Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Ανοίγει η πλατφόρμα σε εναλλακτικές ποινές για πλημμελήματα: Τι ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ι. Μπούγας για την κοινωφελή εργασία – ΒΙΝΤΕΟ

«Όλοι οι φορείς του Δημοσίου ή νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου που ανέρχονται σε 15.000 μπορεί να προσφέρουν θέση κοινωφελούς εργασίας» είπε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανοίγει η πλατφόρμα σε εναλλακτικές ποινές για πλημμελήματα: Τι ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ι. Μπούγας για την κοινωφελή εργασία – ΒΙΝΤΕΟ Freepik

Παρουσιάζεται την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023 από τον Ι. Μπούγα η πλατφόρμα για την έκτιση ποινής μέσω κοινωφελούς εργασίας, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους νέους Ποινικούς Κώδικες, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

«Όλοι οι φορείς του Δημοσίου ή νομικών προσώπων Δημοσίου Δικαίου που ανέρχονται σε 15.000 μπορεί να προσφέρουν θέση κοινωφελούς εργασίας», είπε στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας, εξηγώντας αναλυτικά σε ποιες περιπτώσεις το υπόλοιπο της ποινής, είτε εξαγοράζεται είτε συνεχίζεται με κοινωφελή εργασία.

Ο ίδιος όπως έγραψε το dikastiko.gr, είχε αναφέρει πως «έχουμε ήδη φτιάξει την πλατφόρμα και μπορούμε να την ενεργοποιήσουμε. Την έχουμε δοκιμάσει και λειτουργεί. Είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον θεσμό της κοινωφελούς εργασίας και πρέπει να σας πω ότι έχουμε και αρκετούς φορείς, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν δώσει θέσεις προκειμένου αυτές να καλυφθούν από κατηγορούμενους, που θα υποβάλουν τον εαυτό τους σε κοινωφελή εργασία».

Περιγράφοντας τη φιλοσοφία του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου ο υφυπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως στόχος είναι η καταπολέμηση της ατιμωρησίας, έχει κανόνα την έκτιση των ποινών και εξαίρεση της αναστoλή τους.

Πλατφόρμα για έκτιση ποινής μέσω κοινωφελούς εργασίας

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Συγκρίνοντας με τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ μίλησε για διατάξεις που δεν ήταν επαρκείς για να αποτρέψουν ιδίως τη μικρής και χαμηλής έντασης εγκληματικότητα, αλλά και το αίσθημα στην ελληνική κοινωνία ότι κανείς δεν τιμωρείται.

Πλατφόρμα για έκτιση ποινής μέσω κοινωφελούς εργασίας: «Ισχυροποιούμε προϋποθέσεις αναστολής ποινής» λέει ο Ι. Μπούγας

«Οι ποινές που προβλέπονται είναι αρκούντως αυστηρές» ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας πως «εκείνο το οποίο κάνουμε είναι να ισχυροποιούμε τις προϋποθέσεις αναστολής της ποινής. Σε μια κλοπή η οποία τιμωρήθηκε την πρώτη φορά με έξι, επτά, οκτώ μήνες φυλακή, ο κατηγορούμενος βγήκε, επανέλαβε το ίδιο αδίκημα και 3η και 4η και 5η φορά. Την πρώτη φορά πλήρης επιείκεια. Αν δεύτερη φορά επιβληθεί ποινή, είτε θα την εξαγοράσει είτε θα προσφέρει κοινωφελή εργασία που για πλημμελημματικές παραβάσεις μπορεί να ζητηθεί από τον κατηγορούμενο»

Δίνοντας διευκρινίσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ο κ. Μπούγας είπε χαρακτηριστικά πως «αν το δικαστήριο τιμωρήσει τον κατηγορούμενο μέχρι ένα έτος και δεν έχει διαπράξει κι άλλο αδίκημα πάνω από ένα χρόνο αυτές αναστέλλονται. Επομένως, την πρώτη φορά λειτουργεί πλήρης επιείκεια της πολιτείας.

Τη δεύτερη φορά που θα επιβληθεί ποινή, είτε θα την εξαγοράσει, ή θα προσφέρει κοινωφελή εργασία. Η κοινωφελής εργασία είναι μια εναλλακτική ποινή για πλημμελήματα. Άλλες παραβάσεις μπορεί να ζητηθεί από τον κατηγορούμενο, εφόσον ο ίδιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εξαγοράσει την ποινή του και παρέχεται σε κοινωνικούς φορείς».

Προσθέτοντας πως «την επόμενη Τρίτη θα παρουσιάσουμε στο Υπουργείο την πλατφόρμα και θα εξηγήσουμε πώς λειτουργεί και πώς επιβάλλεται η κοινωφελής εργασία».

Έκτιση ποινής για εγκλήματα πάνω από 2 έως 3 χρόνια

«Εκεί προβλέπουμε την πραγματική έκτιση με φυλάκιση. Εγκλεισμός σε σωφρονιστικό κατάστημα, σε κατάστημα κράτησης που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 30 ημερών και μεγαλύτερη των έξι μηνών. Το υπόλοιπο της ποινής είτε θα το εξαγοράσει ή θα προσφέρει κοινωφελή εργασία, διευκρίνισε ο κ. Μπούγας όσον αφορά εγκλήματα τα οποία τιμωρούνται πάνω από δύο χρόνια φυλακή και μέχρι τρία.

Σχετικά με τα τροχαία ο υφυπουργός Δικαιοσύνης τόνισε όπως ως επικίνδυνη οδήγηση που μπορεί εάν προκύψει από αυτήν θάνατος ή έχουμε πλημμεληματικού ή κακουργηματικές κυρώσεις, αυτό προβλέπεται τώρα και αν παραβιαστεί ερυθρός σηματοδότης από τον οδηγό. «Υπάρχει ήδη στον κώδικα η οδήγηση σε μέθη. Υπάρχει στον κώδικα η υπέρβαση της διπλής γραμμής. Υπάρχει στον κώδικα η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. Τώρα προσθέτουμε και την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη».

Ειδική αναφορά έκανε και στις περιπτώσεις εμπρησμών όπου εκτός από αυστηροποίηση με τις ποινές προστίθεται και πολύ υψηλή χρηματική ποινή πέραν της ποινής κάθειρξης ή φυλάκισης που προβλέπονται από τον Κώδικα. Επιπλέον, προβλέπεται, η δήμευση της περιουσίας του δράστη

«Από το 2022 προβλέπεται υποχρέωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, αν αμελεί ο ιδιοκτήτης ακινήτου να καθαρίζει το οικόπεδό του, να επεμβαίνει ο Δήμος, να καθαρίζει το οικόπεδό και να τού επιβάλει τη σχετική δαπάνη.», υπενθύμισε ο κ. Μπούγας.

Σχολιάζοντας τις διατάξεις για την ενδοικογενειακή βία, ο κ. Μπούγας χαρακτήρισε τομή στο σχέδιο νόμου ότι για πρώτη φορά θεωρείται έμμεσο θύμα ο ανήλικος σε περίπτωση που τελούνται ενώπιον του περιστατικά βίας, όπως ο ξυλοδαρμός της μητέρας. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά αναφέρεται ως μορφή ενδοοικογενειακής βίας και η ψυχολογική βία και μάλιστα αν ασκείται από γονείς, είναι λόγος για να αφαιρεθεί η γονική μέριμνα από τον γονέα», τόνισε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ