Σάββατο 04 Μαϊου 2024

Ευάγγελος Γκιγκιλίνης: Για την αυτοπροστασία μας πλέον… κάποιες πρόχειρες σκέψεις

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Αττική και Ρόδο, αλλά και τις παλιότερες σε Εύβοια, Βαρυμπόμπη, Μάτι αλλά και τις πλημμύρες στη Μάνδρα και άλλα ακραία φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευάγγελος Γκιγκιλίνης: Για την αυτοπροστασία μας πλέον… κάποιες πρόχειρες σκέψεις

Έχοντας χάσει σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι της προστασίας του περιβάλλοντος του πλανήτη μας, καθότι η αλόγιστη και βάναυση στο βωμό του κέρδους (με την ανοχή τουλάχιστον, των κυρίαρχων οικονομικά κρατών), καθημερινή προσβολή και υποβάθμισή του, έχει επιφέρει, μια μη αναστρέψιμη κλιματική αλλαγή, η μόνη στρατηγική αυτοπροστασίας μας πλέον, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα κατακλύσουν τον πλανήτη μας τα επόμενα χρόνια, είναι, αφενός η παραδοχή αυτού, από εδώ και πέρα πλέον ως δεδομένου, και αφετέρου η εφαρμογή νέων αλλά και παλαιών τακτικών πρόληψης που θα περιορίσουν όχι τα φαινόμενα, αλλά τους κινδύνους που αυτά δημιουργούν, ιδίως για την ζωή, την περιουσία και την οικονομία γενικότερα.

Επ’ αυτού και με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Αττική και Ρόδο, αλλά και τις παλιότερες σε Εύβοια, Βαρυμπόμπη, Μάτι αλλά και τις πλημμύρες στη Μάνδρα και άλλα ακραία φυσικά φαινόμενα στη χώρα μας, παραθέτω κάποιες πρόχειρες σκέψεις χωρίς να είμαι ειδικός, κυρίως ως έναυσμα ενός διαλόγου που μπορεί να βοηθήσει στην αυτοπροστασία μας (ζωής, περιουσίας, οικονομίας), από αυτά τα φαινόμενα που επίκειται να ενταθούν τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα:

1. Δημιουργία ενός πανεθνικού χωροταξικού για τα επόμενα 50 τουλάχιστον χρόνια με συγκεκριμένες χρήσεις γης που δεν θα αλλάζουν για οποιονδήποτε λόγο και ειδικότερα μετά από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς κλπ. 2. Δημιουργία ενός Κεντρικού Συντονιστικού Φορέα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (αλλά και πρόληψης), ο οποίος θα συντονίζει και θα είναι ο κύριος υπεύθυνος για Πυροσβεστική, Δασική, Ο.Τ.Α., εναέρια μέσα, αστυνομία, στρατό, ΕΜΑΚ κλπ., τόσο κατά την εκδήλωση των φαινομένων, όσο και πριν κατά την πρόληψη (χαρτογράφηση, δασοφύλακες, εκπαίδευση, αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική δόμηση, ασκήσεις κλπ) συντονίζοντας όλους τους παραπάνω φορείς. 3. Διαχωρισμός της περιφέρειας κάθε Δήμου σε μικρότερες γεωγραφικές μονάδες ( όχι μόνο τις κοινότητες, αλλά και τα δύσβατα δάση, τα ποτάμια, τις λίμνες κλπ) και κατάρτιση σε συνεργασία με το άνω Συντονιστικό, σχεδίων αντιμετώπισης κάθε φαινομένου και για κάθε ειδικότερη γεωγραφική μονάδα. 4. Θέσπιση ετήσιας πρόσθετης κρατικής χρηματοδότησης (bonus) στους δήμους που αναλογικά με την επικινδυνότητα της περιοχής ευθύνης τους (πολλά δάση, ποτάμια, μεγάλες θερμοκρασίες, τυφώνες-μπορεί να υπάρξει ένας σχετικός αλγόριθμος) κατάφεραν και με τις δικές τους προληπτικές παρεμβάσεις να περιορίσουν το προηγούμενο έτος, τις εν λόγω φυσικές καταστροφές.

5. Ανάπτυξη και αξιοποίηση προγραμμάτων (Copernicus), νέων τεχνολογιών (drones, καμερών, δορυφόρων, κλπ) για παρακολούθηση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και προληπτική ανάλυση για περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας (όχι μία δύο μέρες πριν), ένα και δύο χρόνια νωρίτερα (μορφολογία, προηγούμενες φωτιές, πλημμύρες, οικιστική ανάπτυξη κλπ), προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκεί έγκαιρα οι αναγκαίες προληπτικές παρεμβάσεις. Συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και ανάπτυξη σχετικών προγραμμάτων.6. Ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νέφωσης και βροχής. 7. Αύξηση της επιδότησης ρυτινοσυλλογής, ώστε να αποτελέσει σοβαρό οικονομικό κίνητρο παρουσίας στα δάση μας μεγάλου αριθμού ρυτινοσυλλεκτών, που θα είναι μόνιμοι φύλακες. 8. Κατάρτιση εγχειριδίου πολιτικής προστασίας (για φωτιές, πλημμύρες, σεισμούς, κλπ), που θα διανεμηθεί (πέραν του διαδικτύου), με τους λογαριασμούς των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας σε κάθε σπίτι, το οποίο πέρα από τις γενικές οδηγίες (τι κάνουμε, τι παίρνουμε μαζί και άλλες πρακτικές συμβουλές) θα συνοδεύεται από χάρτη της συγκεκριμένης περιοχής (που βρίσκεται η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας), με σημεία συγκέντρωσης, οδηγίες εκκένωσης, τηλέφωνα υπευθύνων ( ή έναν τριψήφιο) για κάθε άλλη σχετική πληροφορία.

Επαναλαμβάνω δεν είμαι ειδικός, αλλά ενεργός πολίτης και τα παραπάνω είναι μόνο κάποιες πρόχειρες σκέψεις ως έναυσμα ενός διαλόγου που μπορεί να βοηθήσει στην αυτοπροστασία μας (ζωής, περιουσίας, οικονομίας), από αυτά τα φαινόμενα τα επόμενα χρόνια.

* Ευάγγελος Γκιγκιλίνης, γγ Ένωσης Ποινικολόγων Μαχόμενων Δικηγορών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ