Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Αρχαιοκαπηλία: Συνελήφθησαν 3 μέλη του κυκλώματος – Είχαν στην κατοχή τους Κούρο αξίας 20.000.000 δολαρίων

Η επιχείρηση άρχισε τον Μάιο όταν γνωστοποιήθηκαν πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος που αναζητούσε αγοραστές για τα πανάκριβα αρχαία αντικείμενα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αρχαιοκαπηλία: Συνελήφθησαν 3 μέλη του κυκλώματος – Είχαν στην κατοχή τους Κούρο αξίας 20.000.000 δολαρίων EUROKINISSI

Χειροπέδες σε τρία άτομα πέρασαν αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομίας και Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, μετά από αστυνομική επιχείρηση που κατάφερε να στήσει η Ελληνική Αστυνομία χάρη σε μυστικό αστυνομικό που παρουσιάστηκε στο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας ως υποψήφιος αγοραστής.

Πιο αναλυτικά, η επιχείρηση άρχισε τον Μάιο όταν γνωστοποιήθηκαν πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος που αναζητούσε αγοραστές αλλά κάλυπτε πολύ καλά τα ίχνη της καθώς η ΕΛ.ΑΣ. πριν από λίγο καιρό είχε κατασχέσει ένα πανάκριβο, σπάνιο, αρχαίο νόμισμα.

Ο 54χρονος συλληφθέντας ο οποίος κατείχε τον ρόλο του μεσάζοντα, έδειξε φωτογραφίες αντικειμένων στον μυστικό αστυνομικό, καταλήγοντας στις εξής συμφωνίες:

  1. ένα γυναικείο αγαλμάτιο για 100.000 ευρώ
  2. ένα χρυσό νόμισμα για 75.000 ευρώ
  3. να αρχαίο μπρούντζινο δακτύλιο για 20.000 ευρώ.

Εκείνος έδωσε ραντεβού για δήθεν αγοραπωλησία στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών στο ύψος των Μεγάρων χωρίς τα μέλη του κυκλώματος να αντιληφθούν την ενέδρα που είχε στηθεί.

Στη συνέχεια ακολούθησε τριπλή επιχείρηση σε Πεύκη, Οινόφυτα και Μέγαρα κατά την οποία μάλιστα συνελήφθησαν και τα τρία μέλη.

Κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας – Η δράση των μελών

Οι αρχαιοκάπηλοι είχαν, μεταξύ άλλων, προς πώληση ένα χρυσό νόμισμα (Στατήρας του Πτολεμαίου Α΄ της Αιγύπτου), το οποίο είναι εξαιρετικά σπάνιο διότι είναι συμπαγές και όχι χυτευμένο και σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μόνο άλλα επτά τέτοια νομίσματα.

Το κύκλωμα επιχειρούσε επίσης να πουλήσει έναν κορμό κούρου ανυπολόγιστης αξίας, που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. αντίστοιχο τμήμα κούρου είχε επιχειρηθεί να πουληθεί σε δημοπρασία στις ΗΠΑ για 20 εκατ. δολάρια.

Συνολικά στην κατοχή των τριών συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • Το σπάνιο χρυσό νόμισμα, Στατήρας του Πτολεμαίου Α’ της Αιγύπτου του 4ου αιώνα π.Χ. με διάμετρο -18- χιλιοστά και βάρος -8,5- γραμμάρια,
  • Κορμός Κούρου διαστάσεων 50*34,5 εκατοστών,
  • Μαρμάρινο γυναικείο αγαλμάτιο ύψους -33- εκατοστών σε δύο τεμάχια,
  • Ορειχάλκινος δακτύλιος διαμέτρου -7- εκατοστών,
  • Δύο δαχτυλίδια, το ένα με διακόσμηση αγκυλωτού σταυρού στη σφενδόνη και το άλλο με διακόσμηση συμπλεκόμενων φιδιών με εγχάρακτη επιγραφή «ΜΥΡΤΑΛΗ»,
  • Δανάκη, με όψη που απεικονίζει οκτάκτινο αστέρι και στην έτερη όψη έχει την επιγραφή «ΕΜΟΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΟΥΡΑΝΙΟΝ ΜΥΡΤΑΛΗ»,
  • Εικόνα που απεικονίζει τον Άγιο Ονούφριο και τον Άγιο Σπυρίδωνα που χρονολογείται μετά το 1830, βιβλίο με τίτλο «Greek points and their values»

Οι κατασχεθείσες αρχαιότητες επιδείχθηκαν σε αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής και νομισματολόγο όσον αφορά το σπάνιο αρχαίο νόμισμα, οι οποίοι γνωμάτευσαν ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για τη προστασία των αρχαιοτήτων και ακολούθως παραδόθηκαν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων και Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ