Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Απάτη με επενδύσεις: Ισχυριζόταν ότι είναι φίλος του Γιώργου Παπανδρέου και εισέπραττε δήθεν παράβολα υπέρ του Δημοσίου

Πώς κατάφερε να αποσπάσει το ποσό των 32.439 ευρώ από ανυποψίαστο, υποψήφιο επενδυτή.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απάτη με επενδύσεις: Ισχυριζόταν ότι είναι φίλος του Γιώργου Παπανδρέου και εισέπραττε δήθεν παράβολα υπέρ του Δημοσίου eurokinissi

Νέα υπόθεση για απάτη με επενδύσεις είδε το φως της δημοσιότητας. Επιτήδειος, παρουσιαζόταν ως φίλος του Γεωργίου Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρωθυπουργός και ισχυριζόταν ότι ήταν οικονομικός σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης, πείθοντας υποψήφιους επενδυτές να του καταβάλλουν δήθεν παράβολα υπέρ του δημοσίου, προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων.

Απάτη με επενδύσεις: Πώς έπειθε τα θύματα

Ο επιτήδειος ισχυριζόταν ότι γνώριζε τον τότε πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου από τότε που σπούδαζαν στις Η.Π.Α. Μάλιστα, υποστήριζε ψευδώς ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου τον είχε προσλάβει ως οικονομικό σύμβουλο στο υπουργείο Ανάπτυξης και ότι ο ίδιος ήταν επίσημος και διαπιστευμένος διαχειριστής του υπουργείου Ανάπτυξης για την υλοποίηση του επιδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος κατασκευής φωτοβολταΐκών πάρκων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, όπως έλεγε, διαχειριζόταν έναν αριθμό δημόσιων κτημάτων προς εγκατάσταση σε αυτά από επενδυτές φωτοβολταϊκών σταθμών. Το πρόγραμμα αυτό ήταν επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 100% του κόστους κατασκευής. Μάλιστα, τα κτήματα αυτά θα περιέρχονταν στην κατοχή και στην κυριότητα των επενδυτών, με μόνη την από μέρους τους καταβολή του προβλεπόμενου υπέρ του δημοσίου παραβόλου.

Ο επίδοξος απατεώνας, ανέφερε στον στον υποψήφιο επενδυτή ότι προς διασφάλιση του δικαιώματός του για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού στο κτήμα που ήδη του είχε βρει, θα έπρεπε να του καταβάλει συγκεκριμένα ποσά ως παράβολα υπέρ του Δημοσίου. Κατόπιν, υποδείκνυε τον τραπεζικό του λογαριασμό στο θύμα, υποστηρίζοντας ότι δικαιούχος του λογαριασμού ήταν το υπουργείο Ανάπτυξης και συνδιαχειριστής ο ίδιος. Το ανυποψίαστο θύμα, πείστηκε, και κατέβαλε στον εν λόγω τραπεζικό λογαριασμό το ποσό των 30.939 ευρώ ενώ, επιπλέον, του παρέδωσε σε μετρητά το ποσό των 1.500 ευρώ (σύνολο 32.439 ευρώ).

απάτη με επενδύσεις

freepik

Η καταδίκη και η αναίρεση από τον Άρειο Πάγο

Παρά το γεγονός ότι κάποια στιγμή αποκαλύφθηκε η απάτη τα χρήματα δεν επιστράφηκαν ποτέ στον υποψήφιο επενδυτή. Έτσι, από το Β’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση.

Στη συνέχεια από τις φυλακές Κορυδαλλού κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση με την οποία ζητούσε να αναιρεθεί η καταδικαστική για εκείνων εφετειακή απόφαση και να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την διάπραξη της πράξης για την οποία καταδικάστηκε. Παράλληλα, για το σκοπό αυτό προσκόμισε δύο έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών των φυλακών. Το αίτημα αναίρεσης της εφετειακής απόφασης απερρίφθη από τους αρεοπαγίτες, με το αιτιολογικό ότι η καταδικαστική απόφαση έχει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που απαιτείται από Σύνταγμα και την ποινική νομοθεσία.

Στον αντίποδα, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η εφετειακή απόφαση δεν αιτιολογεί σωστά την απόρριψη του αιτήματος της αναγνώρισης του ελαφρυντικού της μεταγενέστερης καλής συμπεριφορά (άρθρο 84 παρ.2 ε’ Ποινικού Κώδικα), αναίρεσε την εφετειακή απόφαση ως προς το σκέλος αυτό και ανέπεμψε την υπόθεση σε νέα κρίση στο Εφετείο, μόνο ως προς το σκέλος του ελαφρυντικού.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ