Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2023

O Άρειος Πάγος μίλησε: Ο Κασιδιάρης εκτός εκλογών, ο Κανελλόπουλος εντός – Γιατί μειοψήφησε ο Αρεοπαγίτης Μουζάκης – ΒΙΝΤΕΟ

Για πρώτη φορά από το 1975 αποκλείεται κόμμα για ουσιαστικούς και όχι τυπικούς λόγους, αφού άλλωστε αφενός δεν είχε ξανασυμμετάσχει υποψήφιος καταδικασμένος για τέτοια αδικήματα και αφετέρου ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε πρόσφατα - Βαρύνουσα σημασία έχει το πολυσέλιδο σκεπτικό του Ανωτάτου Δικαστηρίου που κρίνει συνταγματικό το νόμο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
O Άρειος Πάγος μίλησε: Ο Κασιδιάρης εκτός εκλογών, ο Κανελλόπουλος εντός – Γιατί μειοψήφησε ο Αρεοπαγίτης Μουζάκης – ΒΙΝΤΕΟ eurokinissi

Εκτός εκλογών το κόμμα Κασιδιάρη και για πρώτη φορά από το 1975 τίθεται εκτός ένα κόμμα, με απόφαση του αρμόδιου για την ανακήρυξη Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου που συνεδρίασε εν ολομελεία και εφάρμοσε τον νόμο που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με πολιτικούς σχηματισμούς που έχουν απολήξεις σε έκνομες οργανώσεις και πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για βαριά ποινικά αδικήματα.

Έτσι το κόμμα του καταδικασμένου πρωτοδίκως Κασιδιάρη, είναι το μοναδικό -από τα 14 συνολικά που δεν πέρασαν- το οποίο κόπηκε για ουσιαστικούς και όχι τυπικούς λόγους από το Ανώτατο Δικαστήριο, όπως έγραψε το dikastiko.gr.

Κασιδιάρης

eurokinissi

Εκτός εκλογών το κόμμα Κασιδιάρη: Το σκεπτικό

Η πολυσέλιδη απόφαση του τμήματος, ουσιαστικά κρίνει πως η διάταξη αυτή είναι εντός συνταγματικού πλαισίου και ταυτόχρονα περιγράφει το κόμμα που ίδρυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης ως “συνέχεια της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής”. Εν ολίγοις οι δικαστές με βάση το διατακτικό της απόφασης του (πρωτοβάθμιου) δικαστηρίου που καταδίκασε τα μέλη και την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση, θεωρεί με δεδομένη την συμμετοχή του ιδίου του Κασιδιάρη (πρωτοδίκως καταδικασμένου ως διευθυντή εγκληματικής οργάνωσης) αλλά και την παρουσία άλλων προσώπων – πρώην στελεχών της ΧΑ, τους “Έλληνες” ως “εγκληματική συνέχεια της Χρυσής Αυγής”.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση για το κόμμα Κασιδιάρη ελήφθη με πλειοψηφία 9-1, καθώς ο αρεοπαγίτης Φώτης Μουζάκης είχε αντίθετη άποψη από τους υπόλοιπους δικαστές και η διαφωνία του καταγράφηκε και με την ψήφο του, όπως ανακοινώθηκε επισήμως κατά τη δημόσια συνεδρίαση του τμήματος. Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως η συγκεκριμένη απόφαση ήταν η μοναδική από τις περιπτώσεις απόρριψης ή αποδοχής (ανακήρυξης) συμμετοχής που δεν ελήφθη ομόφωνα.

νομοσχέδιο

Freepik

Το ΕΑΝ

Αντίθετα οι δικαστές ομοφώνως επέστρεψαν στο κόμμα ΕΑΝ του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλου να συμμετάσχει στις εκλογές. Κι αυτό παρά τις ενστάσεις που εξέφρασε με υπόμνημά του το ΠΑΣΟΚ που ζητούσε να εξεταστούν οι πραγματικές σχέσεις των Κασιδιάρη- Κανελλόπουλου. Ο ισχυρισμός αυτός βέβαια είχε τη βάση του στο γεγονός ότι ο κ. Κανελλόπουλος πριν αποφασίσει να κάνει αίτηση ως επικεφαλής με το δικό του κόμμα ΕΑΝ είχε δηλώσει δημόσια ότι θα ηγείτο του κόμματος Κασιδιάρη, και μάλιστα υπήρξαν σχετικές ανακοινώσεις. Εν τέλει αυτό δεν πήρε επίσημη μορφή, δια δηλώσεως στον Άρειο Πάγο και ο πρώην ανώτατος δικαστικός λειτουργός κατήλθε με το κόμμα που είχε δημιουργήσει σε προηγούμενο χρόνο. Το στοιχείο αυτό, αν και αξιολογήθηκε, δεν στάθηκε ικανό για να κοπεί το κόμμα ΕΑΝ καθώς στους υποψηφίους του δεν υπήρχαν καταδικασμένοι για βαριά αδικήματα και κυρίως για εγκληματική οργάνωση, ούτε προέκυψε- κατά τους δικαστές- ότι η πραγματική του ηγεσία είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Εκτός εκλογών το κόμμα Κασιδιάρη: Καμία στήριξη”

Παράλληλα αμέσως μετά την απόφαση ο μεν Κασιδιάρης μίλησε για οριστική κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενώ ο δικηγόρος του Βάσω Πανταζή ξεκαθάρισε πως «ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν θα στηρίξει κανένα άλλο κόμμα και θα αποφασίσει τις περαιτέρω νομικές του ενέργειες».

Βάσω Πανταζή, δικηγόρος Κασιδιάρη

Eurokinissi

Όσον αφορά την στήριξη σε άλλο πολιτικό σχηματισμό, είναι προφανές πως η κα Πανταζή απάντησε στη φημολογία πως υπήρχε υπόγεια συμφωνία με τον Αν. Κανελλόπουλο, τα δυο κόμματα να κατέβουν αυτόνομα και αν κοβόταν (όπερ και εγένετο) το κόμμα Κασιδιάρη, ο επικεφαλής του να “δώσει γραμμή” υπέρ του ΕΑΝ. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο λόγος της δημόσιας άρνησης Κασιδιάρη, είναι το γεγονός ότι στα ψηφοδέλτια του ΕΑΝ, υπάρχουν πρώην στελέχη και βουλευτές που έχουν ψηφίσει μνημόνια.

Όσον αφορά στο επόμενο νομικό βήμα αυτό θα είναι η προσφυγή στο Εκλογοδικείο, κάτι όμως που μπορεί να γίνει μετά τις (πρώτες) εκλογές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ