Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Ανοίγει ο δρόμος για τη «Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων» – Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο εν μέσω αντιδράσεων

Δε λύνει τα προβλήματα της υποστελέχωσης, δηλώνουν οι δικαστικοί υπάλληλοι. Πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανοίγει ο δρόμος για τη «Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων» – Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο εν μέσω αντιδράσεων EUROKINISSI

Λύση σε μια παθογένεια που αφορά στη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, την ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Ωστόσο, εντελώς αντίθετη άποψη έχουν οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή και είχαν καλέσει «την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, έστω και τώρα, να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση του και την αντίληψη ότι το Σχέδιο Νόμου θα λύσει ως δια μαγείας τα προβλήματα των Δικαστικών Υπηρεσιών».

Το νομοσχέδιο που αφορά στην επιλογή, κατάρτιση και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών ψηφίστηκε πάντως εκτός από τη Ν.Δ. και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25.

Δικαστικοί υπάλληλοι

EUROKINISSI

Ο κ. Τσιάρας, τόνισε ότι βρισκόμαστε στην εξέλιξη ουσιαστικά της ολοκλήρωσης του ψηφιακού προγράμματος στη Δικαιοσύνη, καθώς ήδη έχει επέλθει ο εκσυγχρονισμός των Κωδίκων, δημιουργούνται νέες δομές, κατασκευάζονται νέα δικαστικά μέγαρα -για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες- συντηρούνται τα υπάρχοντα δικαστικά κτήρια κι έτσι δίνεται απάντηση σε ένα βασικό κομμάτι του προβλήματος, ωστόσο ο άλλος τομέας που αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό, δηλαδή στους δικαστικούς λειτουργούς και στους δικαστικούς υπαλλήλους, πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια εντελώς διαφορετική λογική.

Κώστας Τσιάρας, Βουλή

EUROKINISSI

Κ. Τσιάρας για νομοσχέδιο: Μεταρρύθμιση που δίνει μια πνοή στο δικαστικό σύστημα

“Κάναμε το πρώτο βήμα με τον Κώδικα του Οργανισμού Δικαστηρίων και της κατάστασης των δικαστικών λειτουργών, όπου για πρώτη φορά θέσαμε αντικειμενικά κριτήρια στην αξιολόγηση κατά την επιθεώρηση των δικαστών.

Ήδη έχουμε καθιερώσει τα υποχρεωτικά επιμορφωτικά σεμινάρια των δικαστών μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστών, ήδη έχουμε θεσπίσει τους επίκουρους βοηθούς του δικαστή, ήδη έχουμε δρομολογήσει με τη Δικαστική Αστυνομία -πέραν αυτών που θα αναλάβουν το έργο της φύλαξης των δικαστικών κτηρίων, τις μεταγωγές και τις επιδόσεις των δικαστικών αποφάσεων– και το να προσλάβουμε ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην προανακριτική διαδικασία και θα ενισχύσουν το έργο του δικαστή.

Και ερχόμαστε σήμερα, ουσιαστικά να κλείσουμε αυτό τον μεγάλο κύκλο των μεταρρυθμίσεων με την ίδρυση της κατεύθυνσης στην Εθνική Σχολή Δικαστών για την πρόσληψη, τη μόρφωση και τη διά βίου επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων”, ανέφερε δίνοντας το στίγμα του νομοθετήματος.

Τσιάρας για νομοσχέδιο

EUROKINISSI

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, καταλόγισε στην Αντιπολίτευση ανεδαφική κριτική στο νομοσχέδιο καθώς αυτή εδράζεται στην λογική των μαγικών λύσεων. “Αν πιστεύετε, αλήθεια, ότι με τη λογική ενός μαγικού κουμπιού που το πατάει κανείς και αλλάζει όλη αυτή την πραγματικότητα από τη μία μέρα στην άλλη, καταφέρνει να δημιουργήσει τις συνθήκες της -εντός εισαγωγικών- «άμεσης» απάντησης, προφανώς δεν γνωρίζετε ακριβώς ούτε πώς λειτουργεί η Δικαιοσύνη ούτε ποια είναι τα ιδιαίτερα δεδομένα ούτε ενδεχομένως ποιος είναι ο χρόνος στον οποίο πρέπει να προβλέψουμε το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων και των συγκεκριμένων αλλαγών”.

Αναφορικώς με το αίτημα της αντιπολίτευσης να διεξαχθεί άμεσα ένας διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων, ο κ. Τσιάρας απάντησε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο και δεν θα υπήρχε και κανένα χρονικό όφελος, διότι αυτή τη στιγμή, μέσω του νομοσχεδίου, δρομολογούνται διαδικασίες άμεσου διαγωνισμού, ο οποίος θα επαναληφθεί εντός του 2023 για τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν για την επόμενη χρονιά και ο οποίος κάθε Ιούνιο, θα επαναλαμβάνεται, ούτως ώστε το δικαστικό σύστημα να μην στερείται των πολύτιμων υπηρεσιών των δικαστικών υπαλλήλων.

“Το νομοσχέδιο προσπαθεί να λύσει το ζήτημα με ένα μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, προκειμένου κάθε χρόνο να μπορούν να προσλαμβάνονται δικαστικοί υπάλληλοι κατόπιν μιας διαφανούς διαδικασίας, κατόπιν μιας σταθερής διαδικασίας και κατόπιν μιας διαδικασίας η οποία θα επενδύει και στην ποιοτική αναβάθμιση του προσωπικού που υπηρετεί στα δικαστήρια. Διότι ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε πέραν της ταχύτητας και της απαιτούμενης εγρήγορσης της δικαιοσύνης και ένα ποιοτικό σύστημα, με ποιοτικά εκπαιδευμένο προσωπικό σε όλα τα επίπεδα” τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας.

Κώστας Τσιάρας

EUROKINISSI

Δικαστικοί υπάλληλοι για νομοσχέδιο: Δεν απαντά σε κανένα από τα προβλήματα

«Έχουμε ήδη επισημάνει ότι το προς ψήφιση Σχέδιο Νόμου δεν «απαντά» σε κανένα απ’ τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και δεν ικανοποιεί κανένα απ’ τα δίκαια αιτήματά μας. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζει την οριακή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απ’ τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις σ’ όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας και η ψήφισή του, απλά θα δημιουργήσει συνθήκες παραπέρα διαιώνισης των υφιστάμενων προβλημάτων» τονίζει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), οι οποίοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση στη Βουλή.

Όπως έχουν κατ’ επανάληψη επισημάνει οι δικαστικοί υπάλληλοι το νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών δεν αποτελεί “μαγική λύση” για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης και χαμηλών αμοιβών τους και ζητούν άμεση προκήρυξη των 500 θέσεων που έχουν εγκριθεί έως και το 2022.

Δικαστικοί υπάλληλοι για νομοσχέδιο

EUROKINISSI

Αιχμές αφήνουν και για το γεγονός πως «ενώ πριν 4 μήνες συστάθηκε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή με έργο την επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου με τον τίτλο «Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων», μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιτροπής και παραδόθηκε το πόρισμα του έργου της στον Υπουργό Δικαιοσύνης, εντελώς αναιτιολόγητα, αιφνιδιαστικά και αντίθετα σε κάθε δεοντολογία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ένα άλλο Σχέδιο Νόμου, που στην ουσία, μέσα απ’ αυτό δεν πρόκειται να ιδρυθεί καμία Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, αλλά πολύ απλά και εν ολίγοις, οι προσλήψεις και η επιμόρφωση των Δικαστικών Υπαλλήλων, θα γίνονται μέσω της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών».

Όπως υπογραμμίζει η ΟΔΥΕ, η υποστελέχωση αποτελεί τεράστιο πρόβλημα, αφού «πάνω από το 30% των οργανικών θέσεων παραμένουν κενές και με το ρυθμό προσλήψεων που εκ των πραγμάτων θέτει η λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, τα κενά αυτά, δεν πρόκειται να αναπληρωθούν ούτε στην επόμενη δεκαετία».

Δικαστικοί υπάλληλοι για νομοσχέδιο

EUROKINISSI

Θ. Ξανθόπουλος: Εφιαλτική η κατάσταση στη Δικαιοσύνη

«Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι χώρος συναίνεσης και καταλλαγής. Όμως σήμερα που συζητάμε το ν/σ για την επιλογή και κατάρτιση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστών, οι δικαστικοί υπάλληλοι βρίσκονται σε στάσεις εργασίας και οι δικηγόροι τη Δευτέρα διαμαρτύρονται για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Δύο βασικοί πυλώνες απονομής της Δικαιοσύνης είναι απέναντι στις επιλογές σας. Και αυτό κάτι σημαίνει για τον τρόπο που πολιτεύσετε στον ευαίσθητο αυτό τομέα», τόνισε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτής Δράμας, Θ. Ξανθόπουλος.

Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια εφιαλτική. «Μοιάζει με τον Τιτανικό που κατευθύνεται στο παγόβουνο και μοιραίοι δειλοί και άβουλοι αντάμα προσμένουμε να γίνει κάποιο θαύμα. Αυτοί οι στίχοι του ποιητή σκιαγραφούν την σημερινή πραγματικότητα. Τα οργανικά κενά των υπαλλήλων και οι επικείμενες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης επιτείνουν την κατάσταση», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε: «Αντί να προχωρήσετε σε γενναία κίνηση και να προκηρύξετε  διαγωνισμό για πλήρωση κενών θέσεων, δημιουργείτε ένα ένθετο στη Σχολή δικαστών. Διαμαρτύρονται οι δικαστικοί υπάλληλοι, διαφωνούν οι δικαστές, αλλά εσείς παρουσιάζεστε τα ελάχιστα ως μείζονα και συνεχίζετε απτόητοι την τακτική σας».

Θεόφιλος Ξανθόπουλος

EUROKINISSI

«Εφόσον μια πρωτοβουλία δεν έχει την αποδοχή αυτών τους οποίους αφορά, είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Και δυστυχώς η αποτυχία δεν θα βαρύνει μόνο εσάς ως κυβέρνηση αλλά την ίδια την δικαιοσύνη επιβραδύνοντας κι άλλο τους ήδη  βραδύτατους ρυθμούς λειτουργίας και απονομής της», σημείωσε.

Και ο κ. Ξανθόπουλος κατέληξε: «Είναι προφανές ότι δεν σας ενδιαφέρει να πετύχετε συγκλίσεις ούτε με την αντιπολίτευση, ούτε με Δικαστικούς υπαλλήλους, ούτε με τους δικηγόρους. Οι μέρες σας είναι μετρημένες. Σε πολύ λίγο θα προκηρυχτούν εκλογές και ο κυρίαρχος λαός θα δώσει την απάντηση του. Και θα εκκινήσει μια νέα προοδευτική πλειοψηφία ικανή να ανατάξει τα χρόνια προβλήματα της κοινωνίας και να δώσει λύσεις στη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ