Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Στον ανακριτή ο Αλ. Λυκουρέζος και ο Θ. Παναγόπουλος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στον ανακριτή ο Αλ. Λυκουρέζος και ο Θ. Παναγόπουλος

Στο γραφείο του ανακριτή βρίσκεται από το μεσημέρι ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση της «μαφίας των φυλακών». Ο γνωστός ποινικολόγος συνοδευόταν από αστυνομικούς και  βγήκε από το ασανσέρ του 7ου ορόφου του Εφετείου χαμογελαστός κρατώντας έναν μεγάλο πορτοκαλί φάκελο.

Η κόρη του, Μαρία Ελένη Λυκουρέζου, έσπευσε να τον αγκαλιάσει και να τον φιλήσει ενώ έξω από το γραφείο του ανακριτή τον περίμεναν εκτός από τους συνεργάτες και τα δύο παιδιά του από τον πρώτο του γάμο, καθώς και η σύντροφος του Νατάσα Καλογρίδη.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, οδηγήθηκε στο γραφείο του ανακριτή και ο δεύτερος δικηγόρος, επίσης, κατηγορούμενος στην υπόθεση, ο γνωστός ποινικολόγος Θόδωρος Παναγόπουλος. Τον κατηγορούμενο περίμενε η οικογένεια και οι συνεργάτες του.

Ο εφέτης ειδικός ανακριτής φέρεται να απαίτησε από τον συνήγορο υπεράσπισης του κ. Λυκουρέζου Θρασύβουλο Κονταξή, να απενεργοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο. Ο συνήγορος διαμαρτυρήθηκε λέγοντας ότι αυτό δεν προβλέπεται από κανέναν κανονισμό κι ότι ήδη έχει ενεργοποιήσει την αθόρυβη λειτουργία.

Ο κ. Λάμπρου

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η δήλωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Λάμπρου, ο οποίος με αφορμή τη σύλληψη και κράτηση του Αλέξανδρου Λυκουρέζου κάνει λόγο για «εκδικητική λογική του παραδειγματισμού». Ο Πάνος Λάμπρου, παρότι, όπως διευκρινίζει, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος δεν είναι του «δικού του κόσμου», τονίζει πως δεν «πανηγυρίζει» με τη σύλληψή του,  επισημαίνοντας πως «υπάρχει πάντα το τεκμήριο αθωότητας».

Στη δήλωσή του ο Πάνος Λάμπρου αναφέρει:

«Όταν μαθαίνεις ότι ένας άνθρωπος κρατείται ή “μπαίνει φυλακή” δεν μπορεί να νιώθεις χαρά.

Πολύ περισσότερο αν αυτός ο άνθρωπος είναι τόσο προχωρημένης ηλικίας.

Γνωρίζω, ότι η άποψή μου δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Όμως έτσι έμαθα στη ζωή μου: να μην χαίρομαι με τη δυστυχία, ούτε του θύματος ούτε του θύτη.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η θεμελιώδης λογική που πρέπει να διέπει το σύστημα δικαίου μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας πρέπει να είναι κυρίως ο σωφρονισμός, η πρόληψη και βεβαίως η διασφάλιση όλων από τις συνέπειες των παραβατικών πράξεων, όχι όμως η εκδικητική τιμωρητική λογική του «παραδειγματισμού».

Και σ’ αυτή τη λογική, δεν θεωρώ ως μοναδική επιλογή τον “εγκλεισμό” και μάλιστα για υπερήλικες κατηγορούμενους και όχι καταδικασμένους, καθώς υπάρχει πάντα το τεκμήριο της αθωότητας.

Οφείλουμε ν’ αναζητήσουμε εναλλακτικές εκδοχές έκτισης ποινών τόσο στη χώρα μας όσο και στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο.

Άλλωστε, πάντοτε υποστήριζα ότι το πλαίσιο αυτό πρέπει να ισχύει για όλους:

Για τους φτωχοδιάβολους, τους αόρατους ανθρώπους.

Για τον πιτσιρικά που για ένα τσιγαρλίκι μπορεί να βρεθεί στη “στενή”.

Για την καθαρίστρια με το πλαστό απολυτήριο δημοτικού.

Για τη γιαγιά που πουλάει χόρτα ή πλεχτά παπουτσάκια χωρίς άδεια στη λαϊκή.

Για τον έγκλειστο που η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή, ή τον ανάπηρο.

Για τον άνθρωπο που δεν έχει τη δυνατότητα μιας ακριβής νομικής υποστήριξης ή που δεν έχει το οικογενειακό και κοινωνικό υποστηρικτικό  πλαίσιο.

Να ισχύει ακόμα και για αυτούς που δεν συμπαθώ, που δεν είναι του δικού μου κόσμου. Και ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος είναι ένας από αυτούς.

Δικαιοσύνη για όλους και όλες.

Δεν χαίρομαι λοιπόν και δεν πανηγυρίζω. Θα ήθελα, όμως, τη σκέψη μου αυτή να τη συμμερίζεται και ο ίδιος ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος: Για κάθε έναν που βρίσκεται στη θέση που ο ίδιος είναι σήμερα, κάποιος όχι τόσο λαμπερός, όχι τόσο γνωστός, όχι τόσο δυνατός».

Να σημειωθεί πως η δήλωση του Πάνου Λάμπρου είναι σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από αυτή της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, η οποία μιλά για επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής, υιοθετώντας πλήρως τα περί ενοχής του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, με αποτέλεσμα  η υπεράσπιση του ποινικολόγου να προαναγγείλει αγωγή σε βάρος της, για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ