Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Αποκάλυψη: Ο τ. Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλος αναλαμβάνει πρόεδρος του “κόμματος Κασιδιάρη” – Θα εκπροσωπήσει και νομικά το κόμμα

Η συμφωνία αναμένεται να κλειδώσει εντός της βδομάδας, και εν συνεχεία θα καταργηθεί η διοικούσα επιτροπή και θα αναλάβει (“εκλεγεί”, όπως αναφέρει) πρόεδρος ο ίδιος. “Ε όχι κι αχυράνθρωπος ο Κανελλόπουλος”, αναφέρει σκωπτικά ο πρώην ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός. Υποψήφιος στην Α’ Αθήνας ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση Κασιδιάρης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Ο τ. Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλος αναλαμβάνει πρόεδρος του “κόμματος Κασιδιάρη” – Θα εκπροσωπήσει και νομικά το κόμμα (eurokinissi)

Ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, που αποχώρησε σχετικά πρόσφατα από τη δικαστική υπηρεσία στο ανώτερο επίπεδο, αναλαμβάνει πρόεδρος στο αποκαλούμενο “κόμμα Κασιδιάρη“, του “Εθνικού Κόμματος Έλληνες”, ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου και κυρίως της δικαστικής μάχης που αναμένεται να δοθεί στις αρχές Μαΐου στο Α1’ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την ανακήρυξη των κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις εκλογές.

"Kόμμα Κασιδιάρη"

eurokinissi

Σε συνομιλία του με το dikastiko.gr o πρώην ανωτερος εισαγγελικός λειτουργός, που ειχε υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης (π.χ προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πατρών) επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη διοικούσα επιτροπή του αποκαλούμενου “κόμματος Κασιδιάρη” ώστε να γίνουν αλλαγές στο καταστατικό του. Αυτές αφορούν, όπως αναφέρει, την κατάργηση της διοικούσας επιτροπής και την ανάδειξη του ιδίου με εκλογική διαδικασία σε πανελλήνιο συνέδριο περίπου 70 ατόμων, σε πρόεδρο του κόμματος ή αλλιώς “στον έχοντα τον πρώτο και τελευταίο λόγο”.

"Kόμμα Κασιδιάρη"

eurokinissi

Στην ερώτηση πως θα παρακαμφθεί ο όρος περί πραγματικής ή “εικονικής ηγεσίας” προκειμένου να παρακαμφθούν οι προβλέψεις τελευταίου νόμου που ουσιαστικά επιχειρεί να μπλοκάρει την κάθοδο του κόμματος, ο πρώην ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός σχεδόν κάγχασε “έ όχι και αχυράνθρωπος ο Κανελλόπουλος. Όποιος με ξέρει δεν μπορεί ποτέ να το πει. Εξαρτάται για ποια προσωπικότητα μιλάς. Η διαδρομή μου μιλάει από μόνη της”.

“Kόμμα Κασιδιάρη”: Η συμφωνία

Ο κ.Κανελλόπουλος επισήμανε πως δεν είχε καμία επαφή με τον Ηλία Κασιδιάρη, αλλά με τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και επιβεβαίωσε ότι ο καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση “θα είναι υποψήφιος στην Α’ Αθήνας”. Η συμφωνία δε θα σφραγιστεί εντός της βδομάδας και ο ίδιος θα είναι που θα υποβάλλει τη δήλωση του στο αρμόδιο τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου ζητώντας τη συμμετοχή στις εκλογές. Παράλληλα θα αναλάβει την νομική εκπροσώπηση του κόμματος στη δικαστική μάχη που αναμένεται να δοθεί στο Α’ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο οποίο προϊσταται ο αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου Χρ. Τζανερίκος.

"Kόμμα Κασιδιάρη"

eurokinissi

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του περασμένου καλοκαιριού για τα τμήματα του ανωτάτου δικαστηρίου, σε αυτό υπηρετούν:

Α’ 1. Τμήμα: Στο τμήμα αυτό θα υπηρετήσει ο Χρήστος Τζανερρίκος, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ως πρόεδρος, και δέκα (10) Αρεοπαγίτες, ήτοι οι: 1) Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, 2) Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, 3) Χρήστος Κατσιάνης, 4) Ασημίνα Υφαντή, 5) Κανέλλα Τζαβέλλα-Δημαρά, 6) Στέφανος-Σπυρίδων Πανταζόπουλος, 7) Γεώργιος Παπαγεωργίου, 8) Κορνηλία Πανούτσου, 9) Φώτιος Μουζάκης και 10) Αικατερίνη Χονδρορίζου, ως μέλη του”.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος η διαδικασία εχει ως εξης : Κάθε κόμμα θα υποβάλει σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 2 Μαΐου την αίτησή του με τους υποψηφίους του (αυτό γίνεται για πρώτη φορά) ενώ δύο ημέρες πριν θα υποβληθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο από κάθε πολιτικό σχηματισμό το όνομά του και το σήμα του.

Στις 5 Μαΐου 2023, το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς και θα αποφανθεί για το Εθνικό Κόμμα-Ελληνες, καθώς και για όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς που θα λάβουν μέρος στις εκλογές.

"Kόμμα Κασιδιάρη"

eurokinissi

Ο νόμος

Η επιλογή Κανελλόπουλου γίνεται για προφανείς λόγους αφού η ψήφιση του νόμου 5019/2023, που απαγορεύει σε κόμματα να συμμετάσχουν στις εκλογές εάν διαθέτουν ηγετικά στελέχη που έχουν καταδικαστεί για ορισμένα αδικήματα, ανάμεσα στα οποία κι εκείνο της εγκληματικής οργάνωσης, θεωρείται πως είναι το νομικό υπόστρωμα για το Ανώτατο Δικαστήριο για να απαγορεύσει την κάθοδο Κασιδιάρη, που εχει καταδικαστεί ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Με βάση τον νέο νόμο, που ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπήρξαν επικρίσεις από την αντιπολίτευση, προβλέπεται ότι η απαγόρευση ισχύει όχι μόνον για τα εμφανή ηγετικά στελέχη ενός υποψήφιου κόμματος αλλά και για την πραγματική του ηγεσία.

Ο νέος νόμος δίδει τη δυνατότητα επίσης να κριθεί αν τα υποψήφια κόμματα πληρούν τις προϋποθέσεις να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, κάτι που συναρτάται με την ύπαρξη καταδικασμένων ηγετικών στελεχών, ανεξάρτητα εάν η καταδίκη τους δεν έχει καταστεί αμετάκλητη.

Σε αυτό το επίπεδο λοιπόν η παρουσία του κ.Κανελλόπουλου , τόσο σε νομικό όσο και πολιτικό επίπεδο προφανώς είναι το “αντίβαρο” στο νέο νομικό καθεστώς. Δεδομένο πάντως θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εφόσον ο Άρειος Πάγος αποφασίσει αρνητικά είτε συνολικά για το κόμμα είτε για τη συμμετοχή Κασιδιάρη, τότε θα υπάρξει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

"Kόμμα Κασιδιάρη"

freepik

Δικό του κόμμα

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κανελλόπουλος ίδρυσε πέρυσι τον Φεβρουάριο τον πολιτικό φορέα «Εάν…», διακηρύσσοντας την αναγκαιότητα να ξαναγίνει η Ελλάδα «κανονικό κράτος», με σύνθημα «η χώρα χρειάζεται έναν εισαγγελέα». Μάλιστα δεν αποκλείεται εφόσον ο Άρειος Πάγος μπλοκάρει τη συμμετοχή στις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη, να επανέλθει με την δική του πολιτική Κίνηση, χωρίς την υποψηφιότητα του εγκλείστου στον Κορυδαλλό στις εκλογές.

"Kόμμα Κασιδιάρη"

eurokinissi

Ο πρωην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου , με καταγωγή από το χωριό Κέρτεζη των Καλαβρύτων είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας με μακρά παράδοση στην Δικαιοσύνη αφού ο ένας αδελφός του αποχώρησε ως αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο δεύτερος είναι εν ενεργεία αντιπροεδρος και ο τρίτος πασίγνωστος δικηγόρος που έχει διατελέσει και πρόεδρος της ΕΠΑΕ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ