Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ιωάννα Π. Λαχανά: Επίκαιρα – Φτωχότερο το σύστημα υγείας

Ας δοθεί μια 6μηνη αναστολή (σσ στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς) και να αρχίσουν αμέσως, συζητήσεις, επαφές και πάνω από όλα δημόσιος διάλογος.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιωάννα Π. Λαχανά: Επίκαιρα – Φτωχότερο το σύστημα υγείας

Σπάνια έως ποτέ η φτώχεια – όχι μόνο η οικονομική βέβαια – αποτελεί στόχο, επιδίωξη και ελπίδα εμείς όμως «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», αφού η διχόνοια είναι το πιο γνωστό εθνικό μας σπόρ, καταφέραμε να «φτωχύνουμε» πετώντας στην κυριολεξία στο δρόμο υγειονομικούς που ρισκάροντας την ίδια τους τη ζωή, πάλευαν στην πρώτη γραμμή –και μάλιστα ως ανεμβολίαστοι –να σώσουν ζωές ,να παρηγορήσουν, να συνδράμουν, ερχόμενοι ευθέως πλέον σ’ επαφή με τους ασθενείς του κορονοιού.

Φτωχύναμε γιατί η επιστημονική – ιατρική κοινότητα και όχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει ούτε τα μέλη της, ενώ η πολιτεία απεδείχθη –αναμενόμενο άλλωστε από τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ –κατώτερη των περιστάσεων. Ισορροπώντας στην πραγματικότητα σε τεντωμένο, ανάμεσα σε συμπληγάδες, σχοινί δεν κατόρθωσε ούτε στο σχοινί να σταθεί , ούτε από τις συμπληγάδες να περάσει και προτίμησε μια λύση που μπορεί να ικανοποιεί έστω και μερικώς τα φοβικά σύνδρομα των πολιτών ή /και μερικών συναδέλφων των υγειονομικών , με την συνδρομή βέβαια κορυφαίων ή/και καταξιωμένων γιατρών με περγαμηνές και ακαδημαϊκή – επιτυχημένη – διαδρομή.

Δεν υπήρχαν άλλες λύσεις; Βεβαίως και υπήρχαν. Σύμφωνα με έναν δάσκαλό μου, στην Ιατρική και στην Νομική , μόνο ο θάνατος «δεν διορθώνεται». Όσο είναι καιρός όμως ας φύγουμε από τα λόγια και ας πάμε στα έργα. Ας δοθεί μια 6μηνη αναστολή και να αρχίσουν αμέσως, συζητήσεις, επαφές και πάνω από όλα ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ, δημοσιότητα για να ακουστούν όλες οι απόψεις και επιστημονικές θέσεις για να μη «φτωχύνουμε».

Αν παρ’όλα αυτά επικρατήσει η «ακαμψία» και το «αλάθητο» χωρίς την κριτική –Αριστοτέλεια- σκέψη , ίσως θα ήταν χρήσιμο ή/και απόλυτα αναγκαίο να ιδρύσουμε ένα «ταμείο» βοήθειας-οικονομικής βέβαια –όσων υγειονομικών ανασταλεί η παροχή υπηρεσιών τους. Το χρωστάμε δεν μας το χρωστάνε και πάνω απ’ όλα «φτάνει η φτώχεια»

Υ.Γ: Για να μην αιωρείται και η μομφή αλλά και για να φύγει ο φόβος από ασθενείς με υποκείμενα τουλάχιστον νοσήματα, ότι δηλαδή ο ανεμβολίαστος υγειονομικός είναι άμεση υγειονομική απειλή για την ζωή τους, θα πρέπει να εξεταστεί αν υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης σε μονάδες covid με τη σύμφωνη πάντα γνώμη τους, όσων (από τους υγειονομικούς) δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Δικηγορικό Γραφείο Ιωάννας Π. Λαχανά και Συνεργατών (Υπογράφει το άρθρο και ο α. Δικηγόρος συνεργάτης μας Σταύρος-Πέτρος Κούζουνας)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ