. Στενιώτη

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ