Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Αιχμηρή παρέμβαση της Ι. Κλάπα για τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης: “Οφείλουμε να αποφύγουμε τον συντεχνιασμό και τη συνωμοσιολογία”

"Για την αποτελεσματικότητα του κράτους δικαίου δεν εξετάζεται μόνο η ταχύτητα ή η παραγωγικότητα των δικαστηρίων, αλλά και η ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων" τόνισε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αιχμηρή παρέμβαση της Ι. Κλάπα για τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης: “Οφείλουμε να αποφύγουμε τον συντεχνιασμό και τη συνωμοσιολογία” dikastiko.gr

Αιχμηρή ήταν η παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου, Ι. Κλάπα για τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης μία μόλις ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης για απόλυση δικαστικών λειτουργών από το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε το dikastiko.gr, oι καθυστερήσεις σε κάποιες περιπτώσεις αφορούσαν από 50 έως 250 υποθέσεις με κάποιες να υποπίπτουν σε παραγραφή ενώ απολύθηκε εφέτης με εξωφρενικά αναξιοπρεπή συμπεριφορά εκτός υπηρεσίας.

Χθες Σάββατο, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έδωσε το παρών στην ετήσια γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ). Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνου Αλεξανδρή, της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και εκπροσώπων των κομμάτων.

Κλάπα για καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης

areiospagos.gr

Κλάπα για καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης: “Οφείλουμε να αποφύγουμε τον συντεχνιασμό και τη συνωμοσιολογία”

Κατά τον χαιρετισμό της η κυρία Ιωάννα Κλάπα – Χριστοδουλέα, μεταξύ των άλλων, επισήμανε: «Οι δικαστές όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης, διαθέτουν τα ισχυρά συνταγματικώς κατοχυρωμένα εχέγγυα της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την έννοια του κράτους δικαίου και αποτελούν εγγύηση για την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης.

Μάλιστα πρέπει να τονιστεί ότι οι Έλληνες δικαστές απολαμβάνουν το υψηλότερο επίπεδο ανεξαρτησίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρέπει όμως να συγχέεται η ανεξαρτησία της στη δικαστική μας κρίση με το ανεξέλεγκτο των ενεργειών και των παραλείψεων μας».

Επιπροσθέτως η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστήριου αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 47η θέση μεταξύ των 142 χωρών παγκοσμίως και στην 29η θέση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (έκθεση World Justice Project) από πλευράς προβλημάτων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τόνισε ότι «γίνεται σαφές ότι για την αποτελεσματικότητα του κράτους δικαίου δεν εξετάζεται μόνο η ταχύτητα ή η παραγωγικότητα των δικαστηρίων, αλλά και η ποιότητα των δικαστικών αποφάσεων».

Επομένως, υπογράμμισε «δεν μιλάμε για μια βιομηχανία διεκπεραίωσης υποθέσεων, όπως κάποιοι φοβούνται ή προσχηματικά επικαλούνται, αλλά για μια αποτελεσματική Δικαιοσύνη, που αναμφισβήτητα θα τηρεί όλες τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου» και προσέθεσε:

«’Αλλωστε, όπως όλοι ξέρουμε, ο εύλογος χρόνος απονομής Δικαιοσύνης δεν είναι κάποια αυθαίρετη απαίτηση, αλλά αποτελεί αναγκαίο στοιχείο του δικαιώματος της δίκαιης δίκης, όπως απαιτεί η ΕΣΔΑ και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι ένα υπαρκτό σοβαρό πρόβλημα και η αλήθεια αυτή έχει ειπωθεί επανειλημμένα».

Παράλληλα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου τόνισε: «Κατά τη διαδικασία της αυτοκριτικής και της προσπάθειας βελτίωσής μας, ως δικαστικών λειτουργών, οφείλουμε να αποφύγουμε τον συντεχνιασμό, τον ατομισμό, τη συνωμοσιολογία, τη μετάθεση ευθύνης, τον επιθετικό δημόσιο λόγο για τους λοιπούς μετόχους του προβλήματος, την εμμονική αντίθεση σε οποιοδήποτε μεταρρυθμιστικό, την πεισματική άρνηση να απομακρυνθούμε από στερεότυπα και κρατούντα επί δεκαετίες, με βάση δεδομένα του προηγούμενου αιώνα, τα οποία όλοι μας επικρίνουμε, αλλά το έχουμε συνηθίσει γιατί μας “ βολεύουν” και κυρίως γιατί αποτελούν την εύκολη και ασφαλή δικαιολογία για τις παθογένειες μας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ