Τετάρτη 22 Μαϊου 2024

Απορρίφθηκε αγωγή του Νικ. Παρασκευόπουλου κατά του “Πρώτου Θέματος” και της Σοφίας Νικολάου

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ζητούσε αποζημίωση 150.000 ευρώ, "λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη από την επίμαχη ανάρτηση".

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απορρίφθηκε αγωγή του Νικ. Παρασκευόπουλου κατά του “Πρώτου Θέματος” και της Σοφίας Νικολάου (EUROKINISSI)

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αγωγή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, κατά του “Πρώτου Θέματος” και της Σοφίας Νικολάου, για ανάρτηση που είχε και δηλώσεις της και τις οποίες δημοσίευσε στο Twitter.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ζητούσε αποζημίωση 150.000 ευρώ, “λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη από την επίμαχη ανάρτηση”, για συκοφαντική ή απλή δυσφήμηση ή εξύβριση.

Ειδικότερα, τον Ιούνιο του 2021 αναρτήθηκε στο protothema.gr ρεπορτάζ υπό τον τίτλο: “Νόμος Παρασκευόπουλου: 17.000 αποφυλακίσεις την περίοδο  2015-2019” και με υπότιτλους: “Είχε βιάσει τρεις γυναίκες, καταδικάστηκε σε 53 χρόνια φυλακή, βγήκε στα 10.- Ελεύθερος ο δολοφόνος του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και οι τρεις Γεωργιανοί που «σιδέρωσαν» 85χρονη στην Κυψέλη”.

Στην εν λόγω είδηση, αναφερόταν ότι, “Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε μήνα έβγαιναν από τη φυλακή περίπου 430 με 450 κρατούμενοι, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Μόνο το 2017 με τον συγκεκριμένο νόμο αποφυλακίστηκαν 320 άτομα με καταδίκες για ληστείες και 1.137 με καταδίκες για κλοπές, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός που αφορά υποθέσεις ναρκωτικών πλησιάζει τους 700. Όπως προκύπτει από τα αρχεία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής  Πολιτικής, οι αποφυλακίσεις με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου ξεπέρασαν τις 17.000 τα έτη 2015-2019″, αλλά και γινόταν λόγος σε περιπτώσεις αποφυλακίσεων που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη και έλαβαν χώρα με τις διατάξεις “του νόμου Παρασκευόπουλου”.

Απορρίφθηκε αγωγή Παρασκευόπουλου

EUROKINISSI

Η κ. Νικολάου, σε δήλωσή της στο ρεπορτάζ, δήλωσε ότι, “Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το νόμο Παρασκευόπουλου 4322/2015 αιμοσταγή. Διότι στο όνομα της δήθεν αποσυμφόρησης των φυλακών αποφυλακίστηκαν και εκατοντάδες επικίνδυνοι κακοποιοί, δολοφόνοι, βιαστές, σκληροί λίστες. Ο προσωρινός νόμος που θα ίσχυε δήθεν για ένα έτος, κράτησε περισσότερο από 4 χρόνια και συγκεκριμένα  από τον Απρίλη του 2015 μέχρι τον Αύγουστο του 2019. Ας σταματήσει λοιπόν η παραπληροφόρηση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και ας ζητήσουν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και κυρίως από τα θύματα εκείνων που ενώ είχαν καταδικαστεί, βγήκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου και προέβησαν σε νέες εγκληματικές ενέργειες”.

“Το περιεχόμενο του επίμαχου κειμένου είναι ψευδές και αποσκοπούσε στο να πλήξει την τιμή και την υπόληψή μου, τόσο ως ατόμου, όσο και ως πολιτικού και ακαδημαϊκού”, υποστήριξε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Αγωγή Παρασκευόπουλου: Τι αναφέρει η δικαστική απόφαση

Σύμφωνα με το protothema.gr, οι δικαστές δεν φαίνεται να συμφώνησαν καθώς, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσαν, υποστήριξαν ότι “Πρόθεση των συντακτών του επίμαχου κειμένου δεν ήταν να πλήξουν την προσωπικότητα, την τιμή και την υπόληψη του ενάγοντος (σ.σ.: Νίκου Παρασκευόπουλου) στο πρόσωπο του οποίου ουδεμία  αναφορά γίνεται ούτε αμφισβητείται το κύρος του ως ακαδημαϊκού, αλλά να στηλιτεύσουν για συγκεκριμένους λόγους την αντεγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους.  Άλλωστε, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ο νόμος 4322/2015, που επικράτησε ως νόμος Παρασκευόπουλου, ταυτίζεται με το πρόσωπο του ενάγοντος, καθώς όπως είναι γνωστό ο νόμος ναι μεν προτάθηκε από τον ενάγοντα υπό την ιδιότητά του ως υπουργού Δικαιοσύνης, πλην όμως, αφού τέθηκε σε διαβούλευση και έτυχε επεξεργασίας από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, εν συνεχεία ψηφίστηκε από την πλειοψηφία  της τελευταίας και ως εκ τούτου αποτελεί προϊόν του νομοθετικού έργου της Βουλής, είναι δηλαδή έργο συλλογικό και όχι ενός προσώπου”.

Και συνέχισαν λέγοντας ότι “για το νόμο  4322/2015 υπήρξαν ευρύτερες αντιδράσεις από τον Τύπο και από επιστημονικούς φορείς, όπως είναι η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ενώ οι περιπτώσεις αποφυλακίσεως κρατουμένων που αναφέρονται στο επίμαχο δημοσίευμα «δεν αποδείχθηκε» ότι «αποδίδονται αναληθώς στο νόμο  4322/2015» (νόμο Παρασκευόπουλου)”.

“Αποδεικνύεται από τα στοιχεία που προσκόμισε η κυρία Νικολάου στο δικαστήριο, ότι ‘συμφωνούν κατά βάση με τα αριθμητικά αναφερόμενα στο δημοσίευμα’. Ούτε όμως οι δηλώσεις της κυρίας Νικολάου”, προσθέτουν οι δικαστές.

Και κατέληξαν, τονίζοντας ότι, “Κατά την κρίση του δικαστηρίου δεν αποδείχθηκε ότι οι εναγόμενοι (σ.σ.: Πρώτο Θέμα και η κυρία Νικολάου) τέλεσαν σε βάρος του ενάγοντος (σ.σ.: κ. Παρασκευόπουλου) το αδίκημα της συκοφαντικής ή της απλής δυσφήμησης ή της εξύβρισης ή ότι εν γνώσει τους ή ανυπαιτίως αγνοώντας υποστήριξαν αναληθή γεγονότα που εκθέτουν σε κίνδυνο την πίστη, το επάγγελμα ή το μέλλον του ενάγοντος. Κατ΄ ακολουθίαν  η αγωγή είναι απορριπτέα ως ουσία αβάσιμη”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ