Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Αποκάλυψη: Δυο εντολές μη διακοπής ρεύματος σε επιχειρήσεις που δεν είχαν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Οι δικαστικές αποφάσεις -σε αρχικό και προσωρινό επίπεδο- διαδέχονται η μία την άλλη. Μετά τις προσωρινές διαταγές για ιδιώτες, δικαστήρια της Αθήνας, δυο διαφορετικοί δικαστές, “πάγωσαν” διακοπές ρεύματος σε ξενοδοχεία. Στη μια χωρίς να καταβάλλεται ούτε ευρώ!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Δυο εντολές μη διακοπής ρεύματος σε επιχειρήσεις που δεν είχαν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής eurokinissi

Δυο προσωρινές διαταγές εξέδωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών με τις οποίες απαγορεύεται η διακοπή ρεύματος σε ξενοδοχεία που δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν την ρήτρα αναπροσαρμογής. Πρόκειται για τις πρώτες αποφάσεις που αφορούν επιχειρήσεις, καθώς μέχρι τώρα είχαν εκδοθεί αποφάσεις για φυσικά πρόσωπα όπως έγραψε το dikastiko.gr

Οι προσωρινές διατάξεις εκδόθηκαν στις 11 και 13 Μαΐου 2022 από το Πρωτοδικείο Αθηνών και με αυτές απαγορεύεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης εγκαταστάσεων, όταν δεν καταβάλλεται από τον πελάτη ειδικά το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

Unsplash

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Μεσαίες

Δύο μεσαίας δυναμικότητας ξενοδοχειακές μονάδες σε προάστιο της Αθήνας προσέφυγαν κατά μεγάλου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος είχε ενημερώσει τον Οκτώβριο 2021 για την ενσωμάτωση στην σύμβαση προμήθειας της νέας ρήτρας αναπροσαρμογής. Με την ρήτρα αυτήν, ο προμηθευτής είχε τρέψει την χρέωσή του σε κυμαινόμενη, συνδεόμενη με την Τιμή Εκκαθάριση της Αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η οποία οδήγησε σε τριπλασιασμό των χρεώσεων ενέργειας.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

eurokinissi

Τα ξενοδοχεία προσέφυγαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, αμφισβητώντας, με δύο διαφορετικές αγωγές τους, το κύρος της ρήτρας αναπροσαρμογής και ζητώντας την παράλειψη εφαρμογής της από τους λογαριασμούς χρέωσής του στο μέλλον. Ειδικότερα, ισχυρίστηκαν ότι ουδέποτε υπήρξε συμφωνία μεταξύ των μερών για την ενσωμάτωση μιας τέτοιας ρήτρας και ότι η μονομερής επιβολή της εις βάρος τους συνιστά αντισυμβατική, παράνομη και καταχρηστική συμπεριφορά του προμηθευτή, ο οποίος εκμεταλλεύεται την διαπραγματευτική και οικονομική ισχύ του στην επιβολή τέτοιου είδους αδιαφανών όρων.

-Με την πρώτη προσωρινή διάταξη που εξέδωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών (11 Μαΐου 2022), το Δικαστήριο απαγόρευσε στον προμηθευτή την διακοπή της ηλεκτροδότησης του ξενοδοχείου, εφ’ όσον ο πελάτης προβαίνει σε τακτικές μηνιαίες καταβολές συγκεκριμένου ποσού χωρίς την ρήτρα αναπροσαρμογής, μέχρι την συζήτηση της σχετικής αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων.

-Με την δεύτερη προσωρινή διάταξη, που εκδόθηκε στις 13 Μαΐου 2022, το Δικαστήριο διέταξε, επίσης, την απαγόρευση της διακοπής της ηλεκτροδότησης του ξενοδοχείου έως την συζήτηση της αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων του, χωρίς να επιβάλει ταυτόχρονα υποχρέωση στην εταιρία να καταβάλει κάποιο ποσό στον προμηθευτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις ως άνω προσωρινές διαταγές εξέδωσαν διαφορετικοί δικαστές.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Και τις δύο υποθέσεις χειρίσθηκε για λογαριασμό των ξενοδοχείων η Δικηγορική Εταιρία «Μεντής-Φιλοπούλου και Συνεργάτες».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ