Σάββατο 04 Μαϊου 2024

Θρασύβουλος Κονταξής: Σχέδιο νόμου για τις προωθούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Προφανώς «διέφυγε» των συντακτών του «νέου» ποινικού εκτρώματος ότι η αλόγιστη ένταση της ποινικής κύρωσης, (με παράλληλη περιστολή βασικών δικαιϊκών εγγυήσεων), ως θεσμού κοινωνικής ειρήνευσης αποτελεί παρωχημένο μέσο και μέτρο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θρασύβουλος Κονταξής: Σχέδιο νόμου για τις προωθούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας facebook

Την ίδια ώρα που το δικηγορικό σώμα απέχει των καθηκόντων του διαμαρτυρόμενο για τα οριζόντια μέτρα φορολόγησης, την αυτή ώρα επέλεξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να ανακοινώσει τις νέες ρυθμίσεις για τον Ποινικό κώδικα και την Ποινική Δικονομία. Διατάξεις εκτός ζώσας πραγματικότητας, μεσαιωνικού τύπου, μακράν των αναγκών της Ελληνικής κοινωνίας, εν πολλοίς παραληρηματικές, ακραία τιμωρητικές, για την ικανοποίηση της κοινής γνώμης που «διψά για αίμα». Με την επίκληση μιας δήθεν ατιμωρησίας, και υπό των βάρος εκπομπών της μεσημεριανής ζώνης, ο «νομοθέτης της εβδομάδας», πλήττει κατάφωρα την ασφάλεια του Δικαίου και τα θεμέλια της Δημοκρατίας.

Προφανώς «διέφυγε» των συντακτών του «νέου» ποινικού εκτρώματος ότι η αλόγιστη ένταση της ποινικής κύρωσης, (με παράλληλη περιστολή βασικών δικαιϊκών εγγυήσεων), ως θεσμού κοινωνικής ειρήνευσης αποτελεί παρωχημένο μέσο και μέτρο. Χωρίς υποδομές χωρίς αξιόπιστο, εκπαιδευμένο και αποτελεσματικό δικαστικό προσωπικό, με χώρους κράτησης υποσακχάριας Αφρικής, το νομοσχέδιο συνιστά ευθεία επίθεση κατά της κοινωνίας, η οποία απλώς ηδονίζεται να «δικάζει», από τον καναπέ, υποθέσεις και δικογραφίες μέσω γνωστών εκπομπών της TV.

Το νέο νομοσχέδιο πυροβολεί ευθέως τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να διασφαλίζει στο ελάχιστο τα δικαιώματα του θύματος. Πλείστες όσες διατάξεις του έρχονται σε ευθεία αντίθεση με διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, (ΕΣΔΑ) αλλά και του Συντάγματος. Προφανέστατα αποτελεί μορφή λαϊκού τιμωρητισμού προς ικανοποίηση του όχλου και προς απόσπαση ψήφων. Αντι-επιστημονικό, αντι-αναπτυξιακό, αντι-κοινωνικό, εξω-πραγματικό, σύρεται όπισθεν ακραίων φωνών. Και φυσικά κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην επιτάχυνση, (συνιστά παρωχημένο ανέκδοτο ειδικά ενόψει κατάργησης της προδικασίας. Περί αναβάθμισης της ποιότητας της απονεμόμενης δικαιοσύνης ούτε λόγος. Ενδεικτικά σε καθεστώς δημοκρατίας αγόμεθα σε αμιγώς μονομελή Δικαστήρια). Τους μόνους που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει είναι οι δικηγόροι που –θεωρητικά- θα αυξήσουν την εργασία τους. Τους «ευχαριστούμε» αλλά δεν θα πάρουμε.

Κράτος πατερούλης, νομοθέτης a la carte, κορώνες προς επίδειξη πυγμής, καθόν χρόνον «διέφυγε» ότι το Ποινικό Δίκαιο αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας. Προηγούνται πλείστοι όσοι θεσμοί για την κοινωνική ευταξία, από την παιδεία μέχρι τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Οι 1353 ανήλικοι συλληφθέντες και οι 1.200 σχηματισθείσες σχετικές δικογραφίες για τον μήνα Σεπτέμβριο, «εγγυώνται» για την αποτυχία του χιλιοστού «νέου» ποινικού εκτρώματος. Ουδεμία ελπίς. Miserabile visu.

Τα αυτά επισημαίναμε και το 2019 όταν είχε εισαχθεί με τυμπανοκρουσίες ο τότε νέος ποινικός Κώδικας. Έκτοτε οι περισσότερες διατάξεις του έχουν αλλάξει κάτω από το βάρος της πραγματικότητας. Το αυτό θα συμβεί και με το «νέο» νομοσχέδιο. Εμείς θα είμαστε εδώ. Οι συντάκτες του θα χαθούν –όπως και οι προηγούμενοι- στην ιστορική λήθη.

*Θρασύβουλος Κονταξής, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ