Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2022

Ανατροπή: Δεν θα ανοίξουν, όπως σχεδιαζόταν, τα δικαστήρια την Τρίτη – Ελάχιστες αλλαγές στην ΚΥΑ: Έκτακτη σύσκεψη της Ολομέλειας των δικηγόρων

Δεν θα ανοίξουν τα δικαστήρια από την Τρίτη, όπως προέβλεπε το προσχέδιο της ΚΥΑ που αποτύπωσε όσα ειπώθηκαν στη διευρυμένη σύσκεψη της περασμένη Τρίτης. Λιγότερες δίκες στα Ποινικά Δικαστήρια - Τί οδήγησε στην αλλαγή της τελευταίας στιγμής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανατροπή: Δεν θα ανοίξουν, όπως σχεδιαζόταν, τα δικαστήρια την Τρίτη – Ελάχιστες αλλαγές στην ΚΥΑ: Έκτακτη σύσκεψη της Ολομέλειας των δικηγόρων

Καμία ουσιαστική αλλαγή δεν θα υπάρξει στη λειτουργία των δικαστηρίων από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς όπως φαίνεται υπήρξε πλήρης ανατροπή του σχεδιασμού χθες το βράδυ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του dikastiko.gr., παρόλο που είχε αποφασιστεί περαιτέρω άνοιγμα από την ερχόμενη Τρίτη και μάλιστα είχε αποτυπωθεί στο προσχέδιο της ΚΥΑ από το βράδυ της Πέμπτης, υπήρξε ραγδαία «αναδίπλωση».

Έτσι:

  • Δεν ανοίγει (περαιτέρω) τίποτα στον Άρειο Πάγο, ούτε στα Εφετεία παρά μόνο τα Εργατικά και αναγκαστική εκτέλεση τραπεζών.
  • Το ίδιο ισχύει (στην αναγκαστική εκτέλεση και αναγκαστική εκτέλεση διατροφών κλπ) και στο Πρωτοδικείο με μάρτυρες.

Η μεγάλη οπισθοχώρηση όμως φαίνεται να γίνεται στα Ποινικά, αφού από την σταδιακή «απελευθέρωση» (κακουργήματα που παραγράφονται το 2024 και πλημμελήματα το 2023 και όλες οι δευτεροβάθμιες δίκες καταδίκων ανεξάρτητα από το χρόνο παραγραφής) καταλήξαμε με διάφορά στάδια μετατόπισης προς τα πίσω, πιθανότατα στα πλημμελήματα που παραγράφονται 31/08/2021 και κακουργήματα που παραγράφονται 31/12/2021! Δηλαδή – αν τελικώς τυπωθεί έτσι το ΦΕΚ- θα δικάζονται λιγότερα (!!!) κακουργήματα από ότι με την προηγούμενη ΚΥΑ.

– Όσο για τις δίκες κρατουμένων θα γίνονται μόνο όσων λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

Γιατί αναδιπλώθηκαν

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η «αναδίπλωση» αποδίδεται είτε σε αντίσταση από την πλευρά των λοιμωξιολόγων (οι οποίοι όμως φέρονται να είχαν δώσει το πράσινο φως την Τετάρτη) , είτε σε αφόρητες πιέσεις από άλλους άλλους παράγοντες με αποτέλεσμα ελάχιστες διαδικασίες να επανεκκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους δικηγόρους. Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες συνεδριάζει στις 4 το απόγευμα η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας η οποία αναμένεται να αντιδράσει δυναμικά. Οι δικηγόροι είναι στα «κάγκελα» καθώς αφενός είχαν άλλες διαβεβαιώσεις στην σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Τρίτη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και φέρονται να είχαν συμφωνηθεί οι αλλαγές όπως είχε γράψει το dikastiko.gr. Στο ότι τελικά η ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί δεν θα περιλαμβάνει τις αλλαγές που είχαν αποφασιστεί στην παραπάνω σύσκεψη, νομικές πήγες εκτιμούν ότι έπαιξαν ρόλο και οι αντιδράσεις δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων που ήταν πολύ επιφυλακτικοί στο άνοιγμα των δικαστηρίων σε σχέση με τους δικηγόρους που το επιθυμούν διακαώς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ