Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Διονύσης Καλαματιανός: Ένα χρόνο η δικαιοσύνη σε καραντίνα και οι δικηγόροι σε απαξίωση

"Είναι βέβαιο ότι όταν λειτουργήσει με πληρότητα η δικαιοσύνη, τα προβλήματα είναι σωρευμένα και θα γιγαντωθούν" επισημαίνει ο Διονύσης Καλαματιανός.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διονύσης Καλαματιανός: Ένα χρόνο η δικαιοσύνη σε καραντίνα και οι δικηγόροι σε απαξίωση

Επί έναν ολόκληρο χρόνο το δικαστήρια υπολειτουργούν. Η απονομή δικαιοσύνης αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας. Το τελικό καταφύγιο κάθε πολίτη βρίσκεται σε αναστολή και δεν μπορεί ν΄ ανταποκριθεί στον ύψιστο ρόλο του. Η τρίτη εξουσία της δημοκρατίας μας έχει καταστεί σχεδόν ανενεργή, σε αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές, σε αντίθεση με κάθε έννοια ευνομούμενης πολιτείας και με το Κράτος Δικαίου.

Επί ένα χρόνο η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα υγειονομικά και προστατευτικά μέτρα προκειμένου να επανέλθει η λειτουργία των δικαστηρίων. Επί της ουσίας η Δικαιοσύνη βρίσκεται σε “καραντίνα”. Άλλες χώρες της Ε.Ε., παρά την πανδημία, κατάφεραν να διατηρήσουν ανοιχτά τα δικαστήριά τους, με αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς και κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ζητούσαν να ανοίξουν τα Δικαστήρια, με εφαρμογή αντίστοιχων υγειονομικών μέτρων και βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόστηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες. Δεν εισακούστηκαν.

Είναι βέβαιο ότι όταν λειτουργήσει με πληρότητα η δικαιοσύνη, τα προβλήματα είναι σωρευμένα και θα γιγαντωθούν. Η αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστών είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για επαρκείς θέσεις Πρωτοδικών και Ειρηνοδικών, στους οποίους, εκτός των άλλων, έχει περιέλθει η αρμοδιότητα εκδίκασης των υποθέσεων του νέου πτωχευτικού νόμου και των αιτήσεων επίσπευσης του νόμου Κατσέλη. Οπωσδήποτε θα πρέπει να υπάρξουν προσλήψεις και σε δικαστικούς υπαλλήλους.

Δυστυχώς, η αδιαφορία της Κυβέρνησης δεν περιορίζεται μόνο στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Αδιαφορία και εμπαιγμό εισπράττουν και οι δικηγόροι. Η υπολειτουργία της δικαιοσύνης σε συνδυασμό με την τεράστια ύφεση και τα προβλήματα της αγοράς τους έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εισοδήματος. Για πολλούς, μάλιστα, δεν υπάρχει καν εισόδημα.

Επί ένα χρόνο, ενώ είναι σχεδόν κλειστή η δραστηριότητά τους, η οικονομική στήριξη που έλαβαν ήταν μηδαμινή. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί τον Απρίλιο του 2020 για ενίσχυση 800 ευρώ στους δικηγόρους. Τελικά, μετά το φιάσκο του “σκοιλ ελικικού” τους δόθηκαν 600 ευρώ και έκτοτε η κοροϊδία συνεχίζεται. Πρόσφατα βίωσαν έναν ακόμα εμπαιγμό. Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ, τελικά, είναι μόνο 44.248 επιστήμονες. Διατέθηκαν 17,7 εκατομμύρια ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό του Ο.Α.Ε.Δ., που χρηματοδοτείται από τους ίδιους και έχει αποθεματικό πολύ υψηλότερο.

Με τα περιοριστικά κριτήρια που τέθηκαν, η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων έμεινε εκτός της ενίσχυσης. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι νέοι επιστήμονες. Βέβαια, πριν τις εκλογές ήταν σύνθημα το brain gain. Τώρα, στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας η Κυβέρνηση τους ξέχασε.

Ως ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης, Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καταθέσαμε τροπολογία για εφάπαξ χορήγημα ύψους 800€ για δικηγόρους και ασκούμενους με κριτήρια, τα οποία καλύπτουν την μεγάλη πλειοψηφία τους, αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Είναι βέβαιο ότι το ποσό αυτό δεν θα έλυνε τα μεγάλα προβλήματά τους. Ήταν, όμως, μια συμβολική πράξη αναγνώρισης και ενσυναίσθησης που θα έπρεπε να δείξει η Πολιτεία. Δυστυχώς, όμως, ο Υπουργός δεν την έκανε δεκτή, χωρίς να αιτιολογήσει την απόρριψή της.

Είναι προφανές ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι δεν αγγίζουν την Κυβέρνηση. Ελπίζουμε ο αρμόδιος Υπουργός να απαντήσει και να τοποθετηθεί στην κοινοβουλευτική Ερώτηση που καταθέσαμε για τα προβλήματα των δικηγόρων. Ελπίζουμε να τοποθετηθεί και στην κοινοβουλευτική Αναφορά, που καταθέσαμε σχετικά με την κοινή επιστολή εννέα πολυπληθών επιστημονικών φορέων της χώρας, μέσω της οποίας διαμαρτύρονται έντονα για τη στάση του Υπουργείου για το χορήγημα των 400 ευρώ στους επιστήμονες -μέλη τους.

Η Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων επαγγελματιών και επιστημόνων, Η Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων επαγγελματιών και επιστημόνων, απαξιώνει τους δικηγόρους και τους αφήνει χωρίς καμία ενίσχυση.

Οι δικηγόροι είναι δημόσιοι λειτουργοί και συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης. Έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, λόγω της παρατεταμένης υπολειτουργίας της δικαιοσύνης. Τους αξίζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ηθική και υλική συμπαράσταση από την Πολιτεία.

Του Διονύση Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, αναπληρωτή τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ