Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ευάγγελος Στεργιούλης: Η ώρα της Δικαιοσύνης

Η ελληνική κοινωνία προσβλέπει πρωτίστως στον θεσμό της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση της τραγωδίας και την απόδοση ευθυνών και όχι σε ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά δικαστήρια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευάγγελος Στεργιούλης: Η ώρα της Δικαιοσύνης

Η πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία και συνάμα έχει προκαλέσει εύλογα ερωτήματα και για τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες της ελληνικής πολιτείας, σχετικά την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου της Χώρας.

Πράγματι, στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας εν  έτει 2023, όπου ένα απλό gps μπορεί να παρέχει με ακρίβεια  εκατοστών τη θέση κάθε κινούμενου οχήματος σε οποιοδήποτε χώρο και χρόνο, το τραγικό δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί εάν βασικά ηλεκτρονικά συστήματα είχαν ενσωματωθεί στις λειτουργικές δομές του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας. Και τούτο επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις ευθύνες των αρμόδιων κρατικών αρχών. 

Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί εναγωνίως κάθε πτυχή του τραγικού δυστυχήματος, ενώ, σε μεγάλο βαθμό, διατηρεί επιφυλακτική στάση αναφορικά με παραιτήσεις, δηλώσεις και δεσμεύσεις περί αντικειμενικής και ενδελεχούς  διερεύνησης των αιτιών του δυστυχήματος και απόδοσης ευθυνών.

Και τούτο διότι οι ευθύνες δεν περιορίζονται μόνο σε σταθμάρχες και κλειδούχους, όπως κατά κόρον παρουσιάζεται σε μέσα και κοινωνικά δίκτυα, αλλά επεκτείνονται σε σοβαρές και διαχρονικές παραλείψεις της ελληνικής πολιτείας και κατ´ επέκταση εκπροσώπων αρμοδίων κρατικών αρχών.

Η ελληνική κοινωνία, λοιπόν, πέραν των πολιτικών δηλώσεων και δεσμεύσεων, προσβλέπει πρωτίστως στον θεσμό της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση της τραγωδίας και την απόδοση ευθυνών, όπως αρμόζει σε μία συντεταγμένη και ευνομούμενη πολιτεία. Και όχι σε ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά δικαστήρια.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι υπήρξαν κατά το παρελθόν περιπτώσεις για τις οποίες η δικαιοσύνη επικρίθηκε για παρατυπίες, παραλείψεις και πολιτικές  παρεμβάσεις στο έργο της, η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική δικαστική διερεύνηση αυτής της πρωτόγνωρης εθνικής τραγωδίας προς κάθε κατεύθυνση, πρόκειται να καταδείξει, μεταξύ άλλων, και την ποιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος της Χώρας. 

Εν κατακλείδι,  στη συλλογική  συνείδηση της  ελληνικής κοινωνίας η  Δικαιοσύνη καλείται να διερευνήσει ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα δυστύχημα έχοντας, από τη μία πλευρά,  το κοινό περί δικαίου αίσθημα λόγω των δεκάδων θανάτων και τραυματιών και, από την άλλη  πλευρά, τις σοβαρές διαχρονικές ευθύνες και παραλείψεις της ελληνικής πολιτείας, γεγονότα που αναμένεται να δοκιμάσουν την ανεξαρτησία της και, εν τέλει, να  καταδείξουν  το  βαθμό λειτουργίας της θεμελιώδους αρχής του δημοκρατικού πολιτεύματος, την αρχή της διάκρισης  των εξουσιών.

*Ο Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ