Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Ειδικό Δικαστήριο – Υπεράσπιση Ν. Παππά: Μάρτυρας – υπάλληλος του Χρ. Καλογρίτσα, μηχανικός, κατέθεσε ότι δε γνωρίζει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων

«Πολλοί ισχυρίζονται πολλά περί κυβερνητικής γνώσης σε εγχειρήματα των Καλογρίτσα - Χούρι, αλλά αυτό είναι άλλοτε αληθές, άλλοτε ψευδές», είπε.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ειδικό Δικαστήριο – Υπεράσπιση Ν. Παππά: Μάρτυρας – υπάλληλος του Χρ. Καλογρίτσα, μηχανικός, κατέθεσε ότι δε γνωρίζει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων eurokinissi

Την ερχόμενη Τετάρτη θα καταθέσει τελικά το στέλεχος της CCC, Αντώνης Λιανός, στο Ειδικό Δικαστήριο, στη δίκη των Νίκου Παππά και Χρήστου Καλογρίτσα.

Ο μάρτυρας εμφανίστηκε στο δικαστήριο και ζήτησε να μην καταθέσει επειδή εκκρεμεί σε βάρος του προκαταρκτική εξέταση για ψευδορκία. Η πρόεδρος διατύπωσε την άποψη ότι ο μάρτυρας δε μπορεί να «υποχρεωθεί» να καταθέσει, αλλά θα υποστεί τις συνέπειες για την απόφαση του αυτή.

Η εισαγγελέας της έδρας, Όλγα Σμυρλή, αλλά και ο αναπληρωτής εισαγγελέας, Δημήτρης Ασπρογέρακας, υποστήριξαν ότι όταν ο μάρτυρας αρνείται την κατάθεση, υπάρχουν ποινικές συνέπειες, αλλά και πως δεν αυτοενοχοποιείται. Η διατύπωση πρότασης από τον αναπληρωτή εισαγγελέα έφερε την αντίδραση της τακτικής εισαγγελέως, η οποία προσέφυγε κατά της απόφασης της πρόεδρου, που του έδωσε το λόγο.

Ειδικό Δικαστήριο

freepik

Αμέσως μετά, στο δικαστήριο κατέθεσε ο Χρήστος Νικολάου, συνεργάτης του Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος υποστήριξε πως ο ίδιος θεώρησε τη σύμβαση μεταξύ Καλογρίτσα και CCC εικονική. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε ραντεβού το καλοκαίρι του 2017 μεταξύ του Καλογρίτσα και του Σάμερ Χούρι κατά το οποίο, όπως είπε, «συμπέρανα ότι ήταν εικονική σύμβαση. Υπήρχε και προκαταβολή 3 εκατομμυρίων ευρώ. Ο «Τοξότης» θα έπρεπε να δώσει εγγυητική. Αυτό είναι για ρεκόρ Γκίνες. Πρώτα δίνεις εγγυητική και μετά την προκαταβολή. Πώς έγινε το ανάποδο; Συνήφθη μια σύμβαση 45 εκ. μόνο με έναν τίτλο σύμβασης;».

Ανέφερε μάλιστα ότι ο Σάμερ Χούρι του έκανε λόγο για κατάρτιση πρόχειρης σύμβασης, αλλά και «πως επειδή ο Καλογρίτσας είχε εμπειρία στα media θα ήταν ένας ικανός παρτενέρ να εμφανιστεί στο διαγωνισμό και να πάρει τηλεοπτική άδεια. Και επειδή κάποια στιγμή αποφάσισε να μη δώσει συνέχεια και υπήρχαν τα 3 εκατομμύρια, ήθελε να βρεθεί ένας λογιστικός τρόπος να πάρει πίσω το ποσό».

Ειδικό Δικαστήριο για τηλεοπτικές άδειες

eurokinissi

Δήλωση των Β. Γεωργακόπουλου, Θ. Μαντά και Γ. Μαντζουράνη, συνηγόρων υπεράσπισης του Ν. Παππά

Ο μάρτυρας και υπάλληλος του κ. Χρήστου Καλογρίτσα, μηχανικός κ. Χρήστος Νικολάου, κατέθεσε ότι δε γνωρίζει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στη συνεργασία των κυρίων Χούρι και Καλογρίτσα.

Επεσήμανε, ακόμα, ότι στις συναντήσεις των δύο μερών, στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος, δεν έγινε καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα, ούτε βεβαίως στον Νίκο Παππά.

Ειδικό Δικαστήριο

Freepik

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο στενός συνεργάτης του κ. Χρ. Καλογρίτσα είπε ότι:

-«Ο κ. Τόμπρας έφερε σε επαφή τους δύο ενδιαφερόμενους, χωρίς να έχω καμία γνώση ότι ο κ. Τόμπρας έλαβε εντολή από τρίτο για να τους φέρει σε επαφή».

-«Είναι υπερβολικό να πω ότι υπήρξαν υποκινητές σε αυτή τη συνεργασία των δύο επιχειρηματιών».

-«Πολλοί ισχυρίζονται πολλά περί κυβερνητικής γνώσης σε εγχειρήματά τους, αλλά αυτό είναι άλλοτε αληθές άλλοτε ψευδές». 

-«Επειδή ο κ. Καλογρίτσας είχε σχέση με τα media, θεωρούσα φυσιολογικό πως αν του δινόταν η ευκαιρία και αφού εξασφάλιζε θετικές προϋποθέσεις, επιχειρηματικές όχι πολιτικές, θα συμμετείχε στη διαδικασία για τις άδειες». 

-«Έχω συναντήσει τον κ. Ν. Παππά σε μία και μόνο κοινωνική εκδήλωση αλλά ποτέ στα γραφεία της εταιρείας Τοξότης». 

-«Τα έργα τα οποία είχε πάρει ο κ. Καλογρίτσας, τα είχε πάρει μέσα σε ανταγωνιστικές συνθήκες. Δεν είχε ευνοϊκή μεταχείριση».  

Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε ότι οι κύριοι Καλογρίτσας και Χούρι είχαν μία μακρά διαπραγμάτευση, ώστε να επιστραφεί το ποσό των 3 εκατ. ευρώ από τον εργολάβο στη λιβανέζικη εταιρεία Al Ghandi. Η μακρά συνεργασία των δύο μερών προκύπτει και από το συμφωνητικό στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Κυριάκος Τόμπρας.

Από συνεδρίαση σε συνεδρίαση αποδομείται σταθερά το κατηγορητήριο και αναδεικνύεται η παντελής έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για εμπλοκή του κ. Ν. Παππά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ