Κωνσταντίνος Γώγος: Πιστοποιητικά φερεγγυότητας και άλλα δεινά

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού συστήματος το οποίο εκδίδει πιστοποιητικά μόνο του κατόπιν εντολής του τελικού χρήστη χωρίς την παρέμβαση τρίτου δημοσίου υπαλλήλου.

NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Πιστοποιητικά φερεγγυότητας και άλλα δεινά

Κάθε τρεις και λίγο βρισκόμαστε στη δυσχερή θέση να συζητάμε στο δημόσιο λόγο για την έκδοση πιστοποιητικών και την καθυστέρηση αυτών. Σήμερα είναι τα ενιαία πιστοποιητικά φερεγγυότητας πριν ήταν κάτι άλλο.

Υποτίθεται πως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση θα έλυνε όλα αυτά τα προβλήματα. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε πραγματικότητα. Και θα έλεγε κανείς πως έχουν γίνει βήματα προς την ορθή κατεύθυνση και μάλιστα γιγαντιαίες προσπάθειες. Ωστόσο, όπως και κατά το παρελθόν έχω αρθρογραφήσει για το συγκεκριμένο υπάρχει μεγάλη πίεση χρόνου που οδηγεί κάποιες φορές σε πολιτικές αποφάσεις που καμία σχέση δεν έχουν με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Γιατί ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού συστήματος το οποίο εκδίδει πιστοποιητικά μόνο του κατόπιν εντολής του τελικού χρήστη χωρίς την παρέμβαση τρίτου δημοσίου υπαλλήλου.

Ενώ σήμερα ηλεκτρονική διακυβέρνηση νοούμε τη δημιουργία μίας φόρμας που απλώς δέχεται αιτήματα που παραλαμβάνει ένας δημόσιος υπάλληλος που εν τέλει πρέπει να εκδώσει το πιστοποιητικό για να το περάσει χειροκίνητα στο πρόγραμμα για να το στείλει μέσω του προγράμματος στον τελικό χρήστη.

Με αυτόν τον τρόπο η διά ζώσης εξυπηρέτηση πρακτικά είναι ταχύτερη από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. 

Με αποτέλεσμα η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αφενός να αποκτά «εχθρούς» στην κοινή γνώμη χωρίς να ευθύνεται, αφετέρου να δίνεται η ευκαιρία σε κάθε λογής συνδικαλιστικές πρακτικές του παρελθόντος για άσκηση πίεσης στον κρατικό μηχανισμό. Η λευκή απεργία πολλές φορές είναι χειρότερη από την επίσημη απεργία. 

Ας προωθήσουμε λοιπόν την επί της ουσίας ηλεκτρονική διακυβέρνηση και μη δίνουμε την ευκαιρία να αναστηθούν συνδικαλιστικές πρακτικές του παρελθόντος καθώς ο πολίτης που περιμένει τα πιστοποιητικά του είναι η φερέγγυα μεσαία τάξη στην οποία μπορεί να στηριχθεί η ανάταση της οικονομίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ