Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Αποκάλυψη: Η Αρχή για το Ξέπλυμα κάνει φύλλο και φτερό το πόθεν έσχες του διαχειριστή της ΜΚΟ Human Rights 360 – Η οργάνωση είχε εμπλακεί στην υπόθεση των 38 του Έβρου

Ο ιδρυτής της ΜΚΟ και διαχειριστής της είναι υπόχρεος υποβολής πόθεν έσχες γι’ αυτό και η Αρχή ξεκίνησε ενδελεχή έρευνα. Έχουν δεσμευθεί οι λογαριασμοί του ενώ ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα για αδικήματα όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απιστία.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Η Αρχή για το Ξέπλυμα κάνει φύλλο και φτερό το πόθεν έσχες του διαχειριστή της ΜΚΟ Human Rights 360 – Η οργάνωση είχε εμπλακεί στην υπόθεση των 38 του Έβρου Freepik

Με την εισαγγελική έρευνα, που εξετάζει το ενδεχόμενο τέλεσης αδικημάτων, όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απιστία για την ΜΚΟ Human Rights 360, να είναι σε πλήρη εξέλιξη, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος άρχισε να κάνει φύλλο και φτερό το πόθεν έσχες του διαχειριστή της Οργάνωσης.

Η συγκεκριμένη ΜΚΟ ήρθε στο προσκήνιο της επικαιρότητας μετά τις καταγγελίες της Οργάνωσης πως οι ελληνικές αρχές άφησαν στη «τύχη» τους 38 μετανάστες στον Έβρο τον δεκαπενταύγουστο, αν και βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, με αποτέλεσμα να πεθάνει ένα παιδί. Καταγγελίες που σχεδόν ένα μήνα μετά σε ανακοίνωσή του ο ιδρυτής της Οργάνωσης πήρε πίσω κάνοντας λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι οι 38 βρίσκονταν στην ελληνική πλευρά.

Όπως έγραψε το dikastiko.gr, ο ιδρυτής της Οργάνωσης βρέθηκε λίγο μετά στο επίκεντρο μίας μεγάλης έρευνας της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος (Αρχή για το Ξέπλυμα), υπό τον επικεφαλής της, ε. τ Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου,  Χαρ. Βουρλιώτη βάσει της οποίας κατατέθηκε ένα ογκώδες πόρισμα που περιγράφει ένα πολυπλόκαμο δίκτυο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με ενασχόληση με τους μετανάστες, που συνδέονται μεταξύ τους με στόχο την αφαίμαξη κονδυλίων από χώρες που στηρίζουν τη δράση τους και τα οικειοποιούνται συγκεκριμένα πρόσωπα και κατατέθηκε στην Εισαγγελία και στα συναρμόδια υπουργεία.

Η έρευνα της Αρχής για την Καταπολέμηση Μαύρου Χρήματος συνεχίζεται και τώρα στο μικροσκόπιο έχουν μπει τα πόθεν έσχες του ιδρυτή της Human Rights 360. Όπως επισημαίνεται, όλοι οι διαχειριστές ΜΚΟ υποχρεούνται να υποβάλλουν πόθεν έσχες, άρα θα ελεγχθεί η ακρίβεια του και θα γίνει σύγκριση δηλωθέντων και αποκτημάτων που κατέχει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ελεγχθεί και για ανακριβή δήλωση εφόσον προκύψει κάτι τέτοιο.

Αρχή για το Ξέπλυμα

freepik

Οι τριγωνικές συναλλαγές

Μεθόδους που παραπέμπουν σε τριγωνικές συναλλαγές περιγράφονται στο πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε στα οικονομικά της Human Rights 360. Το πόρισμα, που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και έδωσε το έναυσμα για την διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας από την εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου, «δείχνει» τον ιδρυτή της ΜΚΟ και πρόσωπα του περιβάλλοντός του, ως εμπλεκόμενους σε παράνομες πρακτικές.

Όπως ανέφερε και η realnews.gr oι ελεγκτές καταλήγουν στο ότι ο ιδρυτής αποκόμισε όφελος 210.000 ευρώ και ζητούν να διερευνηθεί αν είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση με στόχο την αφαίμαξη κονδυλίων από χώρες του Ευρωπαικού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) που στηρίζουν οργανώσεις οι οποίες ασχολούνται με μετανάστες. Συγκεκριμένα, ο ιδρυτής φέρεται να έστησε με τους συνεργούς του ένα δίκτυο άλλων συνεργαζόμενων ΜΚΟ, στις οποίες διοχέτευε χρηματικά ποσά για παροχή υπηρεσιών προς την δική του Οργάνωση. Την ίδια στιγμή ο ίδιος εμφανίζεται να παρείχε εργασία στις συνεργαζόμενες ΜΚΟ λαμβάνοντας αμοιβή αλλά και να εισέπραττε τα χρήματα που πήγαιναν από την Human Rights 360 στις συνεργαζόμενες.

Οι ελεγκτές σημειώνουν πως αν και η Human Rights 360 ιδρύθηκε από το συγκεκριμένο άτομο, στη συνέχεια διαχειρίστρια ανέλαβε η Ο. Π, η οποία φέρεται να κατέχει και το 5%. Η συγκεκριμένη εμφανίζεται ως νομικός εκπρόσωπος της Οργάνωσης, και βάσει των νέων κανονισμών για τις ΜΚΟ, δεν θα πρέπει να αμείβεται. Στο μητρώο δε των συγκεκριμένων οργανώσεων, ως δικαιούχος αναφέρεται η μητέρα του ιδρυτή.

Κατά το πόρισμα, η Human Rights 360 έπαιρνε κεφαλαία που προορίζονταν για ανθρωπιστική δράση και με συμβάσεις ανέθετε έργο σε μία άλλη οργάνωση, την «Philanthropy 360 Advisors» που εδρεύει στην Ελβετία, με τον ιδρυτή της να εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος αυτής. Σύμφωνα με τους ελεγκτές, τα χρήματα των συμβάσεων πήγαιναν στην ελβετική εταιρεία, από εκεί σε λογαριασμό του ιδρυτή της ΜΚΟ σε ελβετική τράπεζα και στη συνέχεια σε προσωπικό του λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.

Αρχή για το Ξέπλυμα

freepik

Έως τον Αύγουστο του 2022 φαίνεται να έχουν φύγει από την Human Rights προς την «Philanthropy 360 Advisors» 210.000 ευρώ. Παράλληλα, υπάρχουν μεταφορές μεταξύ των προσωπικών λογαριασμών του ιδρυτή της ΜΚΟ από την Ελβετία προς την Ελλάδα που φτάνουν τα 157.000 ευρώ. Ειδικότερα, το 2019 φέρονται να έχουν «ταξιδέψει» από την Ελβετία προς την Ελλάδα 30.000 ευρώ, το 2020 ποσό ύψους 90.000 ευρώ και το 2021 37.000 ευρώ.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν επίσης πως 72.000 ευρώ μεταφέρονται από την Human Rights 360 προς μία άλλη ΜΚΟ η οποία εδρεύει στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο αυτή να είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο των ΜΚΟ, ενώ δε φαίνεται να έχει και άλλη δραστηριότητα. Το αξιοσημείωτο είναι πως η συγκεκριμένη εταιρία απασχολεί ως υπάλληλο της την Ο.Π διαχειρίστρια της Human Rights 360.

Η οργάνωση πάντως σε ανακοίνωσή της εκφράζει την αγανάκτησή της για τα δημοσιεύματα σημειώνοντας ότι οι «αναφορές που συνοδεύουν την ανάπτυξη των έργων μας δημοσιεύονται κάθε χρόνο και η Ετήσια Αναφορά Δράσης μας όπως επίσης και οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις και αυτές των ανεξάρτητων ορκωτών λογιστών αποστέλλονται σε όλη τη βάση των δωρητών μας, σε κρατικούς και μη φορείς, και είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα μας όπως και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο».

Η παράλληλη έρευνα του Αρείου Πάγου

Σε εκκρεμότητα παραμένει και ποινική προκαταρκτική εξέταση στον Αρειο Πάγο, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιο Σκιαδαρέση, που είναι ο αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός του Ανώτατου Δικαστηρίου για θέματα προσφύγων. Η έρευνα ξεκίνησε μετά απο την αναφορά του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Δικαστηρίου έκανε λόγο για «ανακολουθίες» που προέκυψαν σε σχέση με τις καταγγελίες της ΜΚΟ, από την έως τότε εξέταση της υπόθεσης των 38 μεταναστών του Εβρου που εργαλειοποιήθηκε από την Τουρκία στο έπακρο και τελικά αποδείχτηκε εντελώς ανακριβής με το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ να ανακαλεί και να κατεβάζει από τον ιστότοπό του τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα.

Αρχή για το Ξέπλυμα

eurokinissi

«Η οικογένεια η οποία δήλωσε ότι έχει αποβιώσει ένα πεντάχρονο παιδί, το οποίο ήταν κάτι που φυσικά μας συγκίνησε όλους ως γεγονός, από ότι φαίνεται, είχε δηλώσει ότι έχει τέσσερα παιδιά στις 20 Ιουλίου, όταν κατέθεσαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αυτά τα τέσσερα παιδιά βρίσκονται με ασφάλεια στη χώρα μας.  Είχε δηλωθεί επίσης ότι υπήρχαν άνθρωποι στο γκρουπ με σοβαρά θέματα υγείας – αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Είχαν πει στο βίντεο ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι το Δεκαπενταύγουστο, ενώ κατά δήλωσή τους μετά, προέκυψε ότι είχαν ήδη έρθει στην Ελλάδα. Υπάρχουν διάφορα ερωτήματα. Υπάρχουν πληροφορίες για εμπλοκές τρίτων… Το θέμα πλέον αφορά τη Δικαιοσύνη», είχε πεί ο κ.Μηταράκης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ