Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Τελικά ποιος είναι αρμόδιος για τις μηνύσεις;

Γεννάται το ερώτημα αν ισχύει ο γενικός συνταγματικός κανόνας της ισονομίας – ισοπολιτείας.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Τελικά ποιος είναι αρμόδιος για τις μηνύσεις; dikastiko

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022 εκδόθηκε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικό δελτίο τύπου το οποίο και ανέφερε αυτολεξεί τα εξής:

«Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις και παράπονα δικηγόρων αλλά και πολιτών στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τηλεοπτικά κανάλια, γνωστοποιείται ότι, σύμφωνα με ρητή διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (άρθρ. 42 παρ. 2 εδαφ. α’) και κατά την πάγια ερμηνεία αυτής, αρμόδιοι αποδέκτες των μηνύσεων – μηνυτήριων αναφορών καθώς και των εγκλήσεων δεν είναι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ή οι Αντιεισαγγελείς αυτού, αλλά αποκλειστικά ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών και όλοι οι ανακριτικοί υπάλληλοι, γενικοί ή ειδικοί, ακόμα και αν είναι κατά τόπον αναρμόδιοι, ενώπιον των οποίων πρέπει να εγχειρίζονται». 

Το συγκεκριμένο δελτίο τύπου στην πραγματικότητα ήρθε να βάλει ένα τέλος στο θέατρο το οποίο διαδραματιζόταν για χρόνια, με το σόου το οποίο στηνόταν έξω από το κτίριο του Αρείου Πάγου με τον οποιοδήποτε να καλεί τα «κανάλια» περιγράφοντας τι λέει στην μήνυση που μόλις κατέθεσε. 

Ανεξάρτητα αν συμφωνεί κανείς με τη νομική άποψη της κατάθεσης των μηνύσεων – εγκλήσεων αποκλειστικά και μόνον στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, είναι εύκολα αντιληπτό πως το δελτίο τύπου στην πραγματικότητα προσπάθησε και ίσως το πέτυχε να σταματήσει αυτή η δυσώδη κατάσταση έξω από τον Άρειο Πάγο. (Αν και εντελώς νομικά η προσωπικά άποψη του συντάκτη είναι ότι το ενιαίο και αδιαίρετο της Εισαγγελίας όχι μόνον δεν απαγορεύει αλλά επιτρέπει την κατάθεση μηνύσεων – εγκλήσεων σε οποιοδήποτε Εισαγγελέα οποιασδήποτε βαθμίδας σε ολόκληρη την Επικράτεια). 

Και όλα αυτά μέχρι που φτάσαμε στην πρόσφατη κατάθεση μήνυσης από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όπως τα δημοσιεύματα ανέφεραν μάλλον για το πλημμέλημα της συκοφαντικής δυσφήμησης. Και εδώ αρχίζει να γεννάται το ερώτημα αν ισχύει ο γενικός συνταγματικός κανόνας της ισονομίας – ισοπολιτείας. Γιατί δεν είναι κακό να παραλαμβάνει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εγκλήσεις αλλά αν το κάνει θα το κάνει για όλους. Οποιαδήποτε διαφορετική αντιμετώπιση πλήττει σφόδρα το κύρος και της αξιοπιστία της Δικαιοσύνης. 

 *  Κωνσταντίνος Χ. Γώγος, Δικηγόρος Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ