Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Επαναλειτουργία των δικαστηρίων μετά τις 7 Ιανουαρίου ζητούν οι δικηγόροι – Τι λέει η Ειδική Επιτροπή

«Λουκέτο» μέχρι το τέλος Μαρτίου 2021 δείχνουν οι κυβερνητικές προθέσεις, αλλά οι δικηγόροι επιμένουν πως πρέπει μετά τα Φώτα να ανοίξουν οι δικαστικές αίθουσες. Τι λέει η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων που προσφέρει διαχωριστικά για τα δικαστήρια.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επαναλειτουργία των δικαστηρίων μετά τις 7 Ιανουαρίου ζητούν οι δικηγόροι – Τι λέει η Ειδική Επιτροπή

Με τις σχετικές κυβερνητικές ρυθμίσεις να δείχνουν πως τα δικαστήρια δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν πριν το τέλος Μαρτίου, ο ΔΣΑ σε απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου προχώρησε στη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής η οποία θα προτείνει την επέκταση των δικαστικών λειτουργιών μετά την 7η Ιανουαρίου 2021.

Οι δικηγόροι επισημαίνουν πως το lockdown στα δικαστήρια δημιουργεί προβλήματα τόσο στη δραστηριότητα των δικηγόρων, όσο και στην εξυπηρέτηση πολιτών.

Η Επιτροπή συγκροτείται από τους συμβούλους Σωτήρη Διαμαντόπουλο και Άρτεμη Κατωπόδη για τα διοικητικά δικαστήρια, Χρήστο Κακλαμάνη και Γεώργιο Κλεφτοδήμο για τα ποινικά δικαστήρια και Χαράλαμπο Κονδύλη και Ιωάννη Δεληγιώργη για τα πολιτικά δικαστήρια.

Η προσφορά της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων 

Την αντίθεση της σε ένα γενικευμένο και μακράς διάρκειας «lockdown» εξέφρασε προ ημερών και η Ένωση Ποινικολόγων και  Μαχόμενων Δικηγόρων, επισημαίνοντας πως ούτε η ίδια η Πολιτεία δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί οικονομικά μακροχρόνια.

Για το λόγο αυτό τονίζει την ανάγκη υιοθέτησης ενός ασφαλούς τρόπου λειτουργίας των δικαστηρίων – όπως ανέφερε το dikastiko.gr καθώς όπως επισήμανε η λειτουργία της Δικαιοσύνης «σε μια τέτοια περίοδο που περιορίζονται σημαντικά δικαιώματα και ελευθερίες καθίσταται απολύτως αναγκαία, για λόγους προστασίας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε εξάλλου την έγκριση των δωρεών της «για προμήθεια τοποθέτηση διαφανών διαχωριστικών πλεξιγκλάς μεταξύ των εδράνων των συνηγόρων και του ακροατηρίου, αφού προφανώς και από τον covid-19, δεν θα απαλλαχτούμε σύντομα και θα συνεχίζουν τα έδρανα μας να βρίσκονται απροστάτευτα, σε άμεση επαφή με το ακροατήριο, τους κατηγορούμενους και τους μάρτυρες».

Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα δεν δείχνουν να επιτρέπουν στην κυβέρνηση να ανοίξει τα δικαστήρια.

Όπως δείχνει και η πρόσφατη ΚΥΑ για τα μέτρα έναντι του κορονοϊού η 7η Ιανουαρίου 2021, που είναι η αρχική προθεσμία, μάλλον το λουκέτο στις δικαστικές αίθουσες θα πάει μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ