Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Κατερίνα Φραγκάκη: Τι θα αλλάξει με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι οφειλέτες στις προθεσμίες.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατερίνα Φραγκάκη: Τι θα αλλάξει με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τους πλειστηριασμούς dikastiko.gr

H Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε όπως έγινε γνωστό από τα ΜΜΕ, ότι οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) μπορούν να κάνουν τους πλειστηριασμούς, για λογαριασμό των funds. Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στο θέμα που είχε προκύψει για το αν μπορούν οι εταιρείες διαχείρισης να προχωρούν τη διαδικασία των πλειστηριασμών, με αποτέλεσμα πολλά ακίνητα να κινδυνεύουν να χαθούν στον πλειστηριασμό. 

Στον αέρα βρίσκονται πολλές δικαστικές υποθέσεις που αφορούν στο συγκεκριμένο νομικό ζήτημα. Πλην όμως υπάρχουν και άλλοι νομικοί λόγοι που μπορούν να γίνουν δεκτοί για να σταματήσει η διαδικασία των πλειστηριασμών, όπως η καταχρηστική συμπεριφορά των εταιρειών διαχείρισης. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι αποτελεί άθλο για τους οφειλέτες η ρύθμιση της οφειλής τους, είτε επειδή οι servicers αρνούνται, ή επειδή ζητούν εξωπραγματικά ποσά. 

Τώρα η πολιτική ηγεσία πρέπει να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές και να μην γίνεται κανένας πλειστηριασμός αν πρώτα η Εταιρεία διαχείρισης δεν στείλει εγγραφή βιώσιμη πρόταση ρύθμισης, σύμφωνα με τα εισοδήματα του δανειολήπτη και όχι εξωπραγματικές προτάσεις, τις οποίες δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Η πρόταση αυτή θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση παραδεκτού του πλειστηριασμού, ώστε να μπει ένα τέλος στην ανάλγητη συμπεριφορά των εταιρειών διαχείρισης και των funds.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για τα ευάλωτα νοικοκυριά υφίσταται προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Οι υπόλοιποι οφειλέτες θα πρέπει να προσπαθούν είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ή με διμερή διαπραγμάτευση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Κι αν ακόμα δεν καταφέρουν να ρυθμίσουν θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικά και να αποδείξουν ότι έκαναν ότι μπορούσαν για να ενταχθούν σε ρύθμιση, ενώ καταχρηστικά η εταιρεία διαχείρισης δεν ρύθμισε την οφειλή τους.

Τέλος ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι οφειλέτες στις προθεσμίες, για να μην προσφύγουν εκπρόθεσμα και κατ’ επέκταση να μην χάσουν τα όπλα που τους δίνει ο νόμος. 

*Κατερίνα Φραγκάκη, Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ