Πέμπτη 26 Μαϊου 2022

Αποκάλυψη: Τι ποσά αποζημιώσεων μπορούν να διεκδικήσουν οι εγκλωβισμένοι στην Αττική οδό – Το σκεπτικό προηγούμενης δικαστικής απόφασης

Πέραν των 2.000 ευρώ οι πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν επιπλέον χρήματα με αγωγές αποζημίωσης. Ποια είναι τα κριτήρια για τα ποσά που θα διεκδικήσουν.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Τι ποσά αποζημιώσεων μπορούν να διεκδικήσουν οι εγκλωβισμένοι στην Αττική οδό – Το σκεπτικό προηγούμενης δικαστικής απόφασης eurokinissi

Αττική Οδός: Υψηλά ποσά αποζημιώσεων, πέραν των 2.000 ευρώ που θα καταβληθούν, θα διεκδικήσουν πολίτες οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στους χιονισμένους δρόμους. Οι προσφυγές δεν αφορούν μόνο την Αττική Οδό, που είχε τον κύριο όγκο των προβλημάτων, αλλά και άλλους δρόμους όπως π.χ. η Μεσογείων για τους οποίους την ευθύνη έχει η Περιφέρεια Αττικής και οι προσφυγές θα γίνουν στα Διοικητικά Δικαστήρια.

Τα ποσά

Όπως εξηγεί στο dikastiko.gr, ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης, τα ποσά που θα ζητηθούν για ηθική βλάβη των αιτούντων πολιτών ποικίλουν και μπορεί να φτάσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ: «Σε ό,τι αφορά τα ποσά, πάντα αυτό το οποίο λαμβάνεται υπόψιν και αξιολογείται είναι πρώτον το προφίλ ενός εκάστου των θυμάτων, δεύτερον εάν και εφόσον υπήρξε πραγματικά έκθεση σε κίνδυνο ζωής και σε ποιο βαθμό, εάν επηρεάστηκε η υγεία τους, η επαγγελματική τους ζωή, ο ψυχισμός τους γι’ αυτό βεβαίως και κάνουμε λόγο για κονδύλι για ηθική βλάβη», ανέφερε.

«Το κονδύλι της ηθικής βλάβης το οποίο τελικώς θα καταβληθεί, θα επιδικαστεί ή θα συμφωνηθεί ως αποζημίωση θα είναι απότοκο μίας εξίσωσης που πάντα γίνεται με γνώμονα τη νομολογία», συμπλήρωσε.

Αττική Οδός: Το σκεπτικό

Το δρόμο μάλιστα για τις ευθύνες δείχνει ήδη δικαστική απόφαση που δημοσίευσε το dikastiko.gr το σκεπτικό της οποίας αποτελεί ουσιαστικά μπούσουλα: «Στην προκειμένη περίπτωση και ανεξάρτητα από την τυχόν ύπαρξη πλημμελών πράξεων ή παραλείψεων της τροχαίας, η εναγομένη αν και γνώριζε την επέλευση της κακοκαιρίας και την επιβάρυνση της οδού από τα οχήματα των εκδρομέων που επέστρεφαν στην Αθήνα, δεν μερίμνησε εγκαίρως δια των αρμοδίων υπαλλήλων της και δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα εντός των ορίων της αρμοδιότητάς της, προς αποτροπή της διακοπής της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο, αποδεχόμενη κατά τον τρόπο αυτό ως δυνατό τον εγκλωβισμό των επιβατών, ο οποίος πράγματι συνέβη. Οι ως άνω δε παραλείψεις της ήταν ικανές και πρόσφορες να προκαλέσουν τον εγκλωβισμό των επιβατών και την ηθική βλάβη τους. Με τα δεδομένα αυτά, υπόχρεη προς χρηματική ικανοποίηση των εναγόντων για την ηθική βλάβη τους είναι η εναγομένη, απορριπτομένης της ενστάσεως περί ελλείψεως παθητικής νομιμοποίησης της αγωγής».

Αττική Οδός: Ιστορίες

Την ίδια στιγμή ιστορίες απόγνωσης, φόβου και αγωνίας έρχονται στο φως. Οι πολίτες που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, την Μεσογείων και σε άλλους δρόμους,  προσφεύγουν σωρηδόν στα δικηγορικά γραφεία διεκδικώντας αποζημιώσεις.

Αττική Οδός

eurokinissi

Μια περίπτωση είναι της γυναίκας που , όπως καταγγέλλει, γέννησε πρόωρα από το άγχος του εγκλωβισμού στην Αττική Οδό : «…Πάθαμε τον απόλυτο τρόμο. Την απόλυτη καταστροφή. Δεν ήμασταν για να γεννήσουμε και ξαφνικά σπάνε τα νερά απ΄ τον πανικό που περνάγαμε εκείνη τη στιγμή.. Να παίρνω τηλέφωνα, να μη με βοηθάει κανένας. Έχω πάρει το 100, έχω πάρει το ΕΚΑΒ, έχω πάρει πυροσβεστική, έχω πάρει σε όλα τα αστυνομικά τμήματα.. Πετυχαίνω με τα πολλά- πολλά ένα περιπολικό και αν έχουμε το θεό τους , τους λέω «παθαίνουμε, γεννάμε» και γυρνάνε και μου λένε, «έχουμε όλη την καλή διάθεση αλλά δεν μπορούμε» και κάνει και φεύγει από έναν παράδρομο», ανέφερε ο σύζυγός της.

Τελικά μετά από ώρες, ένα άλλο περιπολικό τους μετέφερε στο μαιευτήριο και η γυναίκα γέννησε με ολική αναισθησία ένα κοριτσάκι.

20 ώρες

Συγκλονιστική είναι και η ιστορία καρδιοπαθούς, που εγκλωβίστηκε ενώ επέβαινε σε ταξί επι ώρες στην Αττική οδό. Όπως λέει «πάγωσε» το μπαλονάκι και όταν έφτασε, μετά από ώρες, στο νοσοκομείο είχε μελανιάσει το πρόσωπό του.

Ο άνδρας είπε μιλώντας στο dikastiko.gr ότι ήταν εγκλωβισμένος για δέκα ώρες στην Αττική Οδό. Ο ίδιος εξήγησε ότι λαμβάνει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή και λόγω του ότι δεν μπορούσε να τη λάβει και σε συνδυασμό με την έλλειψη τροφής αισθάνθηκε ότι επιδεινώθηκε η υγεία του ενώ βρισκόταν αποκλεισμένος μέσα στο ταξί.

Ο ίδιος εξήγησε ότι κατάφερε να εγκλωβιστεί έπειτα από δέκα ώρες χάρη στη βοήθεια του στρατού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί του εξήγησαν ότι αν καθυστερούσε, αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του.

eurokinissi

Αττική Οδός: Τα 2.000 ευρώ

Χθές το υπουργείο μεταφορών ζήτησε σε συνάντηση με την διοίκηση της Αττικής οδού την άμεση καταβολή των 2.000 ευρώ και η εταιρία δεσμεύθηκε τις επόμενες μέρες να παρουσιάσει τον ακριβή τρόπο καταβολής. Ωστόσο παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα:

-Πως θα διασταυρωθούν οι πινακίδες αφού οι κάμερες δε εστιάζουν σε πινακίδες

-Οι αποδείξεις διέλευσης αρκούν να αποδείξουν ότι παρέμεινε κάποιος επι ώρες;

-Τι θα γίνει με φορτηγά και ταξί;

Αδιάσειστη απόδειξη μέχρι στιγμής είναι η παραλαβή των οχημάτων από προκαθορισμένα σημεία , όπου οι ιδιοκτήτες υπέγραψαν για την παραλαβή τους.

Την ίδια ώρα μαζικές αγωγές κατά της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, ετοιμάζουν κάτοικοι από τη Ραφήνα, τη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα οι οποίοι έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Η  πρωτοβουλία ανήκει σε κάτοικο του Νέου Βουτζά, η οποία συγκεντρώνει τις αιτήσεις, ενώ ηδη εισαγγελέας διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ