Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Ιωάννα Π. Λαχανά: Επίκαιρα-Κράτος Δικαίου

Θα καταβάλλει η Πολιτεία την επιδικασθείσα από το ΕΔΔΑ (Στρασβούργο) αποζημίωση και θα την χρεώσει στους πολίτες ή θα στραφεί κατά των τότε αρμοδίων υπαλλήλων τον Αρχηγό π.χ. Ελληνικής Αστυνομίας , αρμόδιο Υπουργό κτλ;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ιωάννα Π. Λαχανά: Επίκαιρα-Κράτος Δικαίου

Κατάπληκτοι -αν και στη χώρα μας δεν λείπουν οι εκπλήξεις-πληροφορηθήκαμε ότι η ελληνική Πολιτεία , δηλαδή εμείς οι φορολογούμενοι θα καταβάλουμε το ποσό των 312.500 Ευρώ (προς το παρόν) σε ιδιώτη, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου, γιατί τα αρμόδια κρατικά και κυβερνητικά όργανα δεν προστάτεψαν -ως όφειλαν- την περιουσία της.

Από κοντά και ο “κομματικός καυγάς” για να μην μας μείνει καμία αμφιβολία για τον τόπο που ζούμε.

Σύμφωνα με το άρθρο 105 ΕισΝακ “Για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας που τους έχει ανατεθεί ,το δημόσιο ενέχεται σε αποζημίωση… με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων για την ευθύνη των υπουργών” και σύμφωνα με τον Κώδικα κατάστασης Δημόσιων πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων ,”ο δημόσιος υπάλληλος ευθύνεται έναντι του Δημοσίου …ως και δια τας αποζημιώσεις εις τας οποίας υπεβλήθη τούτο έναντι τρίτων ,ένεκα παράνομων πράξεων ή παραλείψεων αυτού κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του γενομένων επίσης εκ δόλου ή βαριάς αμέλειας…” ίδιες διατάξεις ισχύουν και για τους ανήκοντες στα Σώματα Ασφαλείας. Με τον νόμο 3528/2007 επίσης “…η αξίωση του δημοσίου κατά υπαλλήλων του για αποζημίωση στις περιπτώσεις αστικής ευθύνης παραγράφεται πλέον σε πέντε (5) έτη αντί των δύο (2) ετών…”.

Το ερώτημα όμως είναι απλό αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό:

Θα καταβάλλει η Πολιτεία την επιδικασθείσα από το ΕΔΔΑ (Στρασβούργο) αποζημίωση και θα την χρεώσει στους πολίτες ή θα στραφεί κατά των τότε αρμοδίων υπαλλήλων τον Αρχηγό π.χ. Ελληνικής Αστυνομίας ,αρμόδιο Υπουργό κτλ;

Το ερώτημα δεν είναι οικονομικής μορφής ,αλλά σχετίζεται άμεσα με το κράτος δικαίου ,το επίπεδο προστασίας των πολιτών και την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών της πολιτείας.

Όχι λοιπόν “καβγαδάκι” αλλά έργα.

Και αυτό ισχύει για την Κυβέρνηση των νυν, αλλά και των τότε , ότι δηλαδή αφέθη απροστάτευτος ένας πολίτης με αποτέλεσμα να διασύρεται μία ολόκληρη χώρα και ένας λαός που τους τίμησε με την ψήφο του.

Βέβαια δεν θα ήταν άκαιρο να κινούσε ο αρμόδιος Εισαγγελέας την ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος και όχι μόνο κατά των τότε υπευθύνων και ενδεχόμενα κατά των νυν , εάν και εφόσον δεν στραφούν κατά των αρμοδίων κρατικών και όχι μόνο οργάνων που έγιναν υπαίτιοι πρόκλησης της προαναφερόμενης περιουσιακής ζημίας.

Η Ιωάννα Π.Λαχανά είναι Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ