Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Η “κυβέρνηση” των φυλακών: Κατά συντριπτική πλειονότητα έβγαλαν και πάλι ΣΥΡΙΖΑ – Αγγίζει το 89% σε ορισμένα σωφρονιστικά καταστήματα

Η διαφορά των 20 ποσοστιαίων μονάδων που καταγράφηκε στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα υπέρ της Ν.Δ., δεν άλλαξε τη στάση των κρατουμένων. “Ωφελιμιστική και όχι πολιτική ψήφος” λένε νομικοί κύκλοι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η “κυβέρνηση” των φυλακών: Κατά συντριπτική πλειονότητα έβγαλαν και πάλι ΣΥΡΙΖΑ – Αγγίζει το 89% σε ορισμένα σωφρονιστικά καταστήματα EUROKINISSI/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Στην περίοδο ενδοσκόπησης, στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συντριβή σε εθνικό επίπεδο, εξακολουθεί να βγάζει “κυβέρνηση των φυλακών”.

Για άλλη μία εκλογική αναμέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να “σαρώνει” στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, με ποσοστά μάλιστα που ανέρχονται στο 89% σε κάποια από αυτά, ενώ βάσει των αποτελεσμάτων δείχνει να έχει σε γενικές γραμμές το… πρώτο χέρι στους κρατούμενους.

«Απολύτως λογικό και φυσιολογικό» χαρακτηρίζουν νομικοί κύκλοι τη συμπεριφορά αυτή των κρατουμένων, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για πολιτική ψήφο, αλλά ωφελιμιστική. «Είναι σαφές ότι ψηφίζουν υπέρ του κόμματος που υιοθετεί ευεργετικές διατάξεις» αναφέρουν, σημειώνοντας πως «αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να περιοριστεί ο χρόνος κράτησής τους και να βγουν νωρίτερα».

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τα αρνητικά πανελλαδικώς ποσοστά του, άγγιξε το 89% στις φυλακές. Αυτό, καταγράφηκε σε εκλογικό τμήμα του Κορυδαλλού, όπως είχε συμβεί και στην εκλογική αναμέτρηση του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 88,89% των ψήφων, η Νέα Δημοκρατία 4,23% και ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας με χαμηλότερα ποσοστά.

Σύλληψη δύο αλλοδαπών

Eurokinissi

Κυβέρνηση των φυλακών: Πρώτο κόμμα και σε άλλες φυλακές

Πρώτο κόμμα έφεραν τα αποτελέσματα των εκλογών στα σωφρονιστικά ιδρύματα τον ΣΥΡΙΖΑ και στις πρόσφατες κάλπες που στήθηκαν στα ειδικά εκλογικά τμήματα.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, στα καταστήματα κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας Σερρών, Φελλίου Γρεβενών και Κασσάνδρας Χαλκιδικής, που έχουν ως εξής:

* Στο 588ο εκλογικό τμήμα όπου είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν 186 κρατούμενοι των Δικαστικών Φυλακών Διαβατών, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 78,34%, η ΝΔ 7,01% και η Πλεύση Ελευθερίας 3,18%. Συνολικά ψήφισαν 171 κρατούμενοι και βρέθηκαν 157 έγκυρα ψηφοδέλτια.

* Στις φυλακές Νιγρίτας, οι κρατούμενοι με δικαίωμα ψήφου προσήλθαν στο 472ο ειδικό εκλογικό τμήμα. Επί συνόλου 345 εγγεγραμμένων, ψήφισαν 315 (έγκυρα 276), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 60,15%, η ΝΔ 22,83% και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 5,07%.

* Στις φυλακές Γρεβενών (121ο ειδικό εκλογικό τμήμα), ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε ποσοστό 48,44%, με τη ΝΔ στο 38,67% και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 4,30%.  Οι κρατούμενοι με δικαίωμα ψήφου ήταν 312, από τους οποίους 276 άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα (256 έγκυρα).

* Στο ειδικό κατάστημα κράτησης Κασσάνδρας (αγροτικές φυλακές), οι κάλπες στήθηκαν στο 216ο ειδικό εκλογικό τμήμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε ποσοστό 75,51%, η ΝΔ 10,20% και η Πλεύση Ελευθερίας 4,08%. Συνολικά ψήφισαν 63 κρατούμενοι, σε σύνολο 65 που είχαν δικαίωμα (49 έγκυρα).

Όπως είχε συμβεί και το 2019, τα αποτελέσματα στις Φυλακές Κορυδαλλού ήταν συντριπτικά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Το ποσοστό που συγκέντρωσε ξεπέρασε το 80%. Ενδεικτικά σε ένα τμήμα ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το 88,89% των ψήφων, η ΝΔ 4,23% και ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση Ελευθερίας με μικρότερα ποσοστά.

Στις φυλακές Νέων Κασσαβέτειας, ο ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε ποσοστό 79,25% έναντι 19,75% της Ν.Δ., ενώ στις αντίστοιχες δομές Κορίνθου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωνε 50% με την Ν.Δ. να βρίσκεται στο 18,75%.

Συντριπτική ήταν και η επικράτηση και στις φυλακές Μαλανδρίνου όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε 79,31% και η Ν.Δ. μόλις 9,2%. Στο Τμήμα Ενηλίκων Τίρυνθας ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 69,7% και το κυβερνητικό κόμμα 24,4%. Παράλληλα, στο Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Ελαιώνα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείτο με 58,2% έναντι 23,3% της Ν.Δ.

«Ντέρμπι» καταγράφηκε στις φυλακές της Κω όπου στο ειδικό εκλογικό τμήμα του σωφρονιστικού καταστήματος, πρώτος αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με μόλις 4 ψήφους περισσότερες από τη Νέα Δημοκρατία.

Τσιάρα Ξανθόπουλο

Eurokinissi

Αποτελέσματα κρατουμένων: Νίκη ΣΥΡΙΖΑ και το 2019

Το ίδιο είχε καταγραφεί και το 2019, όταν «σάρωσε» ο ΣΥΡΙΖΑ στις φυλακές με ποσοστά ρεκόρ, με μόνο σε 3 φυλακές να είναι μπροστά η ΝΔ. Όπως είχε γράψει το dikastiko.gr, το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει ποσοστά μαμούθ που άγγιζαν ακόμα και το 93,75% στις Αγροτικές φυλακές Κράτησης Νέων Κασσαβέτειας Βόλου (όπου στις αγροτικές φυλακές κρατείται και ο Δημ. Κουφοντίνας).

Από το σύνολο των φυλακών, το κόμμα (πλέον) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παίρνει όχι απλώς αυτοδυναμία αλλά ποσοστά τα  οποία ξεκινούν από 47% (στην Κω) και φτάνουν το 85% (σε τμήμα των φυλακών Κορυδαλλού ) και το 94%. Σαρωτικό ήταν και το ποσοστό και στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα με 84%.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ