Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Αποκάλυψη: Ζητούν να διαγραφούν από την Ένωση Δικαστών – Εισαγγελέων η Πρόεδρος του ΑΠ, μια Αντιπρόεδρος, 19 Αρεοπαγίτες και 2 Πρόεδροι Εφετών – Όλο το παρασκήνιο

Οι προαγωγές (ή καλύτερα το “κόψιμο” δικαστών από αυτές) προκαλούν ευθεία σύγκρουση του Αρείου Πάγου με την Ένωση, εξαιτίας της αντίδρασης της (πλειοψηφίας και μειοψηφίας) για το εύρος των αρνητικών αποφάσεων για δικαστές αλλά και για τη μη δυνατότητα προσφυγής κατά της απόρριψης προαγωγής- Αμφισβήτηση του ΑΔΣ βλέπουν, κατά πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστές και αντιδρούν

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αποκάλυψη: Ζητούν να διαγραφούν από την Ένωση Δικαστών – Εισαγγελέων η Πρόεδρος του ΑΠ, μια Αντιπρόεδρος, 19 Αρεοπαγίτες και 2 Πρόεδροι Εφετών – Όλο το παρασκήνιο (ende/freepik)

Δικαστικό σεισμό” προκαλεί η απόφαση 23 ανώτατων δικαστών μεταξύ των οποίων η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου , η αντιπρόεδρος Μυρσίνη Παπαχίου, 19 αρεοπαγίτες και 2 Πρόεδροι Εφετών, να ζητήσουν με email που έστειλαν την διαγραφή τους από την Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων και την μη παρακράτηση ή επιστροφή της εισφοράς τους.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη μαζικότερη διαγραφή ανώτατων δικαστών από την μεγαλύτερη δικαστική, συνδικαλιστική ένωση, μετά το πλήθος ανάλογων αιτημάτων για την περίφημη ανακοίνωση του προηγούμενου προεδρείου το 2021 σχετικά με την απεργία πείνας του Δημ.Koυφοντίνα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το αίτημα διαγραφής σχετίζεται με την πολεμική που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της ηγεσίας και της Ένωσης για τις μη προαγωγές δικαστικών λειτουργών (έχουν προηγηθεί σφοδρές ανακοινώσεις τόσο της πλειοψηφίας όσο και της μειοψηφίας) κατά τις κρίσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου. Μάλιστα αυτό πιστοποιεί και το γεγονός ότι 6 ανώτατοι δικαστές είναι μέλη του κορυφαίου οργάνου της Ποινικής και Πολιτικής Δικαιοσύνης (Μαρία Γεωργίου, Μυρσίνη Παπαχίου , Αικατερίνη Κρυσταλλίδου, Ιωάννα Κλάπα, Δημητρία Στρούζα Ξένου – Κοκολέτση, Ασημίνα Υφαντή).

Αιτήματα διαγραφής από την ΕνΔΕ

ende/freepik

Το email

Σύμφωνα με πληροφορίες το email που εστάλη, αναφέρει:

Με την παρούσα ζητούμε την άμεση διαγραφή μας από μέλη της Ένωσης και την αμελλητί ενημέρωση του αρμοδίου οργάνου για την εντεύθεν μη παρακράτηση της εισφοράς , στην περίπτωση δε που παρακρατήθηκε, την επιστροφή της σε φυσική μορφή.

  1. Μαρία Γεωργίου Πρόεδρος ΑΠ,
  2. Μυρσίνη Παπαχίου Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου,
  3. Αικατερίνη Κρυσταλλίδου, Αρεοπαγίτης,
  4. Ιωάννα Κλάπα Αρεοπαγίτης,
  5. Κανέλλα Τζαβέλλα- Δημαρά, Αρεοπαγίτης,
  6. Χονδρορίζου Αικατερίνη Αρεοπαγίτης,
  7. Δημητρία Στρούζα Ξένου – Κοκολέτση,
  8. Δήμητρα Ζώη, Αρεοπαγίτης,
  9. Σοφία Οικονόμου, Αρεοπαγίτης,
  10. Mαρία Βάρκα Αρεοπαγίτης,
  11. Σπύρος Κουτσοχρήστος Αρεοπαγίτης,
  1. Σωκράτης Πλαστήρας Αρεοπαγίτης,
  2. Μαρί Δεργαζαριάν Αρεοπαγίτης,
  3. Αγαθή Δερρέ Αρεοπαγίτης,
  4. Μαρουλιώ Δαβίου Αρεοπαγίτης,
  5. Ασημίνα Υφαντή Αρεοπαγίτης,
  6. Χρήστος Κατσιάνης Αρεοπαγίτης,
  7. Ευαγγελία Γιακουμάτου,
  8. Νίκη Κατσιαούνη Πρόεδρος Εφετών (ήδη προαχθείσα σε Αρεοπαγίτη),
  9. Διονυσία Νίκα Πρόεδρος Εφετών (ήδη προαχθείσα σε Αρεοπαγίτη)
  10. Δέσποινα Βασιλοδημητράκη Πρόεδρος Εφετών (ήδη προαχθείσα σε Αρεοπαγίτη),
  11. Παναγιώτης Φιλόπουλος Πρόεδρος Εφετών,
  12. Άλκηστις Σιάννου, Πρόεδρος Εφετών.
Αιτήματα διαγραφής από την ΕνΔΕ

FREEPIK

Το παρασκήνιο

Το παρασκήνιο σχετίζεται σύμφωνα με δικαστικές πηγές με τη διαδικασία προαγωγών με βάση τις

προϋποθέσεις που θέτουν οι προβλέψεις του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών. Σύμφωνα με την ΕνΔΕ, υπάρχουν ζητήματα “κοψίματος” δικαστών, μεγάλου μάλιστα αριθμού, που άγγιξε αρχικά ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό. Παράλληλα τέθηκε μετ΄ επιτάσεως το ζήτημα του μη δικαιώματος των μη προαχθέντων δικαστών και εισαγγελέων να ασκήσουν ένδικα μέσα , γεγονός που προσβάλλει – όπως αναφέρθηκε – «τον πυρήνα της προσωπικής ανεξαρτησίας του Δικαστικού Λειτουργού».

Όπως εξηγούσε η ΕνΔΕ υπάρχει θέμα συνταγματικότητας των διατάξεων του νέου Κώδικα, σύμφωνα με τις οποίες για την άσκηση προσφυγής κατά της, αρνητικής για την προαγωγή, απόφασης του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (υπό 11μελή ή υπό 15μελή σύνθεση) απαιτείται ο προσφεύγων να έχει λάβει δύο θετικές ψήφους ή τρεις θετικές ψήφους, αντιστοίχως.

Όπως επισημαίνεται «οι προϋποθέσεις που τίθενται, με συνέπεια να περιορίζουν τη δυνατότητα άσκησης προσφυγής στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου προσβάλλουν τον πυρήνα της προσωπικής ανεξαρτησίας του Δικαστικού Λειτουργού (άρθρο 87 Συντάγματος), στοιχείο της οποίας αποτελεί η ασφάλεια της Υπηρεσιακής Κατάστασης αυτού (βλ. και Δ. Τσάτσος, Συνταγματικό Δίκαιο Τόμος Β´, Οργάνωση και Λειτουργία της Πολιτείας σελ. 561 επ.), διότι περιστέλλουν το δικαίωμα κρίσης από ευρύτερο Όργανο και μάλιστα από το Ανώτατο Δικαστικό Όργανο».

Σφοδρή κριτική είχε ασκήσει και η μειοψηφία της Ένωσης, αναφέροντας πως “πειθαρχικά παραπτώματα ήσσονος σημασίας που έχουν τελεστεί προ πενταετίας και πλέον έχουν παραγραφεί σύμφωνα με το άρθρο 110 παρ 1 και 124 παρ. 4 ΚΟΔΚΔΛ, πολύ περισσότερο όταν δεν λήφθηκαν υπόψη κατά τις προαγωγές προηγούμενων χρόνων, μικρές καθυστερήσεις και συγκυριακές υπηρεσιακές υστερήσεις σχετιζόμενες ιδίως με προβλήματα υγείας, οικογενειακά προβλήματα ή αυξημένη λόγω των συνθηκών χρέωση, που εύλογα μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας μας στη διάρκεια του μακρού υπηρεσιακού του βίου, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο για την υπηρεσιακή εξέλιξη, όταν η συνολική πορεία του δικαστικού λειτουργού είναι θετική”.

Αμφισβήτηση του συστήματος

Ήδη μάλιστα μη προαχθέντες δικαστές προσέφυγαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αιτούμενοι να αποφανθεί ως προς την συνταγματικότητα της διάταξης και εν συνεχεία να μπει στην ουσία και να κρίνει τις προαγωγές. Αυτό θεωρήθηκε προφανώς από τους ανώτατους δικαστές ως ευθεία αμφισβήτηση του κορυφαίου οργάνου της Δικαιοσύνης , του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, γεγονός “πρωτοφανές” κατά την άποψή τους. Επισημαίνεται δε πως είναι ασύμβατο με την ανεξαρτησία του η διατύπωση έστω και υπαινιγμού για “εκκαθαρίσεις”, ενώ υπάρχουν ακόμα και έμμεσες αναφορές για “ψηφοθηρία” εκ μέρους του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων σε μια περίοδο που δίδεται αγώνας, όπως λέγεται, η δικαιοσύνη να αυτοκαθαρθεί από δικαστές “που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και πρέπει να επιταχύνει ώστε να ανακτήσει την αξιοπιστία της”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ