Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Στην «εντατική» τα δικαστήρια λόγω lockdown – Μόνο στο Εφετείο της Αθήνας έχουν αποσυρθεί άνω των 5500 υποθέσεων από τον περασμένο Νοέμβριο

Ο «κόφτης» κατά 15 ημέρες των δικαστικών διακοπών που προβλέπεται με ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν αρκεί όπως σημειώνουν δικαστικές πηγές. Μόνον στο Εφετείο Αθηνών αποσύρθηκαν τους τελευταίους 5 μήνες πάνω από 5.500 ποινικές υποθέσεις.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στην «εντατική» τα δικαστήρια λόγω lockdown – Μόνο στο Εφετείο της Αθήνας έχουν αποσυρθεί  άνω των 5500 υποθέσεων από τον περασμένο Νοέμβριο

Πονοκέφαλο για την κυβέρνηση αποτελούν οι χιλιάδες υποθέσεις που συσσωρεύονται λόγω του lockdown των δικαστηρίων και έρχονται να προστεθούν στην ήδη βεβαρημένη εδώ και αρκετά χρόνια κατάσταση της ελληνικής Δικαιοσύνης όσον αφορά στους χρόνους απονομής δικαίου.

Σε μία πρώτη παρέμβαση κατατέθηκε χθες διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία μειώνεται κατά 15 ημέρες ο αριθμός των δικαστικών διακοπών.

Συμφώνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, ο περιορισμός των δικαστικών διακοπών οφείλεται στην πολύμηνη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού.

Ειδικότερα, με την διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή αναφέρεται πως «οι δικαστικές διακοπές για το τρέχον δικαστικό έτος που λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2021, αρχίζουν την 1η Ιουλίου 2021 και λήγουν την 31η Αυγούστου 2021». Δηλαδή, περικόπτονται κατά 15 ημέρες οι δικαστικές διακοπές.

«Το σύστημα έχει φρακάρει» αναφέρουν δικαστικοί κύκλοι. Και ενδεικτικό αυτού είναι πως αποσύρθηκαν, μόνο στο Εφετείο Αθηνών, πάνω από 5.500 πρωτοείσακτες ποινικές υποθέσεις από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τις 2 Απριλίου οι οποίες θα επαναπροσδιοριστούν όταν ο ιός το «επιτρέψει».

Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και όσες είχαν ξεκινήσει πριν επιβληθεί η αναστολή στη λειτουργία των δικαστηρίων και έχουν διακόψει εν αναμονή της επαναλειτουργίας τους.

Υπό το πρίσμα αυτό, οι αρμόδιοι παράγοντες της κυβέρνησης αναζητούν επιπλέον μέτρα (πέραν της τροπολογίας για «ψαλίδι» στις δικαστικές διακοπές) που θα «ξεφρακάρουν» το σύστημα.

Δείτε όλη την τροπολογία ΕΔΩ 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ